Lagbanner
Home Park, 2024-04-01 16:00

Plymouth - Bristol City
0 - 1

Ian Foster får sparken efter 0-1 mot Bristol City
Ian Foster - minst antal matcher (17) av alla tränarna i Argyles historia

Ian Foster får sparken efter 0-1 mot Bristol City

Fem hemmaförluster i rad - utan att göra mål. Aldrig i klubbens historia har det hänt förut. Det blev droppen för styrelsen som sparkade tränaren Ian Foster efteråt efter bara tre månader.

En bra första halvtimme - sedan ingenting
Dagen började bra. Ian Foster hade bestämt sig för att styra om till 4-2-3-1 och Argyle dominerade bollen, hade en del lovande lägen och en massa hörnor. Utan att för den delen göra Bristolmålvaktens eftermiddag så himla svettig. 

Sedan kändes det som om ideerna bara tog slut. Bristol City gjorde tre stycken ändringar i halvtid, ändrade upplägg själva och dominerade andra halvleken kraftigt. De fick sin belöning efter en timme - Michael Cooper gjorde två riktigt bra räddningar från nära håll men bollen föll rakt till en motståndare båda gånger. På andra returen kunde Nakhi Wells göra matchens enda mål.

Men efter den punkten var det nära 2-0 ett antal gånger och aldrig särskilt nära 1-1. Argyle verkade bara vilsna och Foster verkade inte ha någon idé hur han kunde vända på saken. Han nöjde sig med ett par byten på likartade spelare och matchen rann iväg.

Till råga på allt blev 19-åriga lånet Alfie Devine utvisad - när hans ersättare redan stod på sidlinjen redo att komma in. Inga klagomål på domaren denna gång eftersom det var en farlig och feltimead tackling och åtminstone ett solklart andra gula kort. Argyle spelade därmed sista 15 en man kort också.

Argyle i fritt fall - och var kanske tvungna att agera
Klubbens tradition har alltid varit att ge tränarna tid och att göra en grej av att inte sparka dem till höger och vänster som många andra klubbar gör. Det är första gången man har sparkat en tränare på fem säsonger. Så det sitter lite illa att någon har fått gå redan efter 17 matcher. 

Det är dock 8 förluster från 11 matcher nu - och en plats och en poäng från strecket. Att hålla sig kvar i Championship är värt mycket pengar - förutom att undvika besvikelsen att åka ur igen redan efter en säsong. 

Argyle har också gått från att vara ett av seriens bästa hemmalag - vid jul hade de flest gjorda hemmamål i hela Championship - till att göra noll mål och noll poäng från fem hemmamatcher.

Tycker dock lite synd om Foster...
Ian Foster kom ju in strax efter årsskiftet i en intensiv period av säsongen och blev genast av med alla klubbens säsongslån - där Finn Azaz och Luke Cundle hade varit extremt viktiga kuggar i mittfältet. Han ersatte dem med unga oprövade spelare som han kände från Englands ungdomslandslag, plus ett par erfarna spelare som hade blivit överflödiga på annat håll. 

Det var kanske vad Argyle hade råd med - och det var ju en chansning. Med facit i hand har det inte funkat bra.

Ashley Phillips har gjort det bra som mittback och får räknas som succé. Vänsterbacken Lino Sousa har dock knappt spelat och mittfältaren Alfie Devine har inte övertygat - bra spelare på papper som inte är redo för Championship än. Darko Gyabi var kanske bäst av alla men var otillgänglig och skadad och är nu ute för säsongen. Adam Forshaw har redan haft tre olika skador och Matthew Sorinola tog ett bra tag och komma upp i matchform och har sedan saknats med båda småskador och sjukdomar. 

I vissa matcher har vi varit långt ifrån ett resultat - men i ganska många har vi haft marginalerna emot oss, inte minst domarbesluten som högen av ursäktsbrev från PGMOL tyder på. Ryan Hardies förmåga att göra mål från friläge försvann helt plötsligt - är det Fosters fel? Ett tankeexperiment är ju att vända på ett par dåliga domslut och få in ett enda av alla dessa frilägen - säg 5 poäng extra och överlevnad inom räckhåll. Hade Foster fått gå då med sex matcher kvar? Knappast.

Sedan får man ha lite medmänsklighet också. Killen har flyttat sin familj till avlägsna Plymouth och får nu antagligen flytta dem igen. Första jobbet som huvudtränare vid 47 års ålder slutar på det här viset efter enbart tre månader - hos en klubb som aldrig sparkar tränare tidigt. Det blir nog inte lätt att få ett liknande jobb igen.
 
Vissa saker tyder dock på att han inte var uppskattad av alla och kanske rentav hade "tappat omklädningsrummet". Det lär man dock aldrig veta vidden av som supporter.

Dewsnip och Nancekivell tar över