Plymouth - Luton
3 - 1

Fem tankar efter 3-1 mot Luton och svenskt debutmål!
Ibrahim Cissoko firar 3-1 målet på stopptid

Wayne Rooneys Plymouth Argyle börjar komma igång på riktigt nu. Det blev en underhållande fredagsmatch på en fullsatt Home Park, och en rättvis hemmaseger med många chanser för bägge lagen. Och så gjorde Rami Al Hajj mål sju minuter in i sin Argyledebut!

Al Hajj öppnade målkontot direkt - kunde haft hattrick!
Argyles nya svenska mittfältare Rami Al Hajj bedömdes redo för att starta en match till sist - och som han gjorde det! Sju minuter in rullade Michael Obafemi in en passning till en felvänd Ryan Hardie i straffområdet omringad av motståndare. Men Al Hajj hade hittat en lucka bakom honom och smekte in bollen vid första krysset direkt när han fick en rätt hård passning bakåt. Det var ett riktigt bra avslut och vilket sätt att presentera sig för hemmafansen!

Bara fem minuter efteråt var han nära att sätta 2-0 när han mötte Morgan Whittakers perfekta inlägg från höger. Tyvärr kom lagkamraten Obafemi emellan och tog avslutet själv, trots att han var tvungen att backa för att få bollen. Han missade inte med mycket men det kändes som om Al Hajj var mycket bättre placerad.

Sedan visade han att han är bra med bägge fötter, efter en klockren halvvolley med vänstern. Det var hårt och lågt men Lutonmålvakten Thomas Kaminski reagerade blixtsnabbt för att parera iväg.

Under andra halvleken försökte Al Hajj med en vågad bicycleta som var någon halvmeter för hög också!

Cissoko bänkad - men kom in och avgjorde
Det var många som höjde ögonbrynen när det visade sig att Ibrahim Cissoko hade petats från startelvan. Holländaren har varit Argyles främsta anfallshot hittills denna säsongen.

Ersättaren Obafemi har inte riktigt hittat rätt i Argyles färger än, men han är på lån från Burnley och får därmed inte delta alls i nästa match på tisdag. Planen var kanske därför att använda honom i denna match så mycket det gick. Och att släppa fram Cissoko när Luton höll på att tröttna. Om den senare var planen så funkade det utmärkt...

Först satte han 2-0 efter en blixtsnabb kontring från bollvinst i eget straffområde. Darko Gyabi drev bollen hela vägen till Lutons straffområde, och rullade till Cissoko. Han vände utåt och drog ivåg ett skott med "fel" fot som flög förbi Kaminski, otagbart i bortre hörnet.

Före detta Chelseaspelaren Victor Moses reducerade direkt därefter (också det ett riktigt snyggt mål), men på övertid var Cissoko där igen. Efter två glidtacklingar från Lewis Gibson fick han bollen, dansade in i straffområdet, mellan två backar, och avlossade ett skott som Kaminski räddade. Han plockade upp sin egen retur, och rullade den kyligt in för 3-1.

Tillräckligt med klara chanser för att ha vunnit med minst 6-1 (eller 6-4...)
Förutom alla Al Hajjs chanser kan nämnas en annan otrolig reflexräddning från Kaminski i första halvleken, när Joe Edwards trodde han hade gjort mål från nära håll efter en riktigt vacker spelsekvens. Även ett skott som Adam Randell stänkte i ribban mot slutet, och returen från Muhamed Tijani som tog på en back och snurrade precis utanför stolpen.

Argyle skapar alltså mängder med chanser, precis som man gjorde mot Sunderland och West Brom. Anfallsspelet börjar se riktigt bra ut. Det måste dock även nämnas att motståndarna får en del chanser också med det här spelsättet.

I denna match kändes det dock som om de främst kom från Argyles misstag. Nya ungerska mittbacken Kornél Szücs har varit säkerheten själv hittills men hade två mardrömsögonblick i första halvleken, först en boll som passerade rakt igenom honom och sedan en halkning efter inkast. Båda gav Lutons anfallsbjässe Elijah Adebayo fri lejd mot mål, men i båda fall lyckades en kombination av Gibson och Edwards hinna tillbaka och avvärja. Adebayo nickade också över från ett par rätt lovande situationer efter inlägg och hade inte sin bästa dag. Han saknade säkert sin vapendragare Carlton Morris, som gjorde två mål förra veckan men missade matchen med en skada.

Trots allt detta behövde inte Daniel Grimshaw i mål göra en enda räddning på hela matchen.

Hur bra är Lewis Gibson?
Det är lätt att fokusera på anfallslinjen efter en sådan match men Gibson var nästintill felfri i försvaret. Ständigt på rätt plats, kastar sig framför skott, nickar bort det mesta i luften, snabb, behärskad när han hade bollen. Argyles backlinje under Gibsons ledning lyckades spela sig förbi Lutons press gång på gång och satte ständigt igång farliga anfall. (Lutons taktik var däremot rätt gammaldags, med många långa bollar och en uppenbar fokus på fasta situationer)

I Gibson har vi en kille som kom från Everton inför förra säsongen, var lagets konsekvent bästa försvarare ifjol, och känns som om han kommer att återvända till Premier League någon gång. Kontraktet tar dock slut efter denna säsong, vi hoppas Argyle kan få till en förlängning!

Argyle åker inte ur om de fortsätter så här
Det är glädjande att "Fortress Home Park" är på väg tillbaka, efter andra raka hemmaseger och sex mål gjorda på dessa två matcher. Vi är inne i en riktigt tuff matchsekvens mot topplag och förmodade topplag, men är i bra form och spelar en underhållande fotboll.

Det påminner en del om Steven Schumachers lag från förra hösten, som också var riktigt kul att titta på, gjorde massor med mål och släppte in massor med mål. Är Rami Al Hajj den nya Finn Azaz kan man undra?

Vi känns dock vassare än det laget på flera positioner, och det känns just nu som om laget bara blir bättre och bättre. Luton har rykte om sig att vara starka defensivt med en riktig toppmålvakt. Det är riktigt bra jobbat att städa av dem på det viset och dessutom bjuda på så frejdigt spel med så många chanser. Om vi blir lite mer effektiva med våra avslut så blir vi farliga på riktigt!

Nu väntar Burnley borta på tisdagkväll, och sedan obesegrade Blackburn hemma nästa lördag. Det blir alltså inte direkt lättare med motståndarna...