Lagbanner
2024-02-06 20:45

Plymouth - Leeds United
1 - 4

Argyle utslagna i förlängning mot Leeds (1-4)
Blöta spelare tackar fansen efter 120 minuters slit (foto Bob Wright / greensonscreen)

Argyle utslagna i förlängning mot Leeds (1-4)

Det stod 1-1 efter 90 minuter, med Leeds hade kraft kvar och kunde dra ifrån under förlängningen. Årets FA Cupresa är därmed slut för Plymouth Argyle.

Nio seniora spelare saknades till sist
Förutom de sex frånvarande mittfältare jag nämnde igår visade det sig att båda mittbacken Julio PleguezueloJulio Pleguezuelo och wingbacken Mickel MillerMickel Miller saknades av privata skäl, vilket tog antalet otillgängliga seniora spelare till 9. 

Högerbacken Joe EdwardsJoe Edwards fick därmed vikariera som defensiv mittfältare, och 18-åriga debutanten från första matchen Caleb RobertsCaleb Roberts hänvisades till bänken. Där var det också ganska tomt. Argyle lyckades bara fylla 6 av platserna, varav bara två var seniora utespelare.

För sin del hade Leeds vilat några av sina mest framstående spelare, men de satt likväl redo på bänken om de skulle behövas. Det skulle visa sig vara avgörande.

Bänkstyrkan avgjorde
Regnet öste ner och vinden blåste på och det var allt annat än en bra kväll för fotboll, även om planen höll sig bra i omständigheterna. Argyle var långa stunder rejält tillbakapressade, men var välorganiserade i försvaret och lyckades hålla Leeds till en handfull bra chanser under ordinarie tid.

Men det räckte med att titta mot bänkarna för att ana att en lång match inte skulle gynna hemmalaget.

Det blev några byten inför förlängningen. Leeds introducerade bland andra anfallaren Georginio Rutter, som kostade dem 36 miljoner pund för ett år sedan. Argyle kontrade med att introducera backen Jack Matthews från U18 laget för att bevaka honom. Matthews har inte ens seniorkontrakt än och jag måste erkänna att jag inte kände till honom innan igår. Jag gissar att det dröjer innan vi ser honom igen.

Med tanke på det - och att Leeds lönebudget är större än Argyles med en faktor 20 även innan sådan frånvaro - är det kanske inte så konstigt att inhopparna Rutter och Summerville kunde göra var sitt mål för att avgöra i förlängningen.

Mittbackstrion riktigt stabila - och kombinerade för kvitteringen
Det är en helt annan trygghet i Argyles försvarsspel nuförtiden, och det känns ganska uppenbart att vi inte kommer att släppa in lika många mål som under Schumachers tid vid rodret.

Lewis GibsonLewis Gibson, Brendan GallowayBrendan Galloway och Ashley PhillipsAshley Phillips var ständigt på rätt plats och blockerade nästan allt som Leeds kunde slänga iväg mot målet.

Kvitteringen var lika vacker som den var oväntad. Morgan WhittakerMorgan Whittaker skruvade en frispark in mot straffområdet, Phillips var först på bollen vid bortre stolpen och hans volley bröstades in i målet av Galloway från nära håll!

Sorinola gjorde bra debut
Mitt i allt detta fick Matthew SorinolaMatthew Sorinola chansen för första gången sedan han värvades i januari, i Mickel Millers plats som vänster wingback. Han fick därmed uppgiften att bevaka den italienska landslagsmannen Wilfried Gnonto. Sorinola var ständigt där och kämpade och gav inte sin motståndare mycket frid. Han lyckades även storma framåt själv ett par gånger och producerade ett par bra inlägg. 

Det syns dock att han inte riktigt är i matchform - det var hans första start sedan mars ifjol. Gnonto gav Leeds ledningen på kontring efter 69 minuter och då var Sorinola lite för långt ifrån honom. Han fick bytas ut kort därefter.

Snabb återhämtning behövs
Utslagna ur FA Cupen 2023/4 alltså. Men det finns ingen tid att gräma sig över det, på lördag är det dags för bortamatch i Sunderland - Englands längsta bortaresa. 

Man undrar lite hur det blir med spelarna som spelade merparten av den här matchen, antagligen kommer rotation behövas. Ryan HardieRyan Hardie spelade hela 120 som toppforward, förmodligen ville Ian FosterIan Foster ha honom på plan ifall det blev straffar, men han såg helt färdigt ut i slutet och satte till och med 4-1 för Leeds själv med en olycklig nick efter hörna. Hinner han återhämta sig till lördag?
 

Geoff Bache2024-02-07 21:05:00
Author

Fler artiklar om Plymouth