Lagbanner
Elland Road, 2024-01-27 16:00

Leeds United - Plymouth
1 - 1

Fem tankar efter 1-1 mot Leeds i FA Cupen
Brendan Galloway i kamp med Leeds Wilfried Gnonto

Fem tankar efter 1-1 mot Leeds i FA Cupen

Det blir omspel i Devon om 10 dagar efter en kämpainsats på Elland Road. Leeds dominerade kraftigt i första halvleken men skapade förhållandevis få chanser, och Argyle kunde komma tillbaka i andra halvlek och till sist kändes oavgjort ungefär rättvist.

Hela mittfältet borta - debut för Roberts
Vi visste redan innan matchen att i princip alla Argyles nyförvärv skulle missa matchen. Det visade sig att klippan i defensiv mittfält, Jordan HoughtonJordan Houghton, också saknades eftersom han blev pappa i veckan. Det blev därför debut för 18-åriga Caleb RobertsCaleb Roberts där, tillsammans med återkomster för Adam RandellAdam Randell och Callum WrightCallum Wright.

Roberts är precis som Randell född och uppvuxen i Plymouth och har spelat i akademin sedan han var sex år gammal. Innan gårdagens match hade han dock i princip bara spelat i A-laget i ligacupen, förutom ett enda inhopp i League One ifjol. Snacka om elddop för honom!

Det gick av förklarliga skäl lite sådär. Roberts vägde lätt i närkamperna och hade svårt att anpassa sig till Leeds tempo. Leeds ägde mittfältet och tryckte därmed tillbaka Argyle rejält.

Efter 56 minuter blev Roberts utbytt till förmån för Matt ButcherMatt Butcher och mittfältskampen jämnade ut sig betydligt, vilket gav Argyle en väg tillbaka in i matchen.

Lite tur att det bara stod 0-1 i halvtid
Efter en bra inledning första fem minuterna kändes det som om Argyle knappt kom över halva plan i första halvleken. De hade en dos tur när Jaidon Anthony hittade utrymme i straffområdet efter förarbete av Georginio Rutter och prickade bortre stolpen. Returen landade hos Wilfried Gnonto som drog till med kraft. Conor HazardConor Hazard gjorde en bra reflexräddning och tippade skottet i ribban.

Argyle har dock själva radat upp målramsträffar i Championship i år så det kändes mest som lite payback från fotbollsgudarna...

Anthony skulle få sitt mål ändå och det var ett fint solonummer. Han bevakades av båda Bali MumbaBali Mumba och Morgan WhittakerMorgan Whittaker men lyckades ta sig emellan dem med en tvåfotare och sedan skjuta otagbart i bortre hörnet.

Andra halvleken betydligt bättre
Argyle producerade ett mycket fint mål för att kvittera och det kändes inte ologiskt när dem kom. Inhopparna Matt Butcher och Mustapha BunduMustapha Bundu kombinerade fint på vänsterkanten och Bundu hittade en perfekt djupledsboll till Adam Randell som kom ensam med målvakten Meslier och kunde enkelt rulla den förbi honom.

Innan dess hade Ryan HardieRyan Hardie lyckats lobba en boll över Meslier och Leedsbacken Sam Byram hann precis tillbaka för att nicka bort bollen från mållinjen. 

Måste det alltid bli gult när en spelare tar av sig tröjan? 
Jaidon Anthonys mamma har nyligen gått bort. När han gav Leeds ledningen tog han av sig tröjan för att visa upp en hyllning till henne. Han fick förstås ett gult kort för detta - domarna har inget val i dagsläget.

Jag undrar om regeln måste verkligen vara så inflexibel. När jag var på Home Park senast hade också Birminghams Jay Stansfield ett dolt budskap redo när han gjorde mål - som hyllade lokalrivalen Exeter där han spelade innan. Han sprang provocerande fram till hemmaklacken för att visa upp detta. Det kändes onödigt och dumt och han var väl värd det gula kortet han fick.

Anthonys situation kändes helt annorlunda. Kunde man inte låta domarna bedöma situationerna för sig?

Obesegrade under Ian FosterIan Foster!
Det var Fosters fjärde match sedan han tog över och facit är nu två vinster och två oavgjorda. Man börjar ana en viss utveckling från Steven Schumachers "tuta och köra" fotboll och laget ser mycket stabilare ut defensivt. Schumacher hade satsat stort på att förvandla lagets spelsystem i Championship till 4-1-2-3, och verkade lite grann sakna flexibilitet att överge tanken när laget bara släppte in enkla mål hela tiden.

Sedan han stack har vi inte sett mycket av detta och det är en återgång till wingbacksystemet som körde över League One ifjol. Dessutom har vi en ny mittbäck i Ashley PhillipsAshley Phillips som ser väldigt bekväm ut på Championshipnivå.

Trebackslinjen igår bestod av Phillips, Brendan GallowayBrendan Galloway och Lewis GibsonLewis Gibson (glädjande nog tillbaka från skadan som gjort att han inte spelat än under Foster). De lyckades ha bra koll på Leedsstjärnorna och det känns som om det borde bli vår ordinarie backlinje från och med nu om alla tre kan hålla sig friska. 

 

Geoff Bache2024-01-28 12:20:00
Author

Fler artiklar om Plymouth