Lagbanner
2024-03-29 16:00

Norwich - Plymouth
2 - 1

Fem tankar efter 1-2 i Norwich
Brendan Galloway tackar fansen efteråt (foto Gill Black / greensonscreen)

Fem tankar efter 1-2 i Norwich

Trots ledning i en timme och en del klara målchanser lyckades Argyle inte få med sig någon poäng från Carrow Road. Återigen hamnade tyvärr domaren i centrum med en del tveksamma beslut.

Whittaker satte sitt 20:e mål för säsongen...
Ledningsmålet blev riktigt snyggt. Efter blott 10 minuter vann Argyle bollen på mittfältet, Alfie DevineAlfie Devine hittade en lucka för att sätta wingbacken Matthew SorinolaMatthew Sorinola fri till höger. Han producerade det perfekta inlägget som Morgan WhittakerMorgan Whittaker nickade otagbart lågt i hörnet. Det blev Whittakers - och Argyles - första nickmål för säsongen! Där och då såg inte Argyle ut att vara ett lag i nedflyttningsträsket.

Whittaker går därmed upp på 20 mål för säsongen - något ingen i Argyle har lyckats med sedan Reuben Reid för 10 år sedan, dvs säsongen 2013/4. Det var dock i League Two - på Championshipinivå får man går tillbaka till min barndomshjälte Tommy Tynan som pangade in 26 fullträffar i gamla Division Två säsongen 1988/9!

...men Hardie är i formsvacka
Ryan HardieRyan Hardie är Argyles självklara toppforward men verkar vara en spelare som går i vågor. I början av säsongen blev det mål av allt han rörde - och han har noterats för 13 mål hittills - men just nu verkar han ha det väldigt svårt. 

I första halvlek fick han friläge efter precisionspassning i djupled från Whittaker. Han rundade Norwichmålvakten Angus Gunn på ett behärskat sätt, men från (inte alltför) snäv vinkel lyckades inte rulla in bollen i tom kasse. 2-0 där hade kunnat vara väldigt avgörande.

I slutet blev han återigen friställd efter att Jordan HoughtonJordan Houghton hittade en oväntad passningsvinkel. Men Gunn var snabbt ute och lyckades parera skottet. Det var bra agerat av målvakten också - som även tog ett par andra bra chanser i matchen - men efter att Hardie även missade två frilägen mot Blackburn för ett par veckor sedan känns det verkligen som dags att börja få utdelning. Vi har inte råd att sumpa alla dessa chanser.

Två hörnor vände matchen
Norwich skapade en del själva under matchen också, som man skulle förvänta sig av ett lag med 6 raka hemmavinster och 14 mål på 4 hemmamatcher. Farligast blev det när Devine styrde ett skott från Josh Sargent i egen stolpe i första halvleken. Men efter en timme spelad stod det fortfarande 0-1 och det verkade som ideerna började ta slut hos hemmalaget.

Då blev det plötsligt kvitterat på en hörnvariant som slogs in lågt. Sargent sprang ifrån sin bevakare Alfie Devine i sidled och lyckades peta in bollen vid första stolpen.

Segermålet när den kom var dock kontroversiellt. Argyles mittback Lewis GibsonLewis Gibson hade fått en smäll och nickat bollen ut till hörna samtidigt. Utan att kolla med Gibson - som inte ville få vård - ropade domaren in Argyles läkare och då var Gibson tvungen att lämna planen. Argyle fick alltså försvara hörnan med 10 man och utan sin nickstarkaste försvarsspelare. Bollen slogs in högt, skarvades vidare av Norwich och hamnade i mål via den olyckliga Ashley PhillipsAshley Phillips. Det är förstås omöjligt att veta hur det hade gått med Gibson på sin plats, men det blev inte farligt med höga bollar i boxen någon annan gång i matchen. Efter att Sunderland gjorde segermålet under liknande omständigheter för någon månad sedan kändes det riktigt surt. 

Dagens domargnäll
Det känns som båda jag och Ian FosterIan Foster gnäller på domarna vid varenda match. Men enligt Foster har Argyle fått ta emot väldigt många ursäktsbrev från domarkommitén PGMOL, senast för felaktigt uteblivna straffar mot båda Preston och Sheffield Wednesday. Han räknar tydligen kallt med ett få ett nytt sådant brev efter gårdagens match.

Foster klagade på ovanstående situationen med segermålet och även för en utebliven straff när Alfie Devine föll i straffområdet efter att ha petat bollen förbi målvakten Gunn. Där är jag dock inte säker att jag håller med - Devine lämnade kvar benet och Gunn försökte dra sig ur situationen. Men det fanns ändå tydligt kontakt där - seen them given, som det heter.

Domaren James Linington visade hela åtta gula kort till Argyle - och inga till Norwich. Vissa var välförtjänta medan andra var verkligen petitesser. Hemmalaget var dessutom värda minst ett par gula i andra situationer. 

Utan VAR får storlagen en del fördelar i sådana situationer, det får man nästan räkna med. Just Linington var även domare i Southamptonmatchen där man också fick ett sådant ursäktsbrev efteråt - när han felaktigt dömde bort Bali MumbaBali Mumbas mål, kanske säsongens sämsta beslut i våra matcher. Man börjar undra om han haft en mardrömsresa ner till Plymouth någon gång och kommit hem mitt i natten och har bestämt sig att det är mycket trevligare om exempelvis Birmingham mitt i landet kan hålla sig kvar i Championship... 

Spelschemat kunde vara sämre
Nåväl, det är som det är och nu är man nere på 20:e plats, två poäng ovanför strecket. Rivalerna Blackburn, Huddersfield, Birmingham och Sheffield Wednesday tog bara en poäng tillsammans så det kunde vara värre.

Kommande veckan är det matcher hemma mot Bristol City på måndag och sedan jumbon Rotherham på fredag. Fördelen med dessa är att de inte har mycket att spela för - Bristol är fast i mitten och Rotherham åker ur oavsett hur de presterar nu. Man vet ju förstås aldrig, spelarna kan försöka spela till sig kontrakt och sådana saker, men det brukar räknas som en fördel att möta lag som redan är "på stranden" mentalt. 

Efter det återstår konkurrenterna QPR, Stoke och Millwall - men alla har hämtat sig något och är inte i lika stor fara som ovanstående fyra. Leicester blir svåra men har hamnat i något av en formsvacka på sistone. Hull i sista omgången är gissningsvis redan utanför playoffkampen då.

Med andra ord har vi allt i egna händer och chansen finns absolut att hänga kvar trots alla motgångar på sistone. Den här matchen var trots allt inte en match där man räknade med poäng.  

Geoff Bache2024-03-30 21:36:00
Author

Fler artiklar om Plymouth