Lagbanner
Championship rank 1-24

Championship rank 1-24

Dags för ett nytt försök att ranka lagen i Championship inför starten av säsongen. Precis som förra säsongen kan det bli några förhandstips som stämmer perfekt men risken är lika stor att en del av lagen är både överskattade och underskattade. Alla nyförvärv respektive förluster är inte uppräknade men texten har ändå blivit ganska lång. Den som bara är lite intresserad av Championship har en utmaning framför sig medan den som följer serien på närmare håll torde ta sig igenom alla lag.

1. BURNLEY 
Den suveräna vinnaren i Championship 2022/23 levde inte alls upp till förväntningarna förra säsongen i Premier League och blev inte ens bästa nykomling på en svag 19:e plats. Scott Parker har tagit över som manager och det är väl närmast en garanti för uppflyttning sett till hans tidigare meriter på denna nivå. Några spelare lär försvinna den närmaste tiden och det är nog ingen nackdel att truppen slimmas lite. Zaki Amdoumi, Sander Berge, Josh Brownhill, Josh Cullen, Lyle Foster, Aaron Ramsey och Wilson Odobert är bara ett axplock av de tongivande spelare som finns i truppen. Det finns verkligen täckning på alla positioner i startelvan på ett sätt inget annat lag i serien kan matcha. Lägg därtill några spännande nyförvärv och inga förluster av den tyngre sorten. Det skulle vara en missräkning om det inte blir uppflyttning denna säsong.

2. LEEDS UNITED 
Här har vi förstås den givna utmanaren till Burnley om seriesegern. Leeds inledde 2024 med tabellraden 13-2-0 men under den avgörande sista månaden vek laget ner sig och missade uppflyttning. Som bekant blev det förlust mot Southampton på Wembley och ytterligare en säsong i Championship. I nuläget har Crysencio Summerville lämnat men det är inte tal om någon massflykt. Försäljningen av Archie Gray svider förstås men Jayden Bogle är åtminstone på kortare sikt en fullgod ersättare. Joe Rodon köptes loss från Tottenham Hotspur och därmed ser försvarslinjen intakt ut. Willy Gnonto och Georgino Rutter riskerar fortfarande att säljas men det finns resurser att förstärka. Dessutom finns anfallarna Mateo Joseph, Joel Piroe och Daniel James i truppen. Patrick Bamford lär väl också bidra med några mål om det behövs. Leeds slutar knappast sämre än tvåa och slipper därmed ett riskabelt playoff.

3. SHEFFIELD UNITED 
Efter den närmast patetiska säsongen i Premier League där det togs ynka 16 poäng och släpptes in 104 mål anade nog de flesta oråd. När vi nu är framme i augusti ser det betydligt ljusare ut. Nyförvärv som Harrison Burrows, Kieffer Moore och Callum O’Hare är av högsta snitt på förhand. Lägg därtill Sam McCallum som av någon märklig anledning inte fick förlängt med Norwich City samt lånen Alfie Gilchrist och Harry Souttar och det ser ut som grunden till ett topplag på denna nivå. Förluster att nämna är förstås Cameron Archer och Jayden Bogle men de är ersatta av namnen ovan. Anel Ahmedhodzic och Gustavo Hamer är toppnamn i Championship och denna säsong är det dags för Oliver Arblaster att få sitt stora genombrott. På minuskontot: Blades startar säsongen på -2 poäng och det är väl ändå tveksamt om Chris Wilder är rätt manager att leda laget till omgående uppflyttning.

4. NORWICH CITY 
Det hade väl varit lite för bra om Norwich fått behålla Gabriel Sara. Efter försäljningen till Galatasaray är det upp till klubben att omgående hitta en ersättare. Jonathan Rowe och Josh Sargent är föga oväntat villebråd för större klubbar och försvinner även denna duo är det lite mera panikläge. Som bekant slutade Canaries på en plats i playoff förra säsongen och såväl Rowe som Sargent saknades då nästan halva säsongen på grund av skador. Nye managern Johannes Hoff Thorup är ett extra intressant namn och det till stora delar unga Norwich känns som ett perfekt lag att ta över för dansken efter sin succéartade tid i Nordsjälland. Anfallaren Adam Idah är tillbaka på lån från Celtic. Klubbarna verkar just nu inte överens om övergångssumman och skulle Idah bli kvar på Carrow Road är det ett stort plus. Borja Sainz och Kenny McLean kan bli viktiga spelare som kliver fram ytterligare denna säsong och kunde den kritiserade David Wagner leda Norwich till playoff föregående säsong finns det anledning att tro på något liknande igen för denna spännande upplaga av Norwich.

