Lagbanner
2024-08-24 13:30

QPR - Plymouth
1 - 1

Fem tankar efter 1-1 mot QPR
Nyförvärvet Kornél Szücs tillsammans med Joe Edwards och Wayne Rooney efter matchen.

Fem tankar efter 1-1 mot QPR

Argyle kämpade till sig en poäng i västra London trots att man spelade med en man mindre i mer än en timme - och till och med avslutade matchen med nio. Detta tack vare drömmål av Morgan Whittaker och en rad räddningar från Conor Hazard - och trots veteranen Adam Forshaw som borde veta bättre än att bli utvisad på det viset.

Första halvtimmen inger hopp för säsongen
Det blev en mycket snabb start från QPR. Conor HazardConor Hazard hade redan tagit ett friläge med en benparad när en hörna skickades in mot första stolpen och den schweiziska anfallaren Michael Frey kunde styra den i mål. Kaptenen Joe EdwardsJoe Edwards var tyvärr varken tillräckligt nära spelaren eller bollen för att kunna göra det svårare. 

Det var nästan en kopia av QPRs första mål mot Sheffield United förra helgen och man hoppades att laget skulle vara beredda på det. Efter fem minuter, 0-1 och dominans för hemmalaget var man rädd för en ny 0-4 kollaps.

Men Argyle tog sig i kragen och förde det mesta av spelet under de efterföljande 20 minuterna. Man radade inte upp chanser direkt men tog sig fram till straffområdet på ett snyggt sätt flera gånger och det kändes som en kvittering hängde i luften.

Whittaker med nytt distansskott - tackade han för sig?
De senaste två matcherna har Morgan WhittakerMorgan Whittaker börjat återupptäcka förra säsongens toppform. Att Argyle nu har flera hot gör att motståndarnas backar inte bara fokuserar på honom som de stundtals gjorde ifjol. Och vissa saker kan bara han göra.

Han hade egentligen slagit en ganska dålig passning som bröts av en försvarare - men bollen studsade tillbaka till honom en bit utanför straffområdet. Utan att tveka drog han till med den magiska vänsterfoten - och bollen flög stenhårt in i mål vid första stolpen. Den låg i nätet innan jag hade uppfattat att det ens var målchans.

Transferfönstret närmar sig sitt slut nu och det kommer vara mycket fokus under veckan på om Whittaker ska säljas för storpengar eller ej. Enligt media har man redan tackat nej till 10 miljoner euro i januari från Lazio och 7 miljoner pund plus en spelare från Glasgow Rangers under sommaren. Jag gissar att han har sitt pris men med tre år kvar på kontraktet och en förmåga att göra sådana mål finns det ingen anledning att sälja honom billigt. Det finns dessutom inte mycket tid att hitta en ersättare om han går nu.

Forshaw hade otur när han tänkte
Hur annars förklarar man hans utvisning sekunder efter att Whittaker hade kvitterat? Adam ForshawAdam Forshaw fyller strax 33 år och har spelat många säsonger i Premier League med Leeds och Middlesbrough.

Redan varnad sedan tidigare kastade han sig in i ett glidtacklingsförsök nere vid hörnflaggan. Han var sen och kapade spelaren och visades följaktligen ut. Antagligen hade han lyckats med tacklingen när han var yngre, men varför ta risken? Korkad var bara förnamnet. 

Nu blir han förstås avstängd. Frågan är dock om han borde få sin plats tillbaka efter det. Det är nu tre matcher in och i alla tre matcher har han gjort avgörande misstag och allmänt sett ut som om han inte hänger med i Championship längre. Känns som dags att testa Jordan HoughtonJordan Houghton i rollen.

Andra halvlek blev en lång kamp att överleva
Utvisningen gjorde matchen till en kopia av förra årets match på Loftus Road. Då hade mittbacken Dan Scarr sett rött efter en rätt lovande första halvtimme från Argyle, som sedan krigade sig till en poäng med 10 man. 

Nu fick man också inrikta sig mot försvar i resten av matchen. Målvakten Conor Hazard svarade för en rad svettiga räddningar och backlinjen klarade sin uppgift för det mesta med bravur. 

Det var inte bara spel mot ett mål och nyförvärvet Michael ObafemiMichael Obafemi byttes in med en halvtimme kvar och gjorde bra ifrån sig. Han är uppenbarligen stark, har låg tyngdpunkt och rev sig loss flera gånger. Med ett par minuter kvar kom han fri och drogs ner för en solklar varning. Från den efterföljande frisparken drogs inbytte mittbacken Kornél SzücsKornél Szücs i tröjan och föll till marken för vad som såg ut som en solklar straff. Domaren såg ut som om han skulle blåsa men ändrade sig sedan.

På övertid blev tonåriga inhopparen Freddie IssakaFreddie Issaka också utvisad efter att ha satsat hårt mot en studsande boll och träffat motståndaren Kenneth Paal efter att denne sparkat bort bollen.  

Domaren Gavin Ward i centrum igen
Jag hade ju varnat för Ward i införrapporten. Det var dock kanske att utmana ödet att hoppas att QPR skulle spela snällt - Argyle fick sedan lika många röda kort under matchen som de fick under hela säsongen ifjol!

Förra säsongen i Argyles matcher hade Ward missat en solklar frilägesutvisning mot Ipswichs George Edmondson, men framförallt hade han helt tappat kontrollen över matchen mot Rotherham där våldsamma satsningar från deras spelare satte båda Ryan HardieRyan Hardie och Mustapha BunduMustapha Bundu i var sin ambulans utan domaråtgärd.

Med denna bakgrund är uppenbarligen många Argylefans rasande på honom nu. Jag tycker dock att vilken domare som helst hade visat ut Forshaw, och många andra hade visat ut Issaka också, även om i denna fall kunde man också se många domare nöja sig med gult. Gränsfall men absolut inte fel med rött. Straffsituationen begriper jag dock inte, såg ut som om han bara inte vågade blåsa.

Det som irriterar mest är dock att han är så fullständigt inkonsekvent. Han delade ut gula kort i vissa situationer för att sedan inte visa kort i identiska situationer minuten efteråt. Det var ingen lätt match att döma men båda lagen borde ha fått flera gula kort givet nivån han satte för andra. Det visar sig att detta är en åsikt som delades av Rangersfansen och att många andra Championshipfans ogillar just denna domaren. Obegripligt att han har fått hålla på i 16 år i Championship!

Nåväl, under omständigheterna är en poäng helt klart godkänd. Nu väntar bortamatch mot Watford i ligacupens andra omgång på tisdag, sedan hemmamatch mot Stoke på lördag innan två veckors paus för landslagsuppehållet. 
 

Geoff Bache2024-08-25 11:33:00
Author

Fler artiklar om Plymouth