Lagbanner
Championship 2023/24 - dags se tillbaka på tabelltipset

Championship 2023/24 - dags se tillbaka på tabelltipset

Dags för undertecknad att göra ett sällsynt gästspel och syna tipsen som lämnades inför säsongsstarten 2023/24. Vi försöker hålla det lagom kort och inte överanalysera vad som blev rätt eller fel. Vi håller oss till sluttabellen och inom parentes hamnar tipsen som lämnades inför starten av säsongen 2023/24.

1. LEICESTER CITY (1)
Leicester vann visserligen Championship men det satt ganska hårt åt till slut och laget var heller inte den maktfaktor som förväntades. Lyckades inte heller straffa Burnleys 101 poäng från 2022/23 utan stannade på 97. Jamie Vardy bidrog med 18 ligamål trots relativt begränsat med speltid men bästa spelaren under säsongen var mittfältaren Kiernan-Dewsbury Hall. Värt att nämna är att från Premier League ända ner till National League North och South fanns det större förhandsfavoriter i varje serie än Leicester som hade oddset 5.00 att vinna Championship innan serien startade. Det är svårt att se Leicester bli ett stryklag i Premier League nästa säsong, likt Burnley och Sheffield United, och de lär inte återvända till Championship på många år.
2. IPSWICH TOWN (10)
Ipswich underskattades och det är förstås underkänt med facit i hand. Enda laget i Championship som förlorade färre än tio matcher med den strålande tabellraden 28-12-6 och 92 mål framåt. Är inte Ipswich tillsammans med Girona i Spanien säsongens succélag alla kategorier? Anfallaren Kieffer Moore lånades in från Bournemouth och var en bidragande faktor till uppflyttningen även om Leif Davis och Omari Hutchinson är de spelare som främst ska nämnas tillsammans med succémanagern Kieran McKenna. Är väl inget vågat tips att påstå att Ipswich klarar sig kvar i Premier League nästa säsong. 
3. LEEDS UNITED (5)
Mångas favorit till att vinna Championship och efter de flesta vinster fick vi höra att Leeds var det bästa laget i serien. Dubbelsegern över Leicester var förstås ett statement (vann även hemma-borta mot Ipswich) men när det drog ihop sig till avgörande förlorade Leeds tre av de fyra sista matcherna. Tydligen är Illan Meslier en bättre målvakt än Karl Darlow och det är i så fall oroande. Det finns offensiv kraft i överflöd i form av Joel Piroe, Wilfried Gnonto, Georginio Rutter och framförallt Crysencio Summerville. Det kan förstås fälla avgörandet i playoff även om känslan är att Leeds stupar på Wembley och blir kvar i Championship.
4. SOUTHAMPTON (2)
Det kan tyckas hårt att påstå att ett lag som slutar fyra i denna upplaga av Championship underpresterade men Southampton var mest hela tiden hacket efter topptrion. Såg oerhört sårbart ut inledningsvis innan 22 matcher utan förlust radades upp och det var uppdukat ut för direktuppflyttning. Southampton fick ett flertal chanser att haka på i toppen men inga togs och fönstret stängdes abrupt när Cardiff City vände underläge till 2-1 i omgång 43. Adam Armstrong var det största utropstecknet och slutade tvåa i skytteligan. Kyle Walker-Peters borde spela i ett topplag i Premier League och det finns ett flertal potentiella matchvinnare i playoff, både på planen och på avbytarbänken.
5. WEST BROMWICH ALBION (14)
Aj då. Här var man sannerligen fel ute. Det borde innebära en längre avstängning för den som underskattar Carlos Corberan. Det fanns orosmoln kring WBA när säsongen startade men det påverkade inte resultaten. Nu stundar en ljusare tid med ny ägare på The Hawthorns och det kan absolut kulminera i uppflyttning. Det största hindret är att ta sig förbi Southampton och det är nära 50/50 i det mötet på förhand. Jon Swift måste nämnas främst men lånet Michael Johnston har övertygat över förväntan. Nu är det väl dags för Jed Wallace att kliva fram när det ska avgöras i playoff?
6. NORWICH CITY (4)
Många hade Norwich lågt rankade inför säsongen och lite upprättelse för undertecknad. Men påståendet att David Wagner inte skulle överleva länge om The Canaries fick en sämre inledning åldrades dåligt. På något märkligt sätt lyckades Wagner överleva och när segrarna på Carrow Road blev regelbundna klättrade Norwich i tabellen. Josh Sargent visade att han tillhör de allra målfarligaste i serien när han återkom efter skadeuppehåll. Största överraskningen var Kenny McLean som helt plötsligt ser ut att spela på en för låg nivå. Detsamma kan väl alltid sägas om Gabriel Sara. På minuskontot: Ashley Barnes saknas i playoff och formen är på retur. 