5. LUTON TOWN 
Tillbaka i Championship. Nu är det slut på ryggdunkande och klappar på axeln för laget alla ville älska förra säsongen och blodigt allvar igen. Lite mera favoritposition dessutom. Inget mera slå ur underläge. Den enda tyngre förlusten som noteras är Ross Barkley och truppen ser redo ut för att utmana om uppflyttning. Elijah Adebayo och Carlton Morris kommer att vara en fruktad anfallsduo och det är knappast galet att utnämna Thomas Kaminski till seriens bästa målvakt. 24-årige Alfie Doughty startade i 34 matcher i Premier League föregående säsong och kommer vara en nyckelspelare i jakten på uppflyttning. Slutar Luton sämre än denna föreslagna femteplats får det ses som en misslyckad säsong.

6. MIDDLESBROUGH 
Lite frågetecken för att placera Middlesbrough på en plats i playoff. Laget slutade fyra säsongen 2022/23 i en ihåligare upplaga av Championship och förra säsongens åttondeplats var inget styrkebesked. Den rätta formen infann sig i slutskedet av säsongen när loppet redan var kört. Den hyllade managern Michael Carrick fick lite väl mycket beröm under sin inledande säsong och när Middlesbrough underpresterade förra säsongen ursäktade alla honom för lagets skador. Det har inte varit någon febril aktivitet på transferfronten. 22-årige mittfältaren Aidan Morris ansluter från Columbus Crew och det krävs en bättre säsong än den föregående i Huddersfield Town av Delano Burgzorg om han ska bli en tillgång för Boro. Det känns befogat att sätta ett frågetecken för målvaktssidan och Emmanuel Latte Lath ser ut som lagets enda beprövade målskytt. Ett stort ansvar vilar på 25-åringen efter dennes succéfyllda 2023/24. Mittfältaren Finn Azaz behöver också leva upp till förväntningarna och de borde vara stora på förhand.

7. COVENTRY CITY 
Många väntar sig stordåd och underverk av Coventry City denna säsong. Är det verkligen berättigat för Sky Blues som slutade nia förra säsongen utan att på något sätt underprestera? Att Callum O’Hare lämnade är ett tungt avbräck och det är upp till bevis för Jack Rudoni innan 23-åringen kan kallas för en naturlig ersättare. Nye Brandon Thomas-Assante spetsar till offensiven och Oliver Douvin är en bättre lösning på målvaktssidan än det som fanns förra säsongen. Tatsuhiro Sakamoto är skadefri och det är förstås ett plus. Ben Sheaf var magnifik förra säsongen och borde spela på en högre nivå men är fortfarande kvar. Nyförvärvet Ephron Mason-Clarke borde definitivt vara redo för denna nivå nu. En given utmanare till playoff men längre än så är det inte motiverat att sträcka sig på förhand.

8. BRISTOL CITY 
Det tas kliv framåt varje säsong och snart är väl Bristol City inte längre något typiskt mittenlag. Undertecknad var lite för ivrig i förhandstipsen 2023/24 men det fanns åtminstone tecken på att klubben är på rätt väg trots att Alex Scott såldes under första månaden av säsongen för dyra pengar och inte ersattes. Liam Manning kändes som helt rätt utnämning när Nigel Pearson fick kicken förra säsongen och på sikt kommer det leda till Premier League så länge det finns tålamod i klubben. 23-årige mittfältaren Max Bird är ett starkt nyförvärv och 21-årige anfallaren Sinclair Armstrong från QPR är ett nyttigt tillskott i offensiven. Yu Hirakawa från japanska sensationslaget Machida Zelvia känns som ett mera osynat kort. 22-årige anfallaren Fally Mayulu ansluter från Rapid Wien. Lyckas Bristol City behålla Tommy Conway innan transferfönstret stänger finns det anledning till optimism denna säsong. Dessutom väntar åtminstone undertecknad på att Sam Bell ska få sitt stora genombrott.

