Lagbanner
Elland Road, 2023-11-11 16:00

Leeds United - Plymouth
2 - 1

Fem tankar efter 1-2 mot Leeds

Fem tankar efter 1-2 mot Leeds

Det blev en uddamålsförlust på Elland Road i en match som Leeds dominerade och vann rättvist. Men återigen hamnar fokus på enkla individuella misstag i försvaret som ledde fram till båda Leeds mål.

Leeds snäppet vassare och borde gjort fler mål...
De bästa chanser tillföll hemmalaget och de kunde lätt ha satt båda 3-0 och 4-0 innan Argyle reducerade i slutet. Det går inte att komma ifrån att de har flera stycken individuella spelare som kostat mer än hela Plymouth Argyles lag - och kvalitetsskillnaden syntes. Allt går ju snäppet fortare och Argyle hade förtvivlat svårt att hänga med ibland. När motståndarna är ständigt steget före rent tankemässigt får man lätt lite panik, vilket var känslan som spred sig lite under Leeds starkaste perioder i matchen. 

...men de fick båda sina mål nästan gratis
Det är återigen enkla misstag som ger Leeds sina mål. Det är inte lätt att klättra i tabellen om man ger motståndarna minst ett mål varje match.

Man börjar undra om man får en utskällning från Steven SchumacherSteven Schumacher och man tjongar iväg bollen från straffområdet. Att spela sig snyggt förbi pressen i all ära men man måste väl få sparka undan i utsatta lägen ibland? Särskilt mot topplagen på bortaplan.

Först var det Kaine Kesler-HaydenKaine Kesler-Hayden, som efter att ha erövrat bollen i eget straffområde bestämde sig för en ambitiös passning ut istället för att rensa. Han hittade bara Dan James som bara drog bollen rätt i mål från straffområdets kant. 

Några minuter efteråt var det Julio PleguezueloJulio Pleguezuelo - tillbaka från start efter en längre period på bänken - som bestämde sig för att dribbla ut och storma framåt själv. Han blev till synes enkelt avväpnat och Leeds kunde utnyttja hålet efter honom för att sätta 2-0.

Dan ScarrDan Scarr däremot, som har varit boven för gratismål mot båda Middlesbrough och Ipswich, gjorde sin bästa match på länge och svarade för flera avgörande brytningar. 

Första målet för Ben Waine
Det måste ha varit ett tufft besked för Waine att han inte fick starta trots att han är den enda friska seniora anfallaren för tillfället. Han åstadkom inte så mycket mot Middlesbrough men hade nog räknat med mer än en chans under omständigheterna.

Argyle valde att ställa upp med trebackslinje och utan toppforward. Det funkade lite sådär - utan något fokus framåt blev det svårt att få fram tillräckligt med folk tillräckligt snabbt i kontringarna och Leeds mittbackar kunde göra lite som de ville. 

I andra halvlek fick Waine komma in och det kändes bättre. Han kämpade och slet och skapade utrymme för andra om inte annat. Sedan hittade Dan Scarr en fin långpass till Luke CundleLuke Cundle på högerkanten, och hans precisionsinlägg hittade Waine framför mål som enkelt kunde stöta in reduceringen till 1-2. Det höll sedan på att bli match till sist och Argyle hade mycket boll i slutminuterna utan att för den delen hota så himla mycket.  

Säsongen bedöms inte utifrån det här resultatet
Det är ju uppenbart att Leeds befinner sig på en annan planet rent ekonomiskt och resursmässigt, och det var inte en oväntad förlust på något sätt. Återigen är känslan att vi behöver minska mängden risktagande och enkla misstag i farliga områden och så borde vi klara av att hålla oss kvar i Championship.

Tabellläget är en 19:e plats med 5 poäng ner till nedflyttningsplats. Noterbart är att ingen av de fem lagen bakom Argyle i tabellen gjorde mål i går och de tog bara två poäng tillsammans. Sheffield Wednesday och Rotherham blev krossade med 0-4 och 0-5 mot medelmåttigt motstånd. Inget som imponerar direkt - vi bara måste vara bättre än tre av dem när säsongen är slut. 

Paus och dags för skadelistan att minska lite
Säsongens tredje internationella uppehåll har kommit och man hoppas främst att vi kan få några anfallare tillbaks. Ryan HardieRyan Hardie och Mustapha BunduMustapha Bundu skadade sig i samma match mot Ipswich men båda bedöms ha en chans att vara tillbaka hemma mot Sunderland om två veckor.

Under tiden ska Conor HazardConor Hazard (Nordirland), Ben Waine (Nya Zeeland) - och till och med Brendan GallowayBrendan Galloway (Zimbabwe) iväg och lira landslagsfotboll. Jag trodde att Galloway fortfarande var skadad men tydligen får han spela för Zimbabwe så han kanske bara har hamnat utanför Schumachers planer.
 

Geoff Bache2023-11-12 13:09:00
Author

Fler artiklar om Plymouth