Officiellt: Catarina Macario klar för Chelsea

Officiellt: Catarina Macario klar för Chelsea

Under fredagen den 9 juni stod det klart att Chelsea har signat en av fotbollens mest talangfulla spelare och samtidigt tagit en risk i och med signeringen.

Amerikanskan som sitter på utgående kontrakt med Lyon och har inte spelat en enda minut under den gångna säsongen då hon i den sista matchen med Lyon förra säsongen drog korsbandet.
23-åringen anses vara en av de största talangerna för tillfället, men var hon befinner sig i dagsläget är svårt att säga efter att hon inte spelat en enda minut för varken landslag eller klubblag på ett år. I en match som inte hade någon betydelse, då Lyon redan tagit hem ligatiteln var olyckan framme i juni förra året.

Men om vi kollar på vad hon presterade innan korsbandsskadan stod hon för en alldeles strålande säsong 2021/22 med 22 mål på 33 matcher där hon blev den första amerikanskan att göra mål i en Champions League-final när Lyon besegrade Barcelona med 3-1.

Med det sagt har den brasilianskfödde anfallaren ännu inte återgått i träning med Lyon. Tanken var att hon skulle vara tillbaka i träning i april, men så är alltså inte fallet. Korsbandsskador är knepiga och tar allt som oftast lite längre tid för framför allt tjejer att återhämta sig ifrån. Det är en risk Chelsea tar i och med att de signar Catarina på en treårig deal, men det är helt klart en risk värd att ta med tanke på den kapacitet och talang hon besitter.

Macario är den andra amerikanskan som testar sina vingar i Chelsea, då Crystal Dunn tillbringade en tid i Londonklubben 2017-2018.


Så här säger hon om att flytta till andra sidan den engelska kanalen:

– Jag längar efter att komma igång! Jag är jätteglad över att ha skrivit på för Chelsea och hoppas kunna representera tröjan och klubben bra under många år framåt. 

Om vilken typ av spelare det är Chelsea nu får skapa bekantskap med säger hon:

– Jag kan spela både som tia och som en mer traditionell nia, och jag ser fram emot att hitta samarbeten med alla de duktiga offensiva spelarna som redan finns här, spelare som Sam [Kerr], Lauren James och Guro [Reiten]. Det kommer bli kul att få spela med Kadeisha [Buchanan] igen också. Och jag hoppas kunna använda alla mina erfarenheter för att ta hem Champions League-titeln till Chelsea!


Efter Pernille Harders flytt från laget är tanken att den amerikanska anfallaren ska fylla hålet som danskan lämnade efter sig.
Dessa två spelare är två helt olika spelartyper men de har gemensamt att de är spelare som håller ihop laget, som har skickligheten att slå den där öppnande och avgörande passningen för att låsa upp ett försvar för att förändra matchbilden.

Med lite tid att återhämta sig har vi en ljus framtid att se fram emot, framför allt om hon kan bidra på samma sätt som Harder har gjort. Se bara på vilken inverkan på matcherna danskan har haft efter sin återkomst från skadan hon ådrog sig i november.
Och med Macario i truppen blir vi ytterligare lite vassare framåt då hennes spetsegenskap är målskyttet, då hon enligt egen utsago trivs allra bäst i rollen som ”falsk nia”.


Så här säger Emma Hayes om sitt nyförvärv:

– Cat är en av de mest intelligenta och kreativa offensiva spelarna i världen och jag tror verkligen hon kommer blomma i detta Chelsea-lag. Hon kommer bidra med en hel del elegans, erfarenhet från spel i Europa, och en otrolig vinnarmentalitet. Jag är säker på att våra supportrar kommer älska henne.


Catarina Macario blir klubbens tredje nyförvärv efter att målvakten Nicky Evrard och mittfältaren Sjoeke Nusken redan blivit klara.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-06-09 12:05:00
Author

Fler artiklar om Chelsea