9. SUNDERLAND 
Den stora floppen förra säsongen. Undertecknad brände fingrarna rejält och svarar med att bli lite mera defensiv i förhandstipset. Tony Mowbray fick sparken och utnämningen av Michael Beale blev inget att minnas. Sällan har en manager varit så oönskad efter en så kort tid i en klubb och frågan är om han ens fick en ärlig chans. Efter detta gav klubben upp och bemödade sig inte ens att hitta en ny permanent manager medan Sunderland sjönk i tabellen. Nytillträdde Regis Le Bris ska förstås inte dömas för hårt på förhand men en försiktig gissning är att han inte var bland de första namnen på önskelistan. Jack Clarke är fortfarande kvar och skadefri är han även denna säsong en av de absolut bästa spelarna i Championship. Nyförvärvet Alan Browne bidrar med nödvändig rutin till denna unga men ytterst talangfulla trupp och kanske kan Ian Poveda visa de tvivlare som finns att han kommer att bli en tillgång i sin nya klubb? Inför förra säsongen önskades det bättre resultat hemma på Stadium of Light. Utfallet? Flest hemmaförluster i Championship, hopplösa jumbon Rotherham United inkluderad.

10. HULL CITY 
Första laget utanför playoff förra säsongen och det räckte inte för att managern Liam Rosenior skulle få behålla sin tjänst. Detta sände förstås ut signaler att Hull City siktar högre. Tim Walter utnämndes snabbt till ny manager och det ska bli intressant att följa denna säsong. 48-åringen var under två säsonger snubblande nära att föra upp Hamburg till Bundesliga innan han fick sparken föregående säsong. Ingen av de två säsongerna där HSV slutade trea var av floppkaraktär och även om Walter förespråkar en offensiv fotboll är den inte av huvudlös modell. En ambitiös ägare som uppenbart ställer krav och en nytillträdd karismatisk manager. En bra start förstås men det är motiverat att undra vad som pågår i klubben. Jaden Philogene och Jacob Greaves har lämnat för Premier League och det är två blytunga avbräck. Dessutom har ett 15-tal andra spelare lämnat medan nyförvärven är desto mera lätträknade. Ryan Giles var på lån från Luton Town förra säsongen och har köpts loss. Cody Drameh ansluter från Leeds United medan Marvin Mehlem hämtats från Darmstadt. Anfallaren Oscar Estupinian är tillbaka från lån men det är inte tillräckligt på långa vägar. Det finns en hel del pengar att spendera och det borde göras snabbt för att inte denna säsong ska äventyras. Till slut kan det visa sig bli riktigt bra när truppen är spikad men samtidigt kan det bli en rejäl flopp om inte tillräckligt slagkraftiga namn anländer innan transferfönstret stänger.

11. WEST BROMWICH ALBION 
Förra säsongen slutade WBA femma efter en mestadels strålande säsong och föll mot Southampton i playoff. Ny ägare har tillträtt och suddat ut detta frågetecken som omgav klubben inför 2023/24 och läget var på väg att bli prekärt. Det borde blåsa rejäl medvind men tillfälligt är klubben hämmad på transfermarknaden för att undvika bestraffinngar och eventuellt poängavdrag.  Detta har gjort att spelare som Brandon Thomas-Assanthe, Nathaniel Chalobah, Cedric Kipre, Conor Townsend och Okay Yokuslu har lämnat. Bland nyförvärven finns försvararna Torbjörn Heggem, senast i BP, och Paddy McNair på lån från San Diego men med ett längre förlutet i Middlesbrough. Anfallaren Devante Cole såg inledningsvis ut att gå mot en rekordsäsong i målväg men tappade sedan allt vad form heter och det var höga odds på att han skulle hamna i Championship. Får bara WBA ordning på sina problem i närtid ser framtiden ljus ut med ny ägare och så länge Carlos Corberan är manager kan laget inte räknas bort från playoff, oavsett förutsättningar.