7. HULL CITY (13)
Placeringen för Hull City 2023/24 kändes som en säsong för tidigt trots att det fanns en del positiva signaler på förhand. Förutsägelsen att det handlade om ett stabilt mittenlag var därför lite för svag. Unga spelare som Jacob Greaves och Jaden Philogene klev fram rejält och förtjänar att nämnas som kandidater till säsongens bästa i Championship på respektive position. Och vem hade gissat att Fabio Carvalho skulle ansluta på lån? Kändes snudd på osannolikt att få se denne tillbaka i Championship. Manager Liam Rosenior fick överraskande sparken efter att säsongen tog slut och måhända är detta en fingervisning om att Hull siktar betydligt högre nästa säsong.
8. MIDDLESBROUGH (6)
Fegade lite och hade Middlesbrough på en plats i playoff, vilket omgående kändes som ett felval. Succélånen från 2022/23 lyckades inte ersättas på samma sätt och truppen höll inte samma kaliber. Men nyförvärvet Emmanuel Latte Lath gjorde åtminstone tre gånger så många mål som undertecknad trodde och såg stundtals riktigt vass ut. Samuel Greenwood och Josh Coburn är två framtidsnamn som kan bli att räkna med på allvar redan nästa säsong. Detta under förutsättning att Boro kan knyta till sig Greenwood permanent, vilket måste ha hög prio. Ska det bli en attack mot Premier League nästa säsong måste det hända ytterligare saker på transferfronten.
9. COVENTRY CITY (9)
Mitt i prick vad gäller Coventry City. Känslan är att alla som ägnade sig åt att förutsäga Championship 2023/24 hade Sky Blues att nå playoff. Detta trots att Viktor Gyökeres och Gus Hamer lämnade, vilket var två blytunga avbräck. Ben Sheaf och Callum O’Hare var två succévarianter och måste behållas till nästa säsong. Anfallarna Ellis Simms och Haji Wright bidrog med förväntat antal mål men det behövs förstärkningar i övriga lagdelar. Gissningsvis är åtminstone två målvakter på ingång. Det är väl lite för optimistiskt att påstå att Kai Andrews får sitt stora genombrott nästa säsong. Det var väl inte förrän inför säsongen 2025/26 dessa rader skulle skrivas?
10. PRESTON NORTH END (21)
Vad hände här? Att sticka ut hakan och påstå att mittenlagens mittenlag skulle sluta farligt nära nedflyttning var förstås dömt att misslyckas. PNE inledde säsongen urstarkt och det förväntade raset lät dröja. När manager Ryan Lowe började bli starkt ifrågasatt besegrades Leeds United och sedan verkade detta glömmas bort. Säsongen avslutades emellertid svagt utan att särdeles många placeringar tappades. Freddie Woodman är en underskattad målvakt, Alan Browne förtjänar att spela i ett bättre lag och Will Keane håller tydligen fortfarande som målskytt i Championship.
11. BRISTOL CITY (7)
Tror inte någon har haft Bristol City topp 10 på många år och att påstå att de utmanade om playoff inför starten på 2023/24 föll lite platt. Megatalangen Alex Scott flyttade till Bournemouth under transferfönstret och ersattes aldrig. Däremot ersattes manager Nigel Pearson med Liam Manning och det kändes helt rätt. Detta var tredje säsongen i rad som Bristol City hamnade på en högre placering och snart är det väl dags att på allvar sikta mot playoff. Vi lär få en tydlig indikation under sommaren om truppen förstärks rejält eller om det blir samma som vanligt. Sam Bell och Tommy Conway är åtminstone två av de yngre namnen som måste behållas om klubben menar allvar.
12. CARDIFF CITY (20)
Trodde ens Cardiff Citys egna supportrar på detta? Känns som alla förutspådde en placering i bottenskiktet. Undertecknad är inkluderad men trodde inte på nedflyttning och den biten var åtminstone rätt. Vad innebär detta för framtiden? Manager Erol Bulut vill ha investering och sikta uppåt. Det är inga stora ord att påstå att Perry Ng var den mest värdefulle spelaren 2023/24 men Ollie Tanner är redo att överta denna roll. Lånet Karlan Grant delade på vinsten i den interna skytteligan men att inte nå upp i tvåsiffrigt var en liten missräkning. En skadefri Aaron Ramsey har förstås en hel del att bidra med på denna nivå men det var just det där med att vara skadefri…
13. MILLWALL (8)
En stabil placering i mitten döljer betydligt mer för den som skrapar under ytan. Klubben såg en stagnation med Gary Rowett och parterna valde att gå skilda vägar. Då togs Joe Edwards in och efter en smakstart med 4-0 borta mot Sheffield Wednesday fick sedan 37-åringen sparken efter förlust med 2-0 hemma mot Sheffield Wednesday. Klubbikonen Neil Harris återvände och väckte liv i spelartruppen. Säsongen avslutades med fem raka segrar och fyra av dessa var med siffrorna 1-0, vilket känns synonymt med Millwall och Harris. Zian Flemming hade en mellansäsong och såg stundtals inte ut att kännas igen men hans 7 ligamål räckte för att vinna den interna skytteligan.
