Lagbanner
2023-09-30 16:00

Hull City - Plymouth
1 - 1

Fem tankar efter 1-1 i Hull
Adam Randell gav Argyle ledningen

Fem tankar efter 1-1 i Hull

Det blev en välförtjänt poäng i Hull till sist i en match som kunde ha slutat lite hur som helst. Skadelistan växer dock och det blev lite frågetecken kring ersättarna återigen.

Adam Randell gör mål - men bara på bortaplan
Det blev Randells sjunde mål för Argyle i sin tredje säsong. Mittfältaren föddes och växte upp i Plymouth och har inte spelat i någon annan klubb. Men han väntar fortfarande på sitt första mål på Home Park.

Det var egentligen ett rätt enkelt mål för honom - det var Bali Mumba som vände ut och in på Hulls försvar och sköt mot bortre stolpen. Målvakten Ryan Allsop räddade men lämnade retur och Randell var på rätt plats för att rulla in bollen i öppet mål. 

Små marginaler
Att det slutade 1-1 var rätt så logiskt till sist men det kunde så lätt ha blivit 2-1 eller 1-2. Det största avgörande ögonblicket var en situation i första halvleken där Argyle redan ledde med 1-0. Det blev bollvinst högt uppe i banan och Finn Azaz skruvade bollen runt målvakten och i stolpens insida, så att bollen rullade retfullt längs med mållinjen och ut till inspark. Det handlade bokstavligen om millimeter från 2-0.  

På övertid var det dock nära att bli förlust, när Hulls Alfie Jones kastade sig på en boll i straffområdet och styrde den mot mål. Målvakten Conor Hazard stack ut en fot blixtsnabbt och lyckades styra bollen över ribban men det kändes som varken Jones eller Hazard hade kontroll på situationen och det hade lätt kunnat bli ett slumpartat segermål.

Spela fotboll eller kasta tärning?
Hur pass slumpartad är fotboll egentligen? Man brukar säga att turen jämnar ut sig över en säsong, och det borde den ju  någorlunda göra. Tur gör inte ett bottenlag till ett topplag eller tvärtom, men jag känner att det kan lätt bli skillnaden mellan att ta en playoffplats eller inte, eller mellan att åka ur och överleva.

Om man till exempel enbart räknar ramträffar hittills under säsongen har vi haft fem framåt och två bakåt, om samtliga hade gått i mål hade vi haft fyra extrapoäng. Istället för att beskriva säsonginledningen som godkänd hade media säkert beskrivit den som riktigt stark! Vi får hoppas att vi kan ta igen dem senare på säsongen.

Skadelistan blir längre och frågetecken kring truppspelarna
Det blev endast en ändring från laget som krossade Norwich förra veckan. Det visade sig att mittbacken Lewis Gibson har skadat foten nu och var inte med i truppen mot Hull. Tydligen har han spelat på smärtstillande i flera matcher nu och skulle in på undersökning igår. Eftersom han hade spelat varenda match hittills från start och gjort det riktigt bra behöver vi hålla tummarna för att det inte är så allvarligt. Som jag skrev i införrapporten har vi redan fyra långtidsskadade i truppen. 

Ersättaren blev Macaulay Gillesphey och det blev tyvärr inte en lycklig dag för honom. Han försökte rensa en boll men den tog på Hulls Jaden Philogene framför honom. Sedan försökte han täcka ut den över kortlinjen men bakåtskruven höll den i spel, Philogene snodde den och kunde enkelt servera Ryan Slater för att sätta 1-1. 

Det var Gillespheys första match efter en längre skadefrånvaro själv och det blev ingen lätt uppgift att hålla koll på Philogene, enligt mig en av Championships allra bästa spelare. Det var även hans första match någonsin på Championshipnivå och frågetecken kvarstår om han håller för spel på denna nivå. Han var kanske inte ens i matchform än och känslan var att han kastades in i brist på andra alternativ. Han byttes ut redan efter 55 minuter och såg riktigt besviken ut. 

Det finns förstås en hel del tur inblandad även här. För en klubb med en av de minsta budgetarna i Championship och kanske inte den bredaste truppen är det förstås ytterst viktigt att inte samla på sig för många skador samtidigt. 

En bra poäng på bortaplan
Nu låter jag lite deppig om otur och skador och det ska man inte vara egentligen. Argyle bevisar återigen att de hör hemma på denna nivå. Återgången till en trebackslinje har stabiliserat laget och vi ser inte ut som om vi ska släppa in mål hela tiden längre. Det blev kanske inte lika sprudlande anfallsglad fotboll denna gång men man lyckades för det mesta neutralisera hoten från Hull.

Och Hull har inlett starkt - och är gissningsvis ett lag för playoff denna säsong. 

Nu väntar två hemmamatcher denna vecka, mot Millwall och Swansea, innan nästa internationella uppehåll. Och i omgång 10 får vi äntligen möta ett lag på nedre halvan av tabellen inför matchen!

Geoff Bache2023-10-01 19:15:00
Author

Fler artiklar om Plymouth