12. SHEFFIELD WEDNESDAY 
Vi kan historien från förra säsongen nu. Sämsta starten någonsin i Championship, nye managern Danny Röhl tog över med Wednesday fast förankrat i botten och det slutade med en 18:e plats. Sett till resultaten under Röhl hade det kunnat utmanas om en plats på övre halvan och det är ett rimligt mål nu. Nyförvärven som anlänt är närmast mangrant aktuella för startelvan och även om en drös spelare lämnat ser det ut som en smart uppgradering. Men vart är världen på väg när en spelare (Max Lowe) går från Sheffield United till Sheffield Wednesday? Vi har åtminstone på förhand Steel City derby att se fram emot för första gången sedan 2018/19. Enligt statistiken leder Sheffield United med tabellraden 49-47-48 mot Wednesday men detta kan ändras på redan den kommande säsongen. Mitt i allt positivt kring Sheffield Wednesday ska det ändå påpekas att Dejphon Chansiri fortfarande äger klubben och ändlös optimism känns inte helt befogat.

13. CARDIFF CITY
De flesta var överens om att Cardiff skulle hamna i bottenskiktet förra säsongen. Av detta syntes inte mycket utan Cardiff slutade på 12:e plats efter en övertygande men samtidigt ojämn säsong. Helt plötsligt ser Cardiff ut att vara ett lag som kan sikta uppåt och inte bara fokusera på överlevnad. Nyförvärven understryker detta ytterligare. 21-årige mittfältaren Alex Robertson är ett fynd och är anfallaren Wilfried Kanga (lån från Hertha Berlin) den målskytt som saknats börjar det likna något. Chris Willock är potentiellt en av säsongens värvningar om 26-åringen hittar tillbaka till sin rätta form. Calum Chambers är förstås en given tillgång om skador kan undvikas. Anwar El Ghazi har spelat på en högre nivå än denna sedan tonåren och finns motivationen kvar är detta ytterligare ett spännande nyförvärv. Aaron Ramsey visade under sin kortare skadefria sejour förra säsongen att det inte finns några frågetecken om han fortfarande håller hög klass på denna nivå. När laget tappade i form förra säsongen såg man sårbart ut och över 46 matcher är känslan att det blir en mittenplacering.

14. STOKE CITY 
Känslan är att Stoke är på rätt väg men det innebär knappast någon toppstrid redan denna säsong. Manager Steven Schumacher blev tidigt ifrågasatt efter sin ankomst när resultaten inte var de önskade men säsongen avslutades i dur och nu gäller det att inte bli indraget i någon bottenstrid i ett tidigt skede. Det har varit lugnt på transfermarknaden. Målvakt Viktor Johansson kan förstås vara ett klipp och nu är det upp till bevis när han inte kommer att hyllas för sina räddningar om resultaten uteblir. Försvaren Ben Gibson har anslutit från Norwich City och anfallaren Sam Gallagher har hämtats från Blackburn Rovers. Frågan är om Schumacher ser Gallagher som en kantspelare eller om han placeras centralt i anfallet och hans rykte att vara en anfallare som inte har som sin primära uppgift att göra mål fortsätter. Det finns definitivt ett sparkapital i anfallaren Niall Ennis om han är skadefri. Om mittfältaren Wouter Burger skulle säljas till en större klubb under augusti vore det förstås ett stort minus.

