Lagbanner
Home Park, 2024-09-14 16:00

Plymouth - Sunderland
3 - 2

Argyle slog serieledarna Sunderland med 3-2 på övertid!
Joe Edwards firar segermålet på övertid! (foto Bob Wright / greensonscreen)

Argyle slog serieledarna Sunderland med 3-2 på övertid!

Argyle tog årets första seger efter en dramatisk 3-2 vinst mot Sunderland. Lagkaptenen Joe Edwards kunde peta in en målvaktsretur i 93:e minuten för att säkra en välförtjänt seger. Vilket lyft det blir att inte bara ta första segern utan även att spela ut serieledarna under andra halvleken!

Första halvleken - kunde gått bättre
Gästerna började matchen med mycket självförtroende och hade mycket bollinnehav. Det var inte svårt att se hur de hade gått hundraprocentigt hittills. De skapade några halvchanser och kom in bakom några gånger, innan de tilldelades en något billig straff. 17-åriga underbarnet Chris Rigg kom in bakom Bali MumbaBali Mumba och bröt sig in i straffområdet, för att sedan kollapsa dramatiskt till marken vad det verkar efter ytterst minimal kontakt från Mumba. Patrick Roberts satte straffen till 0-1 utan besvär.

Det var nära 0-2 strax därefter, efter att ett skruvat inlägg från frispark var på väg att lura Daniel GrimshawDaniel Grimshaw, som gjorde debut i Argyles mål efter Conor HazardConor Hazards skada. Grimshaw verkade reagera sent men lyckades tippa bollen i ribban i sista stund.

Mot slutet av halvleken verkade Argyle komma igång och de skapade en klar målchans strax innan paus. Darko GyabiDarko Gyabi drog till med maxkraft men bollen seglade över från 10 meter.

Andra halvleken - bästa på länge
Prestationen i andra halvleken var verkligen en sådan som fick en att undra vad Wayne RooneyWayne Rooney hade sagt i halvtid. Argyle var snabbare, mer aggressiv och mer kreativ över hela planen. 

De fick in en kvittering efter 54 minuter. Ibrahim CissokoIbrahim Cissoko, som hade dribblat sig fram och tillbaka under första halvleken, bestämde sig för ett snabbt inlägg för en gångs skull. Callum WrightCallum Wright sköt på täckande back, men bollen studsade ut till Morgan WhittakerMorgan Whittaker. Hans skott verkade vara på väg mot krysset, men Sunderlandmålvakten Anthony Patterson gjorde en briljant reflexräddning för att tippa den i ribbans undersida. Men den studsade rakt på backen Dan Ballard och in i mål. 

I sekvensen efteråt bröt sig Cissoko inåt plan och avlossade ett skott från utanför straffområdet som träffade ribbans undersida.

Nya svensken Rami Al HajjRami Al Hajj hoppade sedan in tillsammans med Ryan HardieRyan Hardie och det såg ännu bättre ut. Al Hajj är en teknisk offensiv mittfältare och hans precisionspassningar i djupled är nog precis vad snabbe Hardie behöver. Al Hajj var dessutom nära att göra mål med första tillslaget, men hans skruvat skott gick strax utanför bortre stolpen.

Efter 73 minuter var det dags för straff igen - denna gången till Argyle efter att samma Ballard brottade ner Ryan Hardie bakifrån. Solklar denna gången och Hardie kunde ge Argyle ledningen från straffpunkten. (Ballard fullbordade sedan hattricken med självmål, ge bort straff och bli skadad...)

Sunderland började dock återta initiativet efter det och efter 86 minuter hade de kvitterat till 2-2, efter att den livliga Romaine Mundle sköt från snäv vinkel och bollen letade sig förbi alla. Grimshaw såg nog inte mycket där.

Man var en aning orolig när det visades sju minuter övertid, eftersom initiativet verkade finnas hos gästerna. Men man behövde inte oroa sig. Efter en superfin dragning av Al Hajj fick Mumba mycket utrymme centralt, han sköt hårt och lågt men Patterson kunde parera åt sidan.

Bara minuten efteråt drog mittbacken Kornél SzücsKornél Szücs iväg ett långskott, Patterson kunde bara parera rakt ut, och där var kapten Joe EdwardsJoe Edwards som kunde peta in segermålet!

I 99:e minuten var det sedan vilda protester när Sunderland ville ha straff, ärligt talat såg det ut som mer straff än den de fick, men domaren blåste av matchen istället och festen kunde börja!

Dagen tillhör Joe Edwards
Han fyller strax 34 och har varit i klubben i fem år nu, längre än någon annan. Under våren var han nära att bli såld till Bristol Rovers eftersom dåvarande managern Ian Foster inte trodde på honom. 

Hans segermål mot Hull i förra säsongens sista match säkrade kontraktet för Argyle, och han har börjat denna säsong lysande och har uppenbarligen vunnit Rooneys förtroende. Han är mycket energisk för sin ålder och lär bidra med fler mål från högerbackspositionen om han fortsätter så.

Han hade redan tilldelats Matchens Lirare innan det där segermålet!

Szücs verkar vara ett fynd
Nya ungerska mittbacken Kornél Szücs verkar på god väg att bygga en stabil mittbackspartnerskap med Lewis GibsonLewis Gibson. De lyckades hålla Sunderlands Eliezer Mayenda i schack - han som har satt skräck i flera andra Championshipförsvar med sin snabbhet.

Szücs har en lugn stil som påminner en del om Virgil van Dijk. Mycket bolltrygg och passningssäker.

Och så det där långskottet som ledde fram till segermålet också! Det såg man inte komma...

En tveksam domarinsats med många frågetecken...
Domaren heter John Brooks och är Premier League-domare. Man undrar om de har skickat honom till Plymouth som straff för dåliga insatser där...

Var det verkligen straff till Sunderland i första halvleken?

Hur kunde Whittaker få gult kort för den mest klockrena brytningen någonsin?

Ska inte Judokast ge rött kort? Sunderlands Romaine Mundle exekverade en perfekt sådan på Joe Edwards efter lite gruff...

Han fick i alla fall gult - tillsammans med Szücs som inte var i närheten. Var det inte tanken att varna Edwards också...? 

Varför spelade vi i 99:e minuten ens, det var ju sju minuters stopptid? Och borde kanske Sunderland haft straff då givet att vi gjorde det...?

"Seriens sämsta lag" motbevisar kritikerna
Det är ju bara en seger. Men vi har i alla fall visat vad vi kan och det borde ge ett oerhört lyft framöver.

Många kritiker har menat typ att Argyle är seriens sämsta lag, Rooney är världens sämsta manager och allting pekar spikrakt åt helvete. Denna match borde ge viss paus där. Spelidén börjar sätta sig och högstanivån är faktiskt rätt hög.

Sunderland hade ju bara släppt in ett mål på fyra matcher, ett meningslöst självmål på övertid när de ledde med 3-0. De har inte bara vunnit fyra matcher i rad utan även dominerat kraftigt och vunnit lätt. Cardiff, Sheffield Wednesday, Burnley och Portsmouth har inte varit i närheten av att ta poäng från dem.

Det är ingen liten bedrift att slå dem och även spela ut dem, i alla fall i andra halvleken! Nu gäller det att visa att man kan spela som i andra halvleken regelbundet.
 

Geoff Bache2024-09-15 21:10:00
Author

Fler artiklar om Plymouth