Lagbanner
Argyle värvar svensk mittfältare!
Rami Al Hajj

Argyle värvar svensk mittfältare!

Sent på fredagkvällen, drygt två timmar innan fönstret stängde, värvade Plymouth Argyle sin andra svenska spelare genom tiderna! Han heter Rami Al Hajj, är svensk U21-landslagsman och är fostrad i Falkenbergs FF. Ett par spelare lämnade på lån också i fredags, så vi sammanfattar samtidigt hela transferfönstret.

Från Libanon till Plymouth - via Falkenberg, Holland och Danmark...
Rami Al HajjRami Al Hajj föddes i Libanon men flyttade till Falkenberg som tvååring med sina föräldrar. Han spelade i FFFs ungdomslag från 7 år upp tills han var 17 då hans talang upptäcktes av holländska Heerenveen och han fortsatte utvecklingen där. Han har därmed aldrig spelat en seniormatch i Sverige. Han har däremot spelar 8 matcher för U21-landslaget och gjort 1 mål. 

Han gjorde debut i Eredivisie - högsta serien i Nederländerna - 2020 som 19 åring och spelade många matcher de efterföljande åren, men mest som inhoppare. När kontraktet tog slut sommaren 2023 värvades han av danska OB från Odense. Där blev det succé direkt för den numera 22-åriga Al Hajj som svarade för tre mål och sex assist från OBs mittfält ifjol och hamnade i Månadens Lag flera gånger. Han var dock en av få ljuspunkter för laget den säsongen som slutade med nedflyttning.

Han gjorde tidigt klart för sin klubb att han inte hade lust att spela i danska andradivisionen, så han har inte ens varit med i OBs matchtrupp när de har inlett den här säsongen med sju raka segrar. Argyle visade intresse för honom tidigt i fönstret, men båda hade kanske andra planer i första hand från början. Klubben har jagat Elfsborgs Michael Baidoo rätt mycket denna veckan och lagt ett bud som hade fördubblat klubbens transferrekord, men trots personligt brev från spelaren till styrelsen vägrade Elfsborg sälja honom när de kvalade sig till Europa League. Man misstänker lite grann att Al Hajj var plan B när det inte blev något med Baidoo. Men man har ändå lagt ut kring en miljon euro för att värva honom. 

Argyle har varit i skriande behov av en offensiv mittfältare ända sedan Finn Azaz försvann till Middlesbrough i januari. Förväntningarna på Al Hajj är därmed stora. Men utan spel denna säsong tar det kanske en stund innan han kommer i matchform, vi får hoppas att fansen visar lite tålamod.

Han blir därmed den andra utlandsfödda svensken att representera Plymouth Argyle - efter en viss Bojan Djordjic som spelade 44 matcher för klubben 2005-7, otroligt nog fler än någon annan klubb han representerade i sin karriär!

Det verkar dessutom högst passande att en spelare vid namn Al Hajj spelar för en klubb som kallas The Pilgrims! Välkommen Rami och kul att ha en svensk spelare i klubben! 

Ben WaineBen Waine till Mansfield på säsongslån
Samtidigt lånades nyazeeländska landslagsanfallaren ut till nyblivna League One-laget Mansfield Town för säsongen. Waine såg stundtals lovande ut ifjol men vägde ganska lätt i närkamperna. Som tredjevalet för rollen som ensam anfallare fick han bara spela när båda Ryan HardieRyan Hardie och Mustapha BunduMustapha Bundu var skadade, men fick ändå en del speltid. Nu när Argyle dessutom har värvat Muhamed TijaniMuhamed Tijani och Michael ObafemiMichael Obafemi och fortfarande tänker spela med en anfallare kändes det logiskt att låna ut Waine och hoppas att han gör bra ifrån sig i serien under.

Saxon EarleySaxon Earley till Lincoln på säsongslån
Vänsterbacken Earley gör en liknande resa till League One på lån. Han öppnade förra säsongen riktigt bra men ådrog sig en svårare skada efter bara ett par matcher och missade hela höstsäsongen. När han var frisk i januari valde man att låna ut honom till Wycombe i League One, men han skadade sig illa igen och lyckades inte spela där. Nu med nästan ett år utan spel går han alltså till en annan League One klubb på säsongslån. 

Alla sommarens övergångar:
Spelare in (9):
Nathanael OgbetaNathanael Ogbeta, vänster wingback, gratis från Swansea
Muhamed Tijani, anfallare, på lån från Slavia Prague (Tjeckien) med köpeoption
Darko GyabiDarko Gyabi, offensiv mittfältare, på lån från Leeds
Ibrahim CissokoIbrahim Cissoko, vänster kantspringare, på lån från Toulouse (Frankrike)
Victor PálssonVictor Pálsson, mittback, gratis från Eupen (Belgien)
Kornél SzücsKornél Szücs, mittback, £400.000 från Kecskeméti (Ungern)
Michael Obafemi, anfallare, på lån från Burnley
Daniel GrimshawDaniel Grimshaw, målvakt, £600.000 från Blackpool
Rami Al Hajj, offensiv mittfältare, £850.000 från OB (Danmark)

Spelare ut (7):
Callum Burton, målvakt, gratis till Wrexham
Mickel Miller, vänster wingback, gratis till Huddersfield
Tyreik Wright, vänster kantspringare, okänd summa till Bradford
Dan Scarr, mittback, okänd summa till Wrexham
Michael Cooper, målvakt, £2.000.000 till Sheffield United
Ben Waine, anfallare, på lån till Mansfield
Saxon Earley, vänsterback, på lån till Lincoln
 

Geoff Bache2024-09-01 21:56:00
Author

Fler artiklar om Plymouth