15. QUEENS PR 
Allas nedflyttningsfavorit förra säsongen. Ingen blev motbevisad i premiären efter överkörningen borta mot Watford och när Gareth Ainsworth som väntat fick sparken i slutet på oktober var hoppet ännu mindre. Marti Cifuentes lämnade Hammarby och tog över rollen som manager medan den brittiska presskåren ifrågasatte om Cifuentes ens hade någon aning om hur enorm omställning i kvalitet det skulle bli att lämna ett av de starkare lagen i Allsvenskan och ta över ett lag i botten av Championship. Som bekant fungerade det alldeles utmärkt och efter en succéfylld säsong från november och framåt klarade QPR nytt kontrakt trots att laget emellanåt hamnade i svackor men i gengäld radade upp sviter av förlustfria matcher. Denna säsong efterlyses en jämnare nivå från start. Rutinerade målvakten Asmir Begovic har lämnat och ersätts av Paul Nardi från Gent, där 30-åringen fick begränsat med speltid förra säsongen. Anfallaren Zan Celar har varit en pålitlig målskytt för Lugano i Schweiz och medverkade för Slovenien i tre matcher under EM 2024. Ska det bli en lyckad säsong för QPR krävs det nog att Celar är den målgörare laget letat efter och att Ilias Chair hittar tillbaka till sin rätta form och är då samtidigt en av de mest sevärda spelarna i Championship. Det vore förstås en stor fördel om försvararen Jake Clarke-Salter stannar i klubben. Det föreligger rykten om försäljning.

16. MILLWALL 
13:e plats förra säsongen och detta efter att säsongen avslutades med fem raka vinster. Det kunde slutat betydligt värre än så men sedan manager Neil Harris återkom till klubben efter den misslyckade utnämningen av Joe Edwards, som i sin tur hade ersatt den alltid pålitlige Gary Rowett, blev det ordning på laget igen. Nu måste Millwall börja bli svårslaget hemma på The Den igen denna säsong och med Harris som ansvarig har hoppet ökat. Målvakt Lucas Jensen har värvats från Lincoln City för att ersatte tragiskt omkomne Matija Sarkic. Försvararen Japhet Tanganga lånades från Tottenham Hotspur förra säsongen och flytten är numera permanent. Det är positivt men Tanganga var långt från fläckfri i sitt agerande förra säsongen. 27-årige anfallaren Macaulay Langstaff ansluter från Notts County och det ska bli intressant att se den notoriske målskytten på en högre nivå. Det kommer garanterat att bli mindre avslut per match för Langstaff och risken finns att målskyttet stagnerar om Millwall börjar spela mera tillknäppt för att kriga till sig poäng. Anfallaren Kevin Nisbet blev inte den målskytt de flesta förväntade sig föregående säsong. Zian Flemming var stundtals en skugga av sitt forna jag föregående säsong men blixtrade emellanåt till och visade vilken klasspelare han är.  Når han upp till samma nivå som 2022/23 är han en given attraktion och kommer att bli värdefull. Det finns helt klart kapacitet i truppen för att sluta högre än 16:e plats och vi ska heller inte fastna i stereotypen att Millwall garanterat kommer att spela en primitivare form av fotboll bara för att Neil Harris leder laget. Det är mera som en Plan B om reslutaten uteblir.

17. PORTSMOUTH 
Den första av tre nykomligar och inget vågat tips att Portsmouth är den bästa i trion kommande säsong. Men samtidigt finns det lite orosmoln. Målskytten Colby Bishop har genomgått en hjärtoperation och kommer att saknas så länge han är borta från planen. Mittbacken Regan Poole är fortfarande skadad sedan förra säsongen och detta är en av nyckelspelarna i Pompey. Försvararen Jordan Williams ansluter från Barnsley och det känns som en smart värvning. Josh Murphy var högst avgörande faktor till Oxford Uniteds uppflyttning och visar 29-åringen upp samma form som i förra säsongens senare skede är han en given tillgång. Truppen är inte tunn i form av antal spelare men känslan är att ytterligare några spelare önskas för att Portsmouth ska känna sig säkra på att inte riskeras att dras in i någon kamp för överlevnad.

18. SWANSEA CITY 
Detta kan förstås vara lite för negativt med 18:e plats men det vore samtidigt ingen överraskning om Swansea tog ett steg neråt denna säsong. Trots att det inte varit någon massaktivitet på transfermarknaden är det inte alls givet att nyförvärven kommer att ersätta de flyktade spelarna och att påstå att det handlar om någon uppgradering är ren spekulation.  arl Rushworth var en av seriens bästa målvakter förra säsongen och blir svår att ersätta. Mittbacken Nathan Wood har flyttat till Southampton. Jerry Yates verkar inte ingå i manager Luke Williams planer och lånas ut till Derby County. Bland nyförvärven märks 22-årige anfallaren Zan Vipotnik. Denne har varit målfarlig på hemmaplan i Slovenien och kommer närmast från en sejour i franska Ligue 2. Mest intressant på förhand av de nya är 23-årige mittfältaren Goncalo Franco som höll en ordinarie plats i Moreirense förra säsongen, som slutade på en stark 6:e plats i högsta ligan i Portugal.

