Lagbanner
2023-11-28 20:45

Coventry - Plymouth
1 - 0

Ett kontroversiellt 0-1 mot Coventry
Argyles spelare protesterar vilt efter målet som inte borde godkänts (Foto Gill Black/greensonscreen)

Ett kontroversiellt 0-1 mot Coventry

För första gången den här säsongen spelade Plymouth Argyle en riktigt tråkig match. Den förtjänade verkligen att sluta 0-0 men ett horribelt misstag av domarteamet avgjorde till hemmalagets fördel. Dags för VAR i Championship?

Vart tog laget från i lördags vägen?
Var alla trötta efter matchen tre dagar tidigare? Det såg nästan ut som det. Argyle hade för en gångs skull förtvivlat svårt att skapa någonting framåt och särskilt Bali MumbaBali Mumba och Morgan WhittakerMorgan Whittaker hade dåliga dagar. I början av matchen såg det ut som Whittaker hade självförtroende i överflöd, men han försökte sig på ett par riktigt vågade saker som inte lyckades i situationer där en enkel pass kanske hade varit bättre. Efter det verkade han lugna sig något men inte ens det enkla funkade särskilt bra i resten av matchen, som om självförtroendet bara försvann. Alla kan ju ha en dålig dag men det blir jobbigt när ingen av de mest framstående spelare är i slag. 

Det ska också sägas att Coventry spelade väldigt försiktigt och det blev en ganska tillknäppt historia - deras främsta mål verkade att ha massvis med spelare i vägen hela tiden. De var även väldigt uddlösa framåt med tanke på alla pengar de har lagt på Haji Wright och Ellis Simms. Ben WaineBen Waine hade inte heller en lyckad dag - han var återigen ensam forward i egenskap av Argyles enda sådan som är frisk just nu. Han fick mest bollen felvänd och lyckades sällan behålla den särskilt länge.

Den var ute, domarn!
Den matchavgörande situationen kom från en räd på högerkanten. Coventrys Milan van Ewijk bröt sig förbi Tyreik WrightTyreik Wright men fick bollen för långt ifrån sig. Han kastade sig ändå efter den och hann upp den en bra bit efter kortlinjen. Inlägget slogs i mål av Haji Wright med hela Argyles försvar stillastående med armen i luften (förutom, det ska sägas, spelarna som var tillräckligt nära att ingripa någorlunda). 

Hur kunde det bli så fel? Den enda förklaringen jag kan se är att båda linjedomaren och domaren fick sikten skymd av spelarna, möjligen hängde inte linjedomaren med spelet tillräckligt och hade för dålig vinkel. VAR hade förstås tagit bort målet direkt, men i Championship finns ingen VAR än så länge.

Finns få saker i supporterlivet som är så sura som att förlora en match på det viset. År 2023 måste tekniken väl ha nått en punkt där vi kan upptäcka när en boll har passerat en linje?

Att VARa eller inte VARa
Idag längtar man såklart efter VAR. Än så länge har den inte kommit till ligorna jag kollar mest på (Championship + Allsvenskan), men jag har trots allt en del erfarenhet av hur det går till och jag vill gärna se att den förbättras innan den införs där. 

Det viktigaste tycker jag är att det måste gå fortare än idag och att vi måste släppa "kravet" att den ska ha hundraprocent rätt. Bevisligen är det inte så ändå.

Syftet ska vara att ta bort hål-i-huvet beslut som gårdagens. Det räckte ju att se reprisen en gång för att se misstaget. Möjligen två för att stanna bilden på rätt ställe. Det ska inte behöva ta mer än några sekunder. Inför något slags klocka, om VAR-teamet inte har kommit fram till att domarn hade fel 30 sekunder efteråt, så står hans beslut.

Vi ska inte hålla på i fem minuter och rita linjer och försöker komma fram till det absolut rätta svaret om någons näsa var två millimeter offside eller ej. Jag skiter faktiskt i det, även om mitt lag drabbas. Ser du inte direkt att beslutet var fel så gäller beslutet. Likadant med straffsituationer. Ibland är det skriande uppenbart att domarn haft fel, ibland kan man se reprisen 10 gånger och ändå inte vara överens. Ganska ofta är det kontakt, men inte helt uppenbart om kontakten var tillräckligt för att orsaka att någon kollapsade som en döende svan. Lika bra att gå med vad domarn tyckte från början och acceptera att ibland blir det fel.
 

Geoff Bache2023-11-29 21:42:00
Author

Fler artiklar om Plymouth