Lagbanner
Home Park, 2024-02-17 13:30

Plymouth - Leeds United
0 - 2

Fem tankar efter 0-2 mot Leeds
Lewis Gibson spelade bra men blev överlistad vid första målet

Fem tankar efter 0-2 mot Leeds

Argyle stod upp bra mot Leeds men var aldrig riktigt nära att förhindra sina motståndare från att inkassera sin åttonde raka vinst i Championship.

Övertag i 20 minuter i andra halvlek
Det var ju föga förvånande Leeds som höll i taktpinnen för det mesta. De ägde första halvleken och Argyle fick vara nöjda att det bara stod 0-1 i halvtid. Ibland kändes det som man visade överdriven respekt för namnkunniga motståndare och man vågade inte riktigt gå till anfall när möjligheten fanns.

Anfallaren Ryan HardieRyan Hardie fick vila denna match och Ben WaineBen Waine tog hans plats, dessutom stod wingbacken Bali MumbaBali Mumba och backen Brendan GallowayBrendan Galloway över förutom spelarna som var otillgängliga. Laguppställningen kändes en aning som om Ian FosterIan Foster roterade sin trupp med ett öga på en ny match på tisdag mot West Brom - också ett bra lag men inte riktigt i nivå med Leeds.

Argyle kom ut bättre i andra halvleken och satte Leeds under press i 20 minuter. Det mesta kom från vänsterkanten via Mickel MillerMickel Miller som tvingade Meslier till en bra räddning vid sin första stolpe och även var millimeter från att hitta Waine centralt med ett hårt lågt inlägg. Kontakt där och det var kvitterat. Men efter Leeds 2-0 mål kändes matchen rätt så avgjord.

Frågetecken kring målen igen
Försvaret ser ju mer kompakt ut nuförtiden och ett lag som Leeds kunde inte bara skära igenom hela tiden. Tendensen att ge bort lite väl enkla mål visade sig dock tyvärr igen i denna matchen.

1-0 målet var mycket märkligt - det kändes som en hög boll sparkades framåt mest på chans och Wilfried Gnonto fick alldeles för mycket utrymme. Kändes lite som om Miller och Lewis GibsonLewis Gibson hade lämnat honom till varandra. Gnonto tog ner bollen med högern, sprang bakom Gibson och rullade in bollen via stolpen trots lite snedträff. Fantasisk bollkontroll eller fantastisk tur för Gnonto? Vi säger den första. 

2-0 målet var sedan dubbeltunnel - Georginio Rutter sköt hårt och lågt och mitt i målet, men lyckades tunnla båda mittbacken Ashley PhillipsAshley Phillips och målvakten Conor HazardConor Hazard med samma skott. Hazard såg säkert bollen sent men det kändes också undvikligt.

Oroande trend med skadade spelare
En annan faktor i 2-0 målet var att höger wingbacken Matthew SorinolaMatthew Sorinola småhaltade långt bakom spelet och var uppenbarligen skadad. Leeds fick därmed ett övertag på hans sida. Han byttes ut kort därpå men hade visat tecken på att inte längre hänga med i 10 minuter innan. 

Det följer på Sunderlands ledningsmål förra veckan mot 10 man när man ville ge Adam ForshawAdam Forshaw chansen att fortsätta trots att han var skadad. Och även samma Sorinola mot samma Leeds i cupen för 10 dagar sedan - han var helt färdig och hängde inte med Gnonto vid första målet.

Snälla nån, vi måste ju våga använda truppen och byta ut skadade spelare. Det hjälper inte någon att fortsätta så här.

Gult kort för förstärkning?
Jag vet inte om jag har någonsin sett en domare dela ut ett gult kort när någon simulerar efter en frisparkssituation. Känns som det borde vara möjligt.

Mot slutet hamnade Leeds Dan James på fel sida om Ashley Phillips. Phillips drog i honom lite grann, men han fortsatte och domaren släppte fördel. När han sedan kom in i straffområdet och Phillips hade hunnit komma på rätt sida igen slängde han sig plötsligt dramatiskt till marken och vädjade om straff. Domaren blåste men dömde frispark för dragningen i första läget.

Förmodligen rätt beslut med frisparken men man måste väl kunna varna James också?

Sju målramsträffar från Leeds på tre matcher!
Det här var ju tredje Plymouth-Leeds matchen på tre veckor, efter dubbla möten i FA Cupen och sedan denna ligamatch. På dessa tre matcher har Leeds träffat stolpen eller ribban hela 7 gånger (2+3+2!). Det visar kanske att vi har haft tur att inte förlora med större marginal i dessa matcher. 

Som jämförelse - i övriga 30+ matcher denna säsong har motståndarna träffat målramen bara 5 gånger totalt! Argyle har ju 12 träffar själva så förutom Leeds hade haft en ganska bra plusstatistik där,

Nåväl, nu slipper vi Leeds ett tag framöver. Man är lite trött på dem nu efter 4 omgångar. Om denna form fortsätter kommer de dessutom försvinna iväg till Premier League igen snart.

Geoff Bache2024-02-18 17:24:00
Author

Fler artiklar om Plymouth