19. PRESTON NORTH END 
Vi får hålla Preston under uppsikt från start denna säsong. 2022/23 hade PNE målskillnaden 2-0 efter sju omgångar. Förra säsongen toppade man tabellen efter åtta omgångar med tabellraden 6-2-0. Den bestämda känslan var att laget överpresterade och sett till de avslutande 38 omgångarna var Preston inte bättre än denna föreslagna placering. Givetvis är det alltid tryggast att lägga PNE i mitten av tabellen i ett förhandstips men denna säsong saknas Alan Browne och Liam Millar och det kan bli kännbara avbräck. Stefan Teitur Thordarson ansluter från Silkeborg medan Sam Greenwood och Kaine Kesler-Haiden lånats in för denna säsong. Målvakt Freddie Woodman är en pålitlig sista utpost och en viktig ingrediens. Anfallsmässigt ser det lite för tunt ut och ett stort ansvar kommer att vila på Will Keane.  

20. PLYMOUTH ARGYLE 
Rent önsketänkande att påstå att det inte blir nedflyttning eller har alla neutrala som inte föjer Argyle överreagerat och låtit känslorna tagit över när Wayne Rooney utsågs till ny manager? Helt klart har de ansvariga tagit en risk på förhand med Rooney efter dennes misslyckande i Birmingham City men det råder andra förutsättningar på Home Park. Rooney har haft försäsongen tillgodo och verkar brinna för denna uppgift och motbevisa de som använder de 15 matcherna i Birmingham som bevis för att han inte håller på denna nivå. Sett till nuvarande trupp har sex nya spelare anlänt för att konkurrera om en plats i startelvan medan de som lämnat har tagit steget till League One eller neråt. Lånespelarna Ibrahim Cissoko och Muhamed Tijani ser mest spännande ut på förhand men en skadefri Darko Gyabi (tillbaka på lån från Leeds United) kommer att bli ett nyttigt tillskott. Målvakt Michael Cooper tillhör toppskiktet i Championship och har inte skrivit på nytt kontrakt och riskerar fortfarande att lämna. Det vore förstås ett avbräck även om Conor Hazard redan förra säsongen fick rejält med speltid när Cooper var knäskadad (för andra gången i sin karriär vilket är ett orosmoment). Ett stort ansvar vilar på Morgan Whittaker. Formen dalade under förra säsongen och ska Argyle inte slåss mot nedflyttning krävs det en Whittaker i rätt form. Det är heller inte uteslutet att Whittaker blir såld men det är ingen nyhet för de ansvariga och vi räknar kallt med att det redan finns någon plan angående ersättare.

21. DERBY COUNTY 
Det känns lite hårt att ha Derby så här långt ner när känslan är att man kommer ordna nytt kontrakt. Uppflyttningen säkrades i relativt övertygande stil utan att laget imponerade stort i matcherna utan mestadels säkrade tre poäng via knappa vinster. Truppen 2023/24 var perfekt balanserad för att ta sig genom League One men nu är det andra förutsättningar. Försvarslinjen håller måttet och det är ett stort plus att viktige Eiran Cashin inte är såld. Mittfältet är lidande av försäljningen av Max Bird och det är ett minus att Joe Ward saknas på obestämd framtid efter knäoperation. Någon av Nathaniel Mendez-Laing och Corey Blackett-Taylor får gärna ha en lyckad säsong om Derby ska befinna sig på säker mark. Men vem ska kliva fram som målskytt av anfallarna? Är svaret verkligen Kayden Jackson som anslutit från Ipswich Town eller tvingas Mendez-Laing ta på sig uppgiften. Jerry Yates har lånats in från Swansea City och det finns åtminstone potential för att göra avtryck denna säsong. Paul Warne är en manager som på studs kommer bli ifrågasatt om resultaten uteblir och överlever knappast om Derby är förankrat på nedfyttningsplats under säsongen.

