Officiellt: Hudson-Odoi lämnar på lån
Callum ska spela tysk fotboll för att övervinna sin bayerska tränares förtroende.

Officiellt: Hudson-Odoi lämnar på lån

Det har pratats om försäljning, buybackoptioner och lån. Intressenter har hetat Newcastle, Leicester och Borussia Dortmund. Nu står det klart, Callum Hudson-Odoi kritar på ett låneavtal med Bayer Leverkusen för en säsong.

Callum Hudson-Odoi har varit en permanent del av Chelseas trupp sedan 2018/2019-säsongen under Maurizio Sarri, där han gjorde fyra mål på nio framträdanden under en genombrottsturnering i Europa League. Redan då fanns tyskt intresse, då Bayen München var intresserade av ett lån med en köpoption på 70 miljoner euro. Chelsea blockerade värvningsförsöket, och gav Callum ett femårskontrakt med en lön på ca 120 000 pund i veckan.  En Akillesskada i en träningsmatch under samma säsong har sedan dess bromsat Cals framfart rejält, då han bara gjort 126 framträdanden på fyra säsonger. Han fick en ljus start under Tuchels styre, men kom senare att få nöta bänk allt som oftast.
 
Med tanke på att den 21-åriga engelsmannen inte fått en minuts speltid under de fyra första Premier Leaguekamperna känns detta som ett naturligt steg. Även om Chelsea har släppt Timo Werner och Romelu Lukaku så äter Raheem Sterling upp många minuter i frontlinjen, och ytterligare offensiva förstärkningar beryktas innan transferfönstret stänger under natten till fredag. Om det skulle vara så att Chelsea får en skadekris så har de möjlighet att återkalla yttern i januari.

Bundesliga har visat sig vara en fantastisk liga för unga offensiva spelare att utvecklas i, där de höga backlinjerna och offensiva spelet skapar mycket ytor. Det kan Hudson-Odois landsman Jadon Sancho skriva under på, som fick en fruktsam skolning i Tyskland.

Bayer Leverkusen slutade på en tredjeplats förra säsongen, men trots det har de agerat frugalt på transfermarknaden, där deras enda permanenta värvning är den tjeckiska forwarden Adam Hlozek på nitton bast. Kanske blottades detta faktum, då Die Werkself förlorade sina fyra inledande matcher, inklusive en 4-3-förlust mot tredjeligalaget Elversberg i DFB-Pokal, innan de slog Mainz med 3-0 på bortaplan i helgen. 

Det finns dock en oerhörd kvalitet i truppen, inte minst där fram, där Moussa Diaby, Patrik Shick, Hlozek och Paulinho för tillfället tävlar om platser. Dessutom finns yttrarna Amine Adli och Karim Bellarabi på skadelistan, samt korsbandsskadade framtidslöftet Florian Wirtz, vilket förklarar klubbens intresse i Callum. Leverkusen spelar framförallt med en 4231-formation men har på sistone experimenterat med ett 352-system - eventuellt på grund av skador på offensiva pjäser -, vilket väcker frågetecken om hur Cal skulle användas. Han har spelat wingback i Tuchels 343, men att spela som vänsterytter i ett 4231 skulle passa honom bättre

Man får hoppas att Callums entourage och de ansvariga från Chelseas sida har tänkt över detta beslut, då de hade många intresserade klubbar att välja på och lär ha sökt garantier om speltid. Det som talar för CHO, som hans namn förkortas till, är att tysk fotboll i allmänhet har satsat ungt på senare år, och Leverkusen hade det tredje yngsta laget i ligan under föregående säsong.

Leverkusen har lottats i  en relativt tacksam CL-grupp tillsammans med Porto, Atletico Madrid och Club Brügge. Här har Hudson-Odoi chansen att glänsa med sin kvalitet framför världens ögon. Med två år på kontraktet är det dags för honom att leverera. Det här lånet känns som att det kommer tre säsonger för sent, men nog finns det fortfarande tid för the CHOsen one?


 

Olle Lange@_ollelange2022-08-30 18:13:00
Author

Fler artiklar om Chelsea