Lagbanner
Home Park, 2023-08-05 16:00

Plymouth - Huddersfield
3 - 1

Fem tankar efter 3-1 segern mot Huddersfield
Morgan Whittaker firar att han gjort mål i fem raka Argylematcher nu!

Fem tankar efter 3-1 segern mot Huddersfield

Det blev en drömstart för Argyle med hemmaseger över Huddersfield i premiären! I kulingvindar på Home Park visade miljondpundmännen Whittaker och Mumba vägen med avgörande bidrag när matchen stod och vägde.

Stormen Antoni satte sin prägel på matchen
"Britain's Ocean City" står det numera på turistreklamen för Plymouth. Det gjorde sig påmind idag. När Atlantstormarna blåser in (oftast senare på hösten) kan man nästan garantera att det kommer att blåsa hårdast i Plymouth längst ner i sydväst. 

Det gjorde att man fick hantera stark medvind i första halvlek och stark motvind i andra halvleken. Hade man valt motstånd för sådana förhållanden hade man nog inte valt Warnocks Huddersfield med sin direkta stil med hög press, många inlägg, långa inkast och stora spelare i bägge boxar. 

Det blev som väntat en hel del kaos i bägge boxar med bollar som studsade hejvilt omkring, utspark som blåste tillbaka, inlägg som nästan blåste in i mål mm. Men det var Argyle som gjorde mål från en sådan redan efter 5 minuter när målvakten Nicholls inte vågade komma för en hög nick från Adam Randell, mittbacken Helik nickade rakt upp i luften och Morgan Whittaker kunde rensa upp och ge Argyle en tidig ledning. När Huddersfield hade sådana lägen kom hemmalaget undan med blotta förskräckelse.

Ett nytt system med 4-1-2-3: här för att stanna?
Det visade sig att stjärnnyförvärvet Julio Pleguezuelo var avstängd på grund av gula kort i Nederländerna förra säsongen, som klubben framgångsrikt hade lyckats hålla hemligt fram till nu. Detta innebar att Argyle enbart hade två av sina fem seniorförsvarare tillgängliga. Och då är det väldigt svårt att spela med trebackslinje som man oftast gjorde ifjol.

Steven Schumacher har dock hela tiden velat ha flera olika system tillgängliga, och man har uppenbarligen jobbat på ett helt nytt upplägg på försäsongen. Det blev en fyrbackslinje, med de två backarna Dan Scarr och Lewis Gibson som mittbackar, lagkaptenen Joe Edwards som högerback och nya Kaine Kesler-Hayden som vänsterback. Enbart en defensiv mittfältare, Jordan Houghton, patrullerade framför dem medan Callum Wright och Adam Randell spelade något längre fram. Sedan var det nästan tre anfallare, med Hardie som toppforward, vänsterfotade Whittaker till höger och högerfotade Mumba till vänster. Alla tre skulle få göra var sitt mål.

Det blev ett ganska offensivt system, särskilt eftersom KKH agerade ganska mycket wing-back ändå på sin vänsterkant. Det gjorde matchen rätt underhållande men känslan är att vi kommer att släppa in mål om vi spelar så varje vecka - Huddersfield var ganska ineffektiva med chanserna de fick.

Vi får helt enkelt se nästa vecka - då är Pleguezuelo tillgänglig och han kommer knappast sitta på bänken. Och Watford borta kräver nästan ett försiktigare upplägg än Huddersfield hemma.

Miljonpundarna betalar tillbaka
Om man hejar på Swansea eller Norwich kanske man ska titta bort nu... i Bali Mumba och Morgan Whittaker har vi värvat två spelare som en dag kommer att säljas för mycket mer än en miljon pund. Deras kvalité var huvudskillnaden idag. Huddersfield verkade skräckslagna varje gång Mumba fick bollen och 2-1 målet var ett solonummer där han skar rakt igenom hjärtat av deras försvar. Det var även hans trixande och inlägg som satte upp första målet. Att Norwich enbart såg honom som en försvarare är en gissel för mig.

Morgan Whittaker var överallt - på rätt plats för 1-0 målet och bidrog en del även defensivt. Inget distansskott nätade idag men hans sätt att skära in från sin kant och skjuta kommer att producera mål i Championship också. Och genomskäraren för Ryan Hardies 3-1 mål - en perfekt passning på alla sätt - var ett mönster man också kände igen från ifjol. Han gör Hardie till en mer effektiv forward, helt enkelt.

Målvakten heter Hazard - var inte orolig...
Nyförvärvet från Celtic, Conor Hazard, fick förtroendet i mål framför fjolårets Callum Burton och visade sig vara en bjässe på två meter. Han hade inte sin lättaste debut med tanke på stormförhållandena, men storleken var en fördel när inlägg hotade att blåsa över honom och han fick fingertopparna på det ändå. Argyle vill att målvakten ska vara duktig med fötterna och spela ut längst marken, men det höll på att gå riktigt illa några gånger - kombination nytt system, ny målvakt + kulingvind gjorde det hela rätt farligt. Man blev mindre ambitiös med detta ju längre matchen led men hann ge motståndarna bollen i farliga lägen tre gånger innan dess, en gång i princip ett gratisskott från 10 meter som Hazard lyckades tippa iväg. 

Det märktes att Hazard är ovan att spela så men också att utespelarna inte alltid gav honom enkla utvägar. Han gjorde även några kvalificerade räddningar och ska inte vara alltför missnöjd med sin debut.

Stora slutsatser får vänta lite
Det är såklart fantastiskt med tre poäng och tre mål i premiären - men det känns som matchen är lite av en engångsföreteelse. Med sämre tur eller bättre effektivitet från motståndarna kunde det ha slutat annorlunda, men jag såg ingenting idag som motsäger det vi sade i säsongstipset och i införrapporten - Huddersfield är ett bottenlag som kommer att få det kämpigt i år om inte de lyckas få in rejäla förstärkningar snart. Nästa vecka är det Watford borta och sedan Southampton hemma inför Skykamerorna veckan därpå. Southampton har kvar många PL-spelare som man trodde redan skulle vara sålda och såg rätt starka ut i vinsten igår kväll mot Sheffield Wednesday. Dessa matcher blir nog bättre värdemätare för var vi står.
 

Geoff Bache2023-08-05 21:40:00
Author

Fler artiklar om Plymouth