22. WATFORD 
Det här kändes inte väntat på förhand men Watford tillhör definitivt den skara som riskerar degradering när vi är framme vid säsongsstart. Förra säsongen blev högst medioker och det var inte helt oväntat. Truppen har efterhand försvagats sedan nedflyttningen från Premier League och de värdefullaste spelarna säljs i regelbunden takt. Det sparkas managers i ännu tätare ström och nu vilar ansvaret på oprövade Tom Cleverley som fått ta över permanent efter sina nio matcher som interimansvarig i slutet på föregående säsong. 22-årige Ismail Kone har sålts till Marseille och diamanten i truppen just nu är 20-årige talangen Yaser Asprilla som nyligen rapporterats vara klar för både Rennes och Leicester City men oavsett lär han lämna Watford. Känslan är att det inte är färdigt med spelare som ska lämna och även om det vore oklokt att såga lagets chanser denna säsong ser det inte alltför lovande ut på förhand. 34-årige Moussa Sissoko är tillbaka i klubben och Ken Sema påbörjar sin åttonde säsong på Vicarage Road. Denna duo känns viktig på förhand om Watford ska motbevisa detta negativa tips.

23. OXFORD UNITED 
Sett till förra säsongens svagare upplaga av League One är det inte helt omotiverat att placera en av nykomlingarna på nedflyttning. Oxford inledde 2023/24 på ett minst sagt övertygande sätt men tappade mark när Liam Manning lämnade för att ta över Bristol City. Des Buckingham lyckades till slut få ordning på laget och nå playoff trots att Oxford vid mer än ett tillfälle såg ut att ha spelat bort sina chanser när man misslyckades med att vinna till synes avgörande matcher på hemmaplan. Imponerande att eliminera Peterborough United i playoff och i finalen på Wembley togs en soklar vinst med 2-0 mot Bolton Wanderers. Den tyngsta förlusten av de som lämnat är Josh Murphy till Portsmouth men defensivt ser laget betydligt mera rustat ut, vilket förstås kommer vara ett krav. Vill man se positivt på chanserna för Oxford går det att lyfta fram att spelarna som värvats ser tillräckligt bra ut för denna nivå utan att det i alla av fallen har bevisats.  

24. BLACKBURN ROVERS 
Det var nära att Blackburn åkte ner till League One förra säsongen. Bortavinsterna mot Leeds United och sedan Leicester City i sista omgången säkrade kontraktet. Jon Dahl Thomason var tidigare missnöjd med ägare och uteblivna nyförvärv och valde till sist att lämna som manager. John Eustace tog över ansvaret och hyllades när Blackburn klarade sig undan nedflyttning med liten marginal. Faktum är att det togs mindre poäng med Eustace och det spelades mindre attraktiv fotboll men det var väl till viss förståelse med tanke på den utsatta situationen som uppstod. Intrycket från föregående säsong var att Blackburn spelade en energifylld och sevärd fotboll med defensiva brister från start och avslutade som ett mera taktiskt lag som kämpade sig till de poäng som kunde tas. Sammie Szmodic vann skytteligan med 27 ligamål och var förstås den avgörande faktorn för överlevnad förra säsongen. Känslan är att Szmodic lämnar innan Premier League startar om en dryg vecka och ingen verkar ens säker på om han kommer medverka eller inte i premiären för Blackburn. Anfallaren Mahktar Gueye har plockats in från Molenbeek men knappast som den naturlige ersättaren för Szmodic. Övriga nyförvärv ser på förhand ut att vara på retur i respektive karriär eller oprövade på denna nivå. Det finns sedan tidigare en hel del talang i truppen så det är inte med någon övertygelse Blackburn placeras sist i rankingen av alla lag utan mera en känsla av att det kommer bli en sämre säsong och att seriens målfarligaste spelare försvinner och blir svår att ersätta.
 

THE PILGRIM2024-08-08 21:00:00
Author

Fler artiklar om Plymouth