Lagbanner
Hillsborough Stadium, 2024-08-11 17:00

Sheffield W - Plymouth
4 - 0

Fem tankar efter 0-4 mot Sheffield Wednesday
Adam Forshaw kämpade på i 2-mannamittfältet men hade en tuff dag

Fem tankar efter 0-4 mot Sheffield Wednesday

Det blev en mardröm till premiär i Sheffield. Wednesday dominerade från början till slut och kunde till och med ha vunnit större. Trycket ökar på Wayne Rooney att bevisa att han kan fixa problemen snabbt nu.

Rooneys 4-2-3-1 system funkade inte riktigt
Idén verkar vara att vänsterbacken Nathanael OgbetaNathanael Ogbeta blir en inverterad ytterback, dvs att han fyller på i mittfältet när Argyle har bollen och faller tillbaks mot en fyrbackslinje när motståndarna har bollen.

Utmaningen med detta är uppenbarligen att det ställer stora krav på Ogbeta att ständigt byta position, och även att högerbacken Victor PálssonVictor Pálsson måste växla mellan att vara en höger mittback och att vara en renodlad högerback. Detta var ganska uppenbart redan innan.

Ett större problem var dock att det såg väldigt mycket ut som 4-2-4 utan boll, de fyra anfallsspelarna bidrog väldigt lite i försvarsspelet. Ibrahim CissokoIbrahim Cissoko och Morgan WhittakerMorgan Whittaker väntade på var sin kant på att något skulle hända, Muhamed TijaniMuhamed Tijani hängde med mittbackarna och Mustapha BunduMustapha Bundu såg vilsen ut i mitten. Argyles tvåmannamittfält bestod sedan av Adam ForshawAdam Forshaw och Darko GyabiDarko Gyabi som bara jagade skuggor - Wednesday spelade sig förbi dem gång på gång utan större besvär.

Ogbeta - sämsta debut i mannaminne
Som sagt är vänsterback/extramittfältare den svåraste positionen i detta system. Ogbeta sprang fram och tillbaks och hamnade oftast halvvägs mellan sina två positioner. Dessutom såg det ut som om han inte hade en aning hur man spelar försvar i fotboll - något som Boltonfansen i för sig tippade om när han skrev på.

Det avgörande 0-2 målet var typexemplet på detta - och på vad som händer lag i botten. Wednesdays Jamal Lowe stod tydligt offside, linjemannen missade detta. Ogbeta hängde sedan i hans närhet, på fel sida, och utmanade i princip inte alls när inlägget kom. Lowe nickade fritt i sidled, rakt i huvudet på Brendan GallowayBrendan Galloway, där den såklart studsade klockrent i krysset. Kanske lika bra det hände i denna match och inte i en match där vi kanske hade tagit poäng annars.

Ogbeta verkar vara en sympatisk kille men experimentet att spela honom i den här dubbelrollen måste ta slut nu redan efter en match. Bali MumbaBali Mumba ersatte honom sedan och han är knappt en ytterback heller, men det såg marginellt mindre rörigt ut då.

Ska man ha tvåmannamittfält måste de vara på topp
Om man rent objektivt skulle välja två spelare från truppen att spela mittfältsrollerna hade många supportrar kanske valt Gyabi och Forshaw.

Gyabi har dock inte spelat alls i försäsongen och missade ett par månader av förra säsongen också, Forshaw har också dragits med skador (mer eller mindre ett permanent tillstånd sedan han skrev på i januari) och hade inte många försäsongsminuter heller. Två halvslöa halvskadade spelare mot tre stycken snabba - man behöver inte gissa hur det kommer att gå.

Kontrasten var dessutom stor mellan Forshaw och Wednesdays Barry Bannon. Båda är erfarna spelfördelare med förflutet i Premier League, men Bannon var överallt och passningarna satt ständigt rätt. Forshaw var ett steg bakom och slog många fel. Dessutom är Forshaw två år yngre och spelade i PL senast bara för lite mer än ett år sedan med Leeds. Det såg ut tyvärr som om det har gått utför rätt snabbt sedan dess.

Inte ens materialaren fick godkänt
Hur är det ens möjligt att stava fel på två av de egna spelarna på tröjorna? Dessutom live på Sky, i premiären, på en dag där denna var den enda matchen som spelades i hela England. Det gav inte direkt ett professionellt intryck. 

Bättring krävs - och fort
Det är trots allt bara en match. Man kan lära sig av sina misstag. Man har till och med ett par veckor kvar att värva spelare.

Men vi har inte blivit så utspelade sedan 0-4 borta mot Leicester i december, och alla visste då att Leicester var för bra för serien när de spelade efter sin förmåga. Så bra är tyvärr inte Wednesday. De är absolut ett lag som kan utmana om playoff om det går bra men vi fick dem att se mycket bättre ut än de är.

Fortsätter man så här kommer man att halka efter fort - och riskerar att bli som Rotherham ifjol som mer eller mindre var avhängda redan vid jul. Jag gissar att Rooney får 10-12 matcher att bevisa att det inte blir så. Annars får han helt enkelt sluta med detta och bli TV-expert. 
 
 

Geoff Bache2024-08-12 16:54:00
Author

Fler artiklar om Plymouth