14. SWANSEA CITY (11)
Michael Duff lyckades inte sätta sin prägel och beslutet att utnämna en ny manager som förespråkade en annan spelstil än föregångaren Russell Martin var inte lyckat. Efter en svag start tog Swansea fyra raka vinster med målskillnaden 11-2 och såg plötsligt ut som ett blivande topplag men sedan slutade man att vinna på hemmaplan och Duff ersattes med Luke Williams. Defensiven ser ut att vara tätare och stundtals visades det upp ett attraktivt och vägvinnande spel. 22-årige Carl Rushworth vaktade målet i samtliga ligamatcher och är ett namn att hålla under uppsikt. Anfallaren Joel Piroe lämnade tidigt på säsongen för Leeds United och laget saknar en utpräglad målskytt.
15. WATFORD (12)
En trist säsong där belackarna inte motbevisades för ett ögonblick. Nye managern Valerien Ismael såg inte ut att kunna leda laget till något bättre än en mittenplacering men frågan är om det hade varit ett misslyckande under nuvarande förutsättningar. Märkligt nog köpte nästan alla det PR-trick från klubben där de triumfatoriskt utropade att Ismael hade undertecknat ett långtidskontrakt. Som om detta skulle rädda hans jobb om resultaten uteblev. Tom Cleverley övertog ansvaret när Ismael fick lämna och har fått ett fast arbete efter två segrar på de nio matcherna som ansvarig. Yaser Asprilla ska förstås bli mycket intressant att följa nästa säsong men blir det verkligen i Watford?
16. SUNDERLAND (3)
Den stora floppen och även den största floppen i rankingen av lagen. Det mesta blev fel under 2023/24. Tony Mowbray fick sparken när klubben var någorlunda aktuell för att utmana om playoff och nye Michael Beale fick från start veta att han inte var önskvärd. En märklig utnämning även om det är svårt att påstå att Beale fick en ärlig chans. Det blev inte bättre efter Beales uttåg utan enbart en lång väntan på sista omgången. Det finns ett överflöd av unga lovande spelare i truppen och är det Liam Rosenior som snart får ansvar att bringa ordning? Undertecknad är redo att lyfta upp Sunderland i förhandstipsen 2024/25 men några rutinerade nyförvärv skulle verkligen inte skada.
17. STOKE CITY (15)
Här förnyades prenumerationen på en placering på den undre halvan och det största glädjeämnet var tre avslutande vinsterna med målskillnaden 8-0. Hemmasegern mot Plymouth Argyle med 3-0 i omgång 44 säkrade kontraktet och måste varit en stor lättnad för Steven Schumacher som bekant lämnade Plymouth Argyle för att ta över som manager i Stoke. Undertecknad känner inget starkt hat mot Schumacher som erbjöds ett bättre kontrakt och större förutsättningar i en klubb med högre ambitioner. Det finns en mix av rutin och yngre lovande spelare men det behövs ytterligare en rensning i truppen under sommaren om en placering för den övre halvan ska uppnås.
18. QUEENS PARK RANGERS (24)
Det var inte svårt att placera QPR på nedflyttning inför starten på säsongen. Inledningen under Gareth Ainsworth motbevisade inte heller detta. Genidraget att ersätta Ainsworth med Marti Cifuentes ändrade på allt. Sedan spanjoren fick ansvaret plockade QPR poäng i en takt som hade slutat på en plats strax utanför playoff. Hemmasegern mot Leeds United med 4-0, när Leeds fortfarande hade chans på direktuppflyttning, var ett imponerande styrkebesked. Säsongen avslutades med tre raka vinster mot lag som slutade topp 10 och lyckas QPR behålla de viktigaste spelarna till nästa säsong ska de åtminstone inte rankas som en nedflyttningskandidat.
19. BLACKBURN ROVERS (19)
Säsongen utspelades ungefär som väntat för Blackburn men hur hade det slutat om inte Sammie Szmodics svarat för 27 ligamål? Det krävdes vinst på bortaplan mot serievinnaren Leicester City i sista omgången och även om motivationen var på Blackburns sida var det en imponerande prestation att ordna nytt kontrakt. Det stod klart att manager Jon Dahl Thomason var på väg bort från klubben och John Eustace kändes som rätt namn att ersätta. Men faktum är att Eustace inte kunde matcha Thomasons siffror och det höll på att sluta i degradering. Det saknas inte yngre lovande spelare i truppen men tappar man Sammy Szmodics till nästa säsong kan det bli tungt.
20. SHEFFIELD WEDNESDAY (18)
De flesta hade Wednesday på nedflyttning och från start såg detta ut att vara helt korrekt. Som bekant tillbringades säsongen förankrat i botten och det var fler än vid ett tillfälle som det förkunnades från media att nedflyttningen var ett faktum. Frågan är hur många poäng som skrapats ihop om Xisco Munoz varit kvar som manager och utnämningen av Danny Röhl var nästan på samma geniala nivå som Cifuentes i QPR. Det plockades poäng som ett stabilt mittenlag men på grund av den miserabla inledningen räckte det inte att ta sig upp på säker mark förrän säsongens tre avslutande vinster till sist mynnade ut i 20:e plats. Frågan nu är om Röhl blir kvar i klubben eller lämnar.
21. PLYMOUTH ARGYLE (17)
Fyra placeringar fel på sin egen klubb är väl nästan underkänt och har inte hänt tidigare. 17:e plats såg ut att vara helt rimligt fram tills Steven Schumacher lämnade för Stoke City och den misslyckade utnämningen av Ian Foster satte Argyle i problem. Klubben gamblade sedan rejält med en interimduo som tidigare på säsongen varit segerlös men tvivlarna hade fel när Argyle via tabellraden 3-1-2 överlevde som nykomling med liten marginal. Realisten måste ändå belysa det faktum att Argyle inte har den ekonomiska struktur som krävs för att etablera sig på allvar i Championship och kommer leva en riskabel tillvaro om inte alla värvningar och lånespelare är lyckade. Att till synes inte kunna konkurrera om attraktiva spelare till rimliga priser håller förstås inte i längden. 
22. BIRMINGHAM CITY (16)
Det andades optimism kring Birmingham City inför säsongen 2023/24 och inledningsvis var detta motiverat. Utnämningen av Wayne Rooney var med facit i hand ett ödesdigert beslut och hade Gary Rowett kommit in lite tidigare som ansvarig hade kontraktet säkrats. Men det går förstås inte att lägga all skuld för denna flopp på en person och allt skratt och fnissande i media när Rooney fick sparken kändes ovärdigt och tramsigt. Om merparten av de bärande spelarna stannar behövs det inga större investeringar för att Birmingham City ska ta sig tillbaka till Championship omgående och skulle det krävas en drös nyförvärv för att vinna League One finns det inga tvivel om att dessa anländer.
23. HUDDERSFIELD TOWN (23)
Låg aktivitet på transferfronten var ett frågetecken och när manager Neil Warnock lämnade av egen vilja var prognosen ännu dystrare. Darren Moore lyckades inte sätta sin prägel på laget och det var väl bara media som häpnade över att han fick sparken för att sedan bli nedflyttad med Port Vale till League Two. Utnämningen av Andre Breintenreiter kändes helt rätt men blev en besvikelse som slutade i nedflyttning. Det har inte blivit någon succé för ägaren Kevin Nagle och även om ambitionen att nå Premier League inte är tomma ord får man börja med ta sig tillbaka till Championship. Dags att investera i spelartruppen eller lever man fortfarande i tron att det man redan har är tillräckligt bra? 
24. ROTHERHAM UNITED (22)
Det var högst motvilligt som The Millers placerades på nedflyttningsplats men det stod klart i ett tidigt skede att nedflyttningen var cementerad. Får någon ens ifrågasätta att Viktor Johansson inte är bästa målvakten i Championship? Nu får vi väl åtminstone chansen att se honom i ett bättre lag nästa säsong och förstås gärna i Championship. Det svaga bortaspelet var en av orsakerna till den tidiga nedflyttningen och att göra i särklass minst mål och släppa in i särklass flest talar sitt tydliga språk. Men allt är inte negativt. Tillbaka till jaktmarkerna i League One och dessutom med Steve Evans som manager innebär att vi kan få se Rotherham tillbaka i Championship snart igen.
 

THE PILGRIM2024-05-10 15:30:00
Author

Fler artiklar om Plymouth