Lagbanner
Home Park, 2024-05-04 13:30

Plymouth - Hull City
1 - 0

Argyle överlever i Championship efter 1-0 mot Hull!

Argyle överlever i Championship efter 1-0 mot Hull!

Argyle säkrade sin plats i nästa års Championship för egen maskin genom en stark hemmaseger över Hull! Det visade sig vara nödvändig i och med att alla konkurrenter också vann - hela 7 av de sista 8 inför matchen!

Argyle klart bättre än Hull för dagen
Vi såg inte mycket av Hulls berömda anfallsspel som har återupplivat deras säsong de senaste veckorna. De hade en del boll men gjorde rätt lite med den, passade runt utanför straffområdet och drog iväg några långskott som inte oroade alltför mycket. 

För Argyle kombinerade Mustapha BunduMustapha Bundu och Bali MumbaBali Mumba fint på vänsterkanten flera gånger och Bundu såg pigg ut. Han var snabb på att utnyttja en lös passning i Hulls backlinje och efter 3-4 snabba passningar på ett tillslag fick Morgan WhittakerMorgan Whittaker friläge. Tyvärr sköt han rakt på Ryan Allsop i Hullmålet.

Det var därför ett avbräck när Bundu plötsligt avbröt när han jagade en djupledsboll och tog sig för ljumsken. Han fick utgå till förmån för Callum WrightCallum Wright som inte har spelat jättemycket denna säsong. Men strax därefter gjorde Wright ett riktigt fint inlägg som hängde i luften i Hulls straffområde. Där var det lagkaptenen Joe EdwardsJoe Edwards - kortast på plan med sin 1,73m - som hoppade högst och nickade in segermålet förbi en chanslös Allsop. 

Hull producerade sedan märkligt lite i andra halvleken - det kändes som de hade hört att West Brom ledde mot Preston och att deras playoffchans därmed var borta. Enda målchansen kom när Callum Wright dribblade in i straffområdet, hittade en överlappande Mumba som prickade Ryan HardieRyan Hardie centralt. Han lade upp bollen perfekt för Wright som med fritt skottläge lyckades skjuta utanför på volley. 

Birmingham åker ur istället trots seger
Det var tur att vi inte behövde hjälp från Norwich. Jag såg även den matchen samtidigt och de var väldigt bleka. De ställde åtminstone upp med ett starkt lag, men såg i likhet med Hull inte alltför taggade ut. Birmingham tog ledningen efter en timme och det blev en nervös sista halvtimme trots att Argyle verkade ha kontroll på matchen. 

Jag trodde att Birmingham skulle klara sig vid seger, men Blackburn tog en oväntad trepoängare borta mot mästarna Leicester efter två mål till från skyttekungen Sammie Szmodics, och Sheffield Wednesday vann även de borta mot Sunderland. Man får lyfta på hatten inför en otrolig prestation av tyska tränaren Danny Röhl att rädda kvar det gänget, som hade tre poäng från tretton matcher när han tog över. De har spelat som ett lag för övre halvan sedan dess.

Argyle slutade alltså på 21:a plats med 51 poäng, men var aldrig under strecket under hela säsongen. Men om Hull hade kvitterat i slutet så hade man kunnat åka ur trots det - och man vet att det är små marginaler ibland. 

Tillfälliga tränarduon tackar för sig
Det blev 10 poäng från 6 matcher för tränarduon Neil DewsnipNeil Dewsnip och Kevin NancekivellKevin Nancekivell, sedan Ian Foster fick sparken vid påsk. Det får anses vara mer än godkänt och de har klarat av att ro säsongen i hamn. Trots noll mål och inte mycket målhot i de två matcherna jag såg på plats borta mot Stoke och Millwall så har man slagit två topplag hemma i Leicester och Hull och även lyckats ta tre poäng borta mot Rotherham. Lägger man till deras fyra matcher över jul och nyår blir det 13 poäng från 10 matcher - bättre snitt än båda Schumacher och Foster!

Det står dock klart att det inte blir någon fortsättning där. Dewsnip återgår till rollen som Director of Football och Nancekivell blir återigen assisterande tränare och allmän god kille. Jakten på en ny huvudtränare börjar därmed denna vecka - med lite tur kan vi få in någon under maj månad som därmed kan vara med båda när spelare ska värvas och under försäsongen.
  
Vilka spelare blir kvar?
Nästa fråga blir förstås vem man väljer att behålla, vem kommer att släppas och vem kommer att säljas. Det står redan klart att Callum BurtonCallum Burton, som har varit tredjemålvakt denna säsong och bara spelat i ligacupen, tackar för sig. Vi önskar honom lycka till och hoppas han hittar en klubb i League One eller League Two där han får spela.

Annars går Mickel MillerMickel Millers och Brendan GallowayBrendan Galloways kontrakt ut. Jag tror dock att klubben gärna behåller båda och känslan är att dessa herrar kanske skriver på igen nu när vi är ett Championshiplag igen. Men de lyssnar säkert till andra bud också.

Morgan Whittaker har gjort 20 mål och platsat i Årets Lag. Argyle tackade nej till 10 miljoner euro för honom i januari och känslan har alltid varit att han kommer att säljas under sommaren. Han har dock inte alls varit lika vass under våren och han är under kontrakt till 2027, så frågan är om intresset kvarstår. Att sälja honom och använda pengarna att stärka upp laget på flera ställen känns klokt nu, men det finns ingen anledning att släppa honom billigt. 

Vi återkommer såklart med mer info så fort den finns. Men just nu är det bara att njuta av att Plymouth Argyle fortfarande är ett Championshiplag med allt vad det innebär!

Geoff Bache2024-05-04 21:13:00
Author

Fler artiklar om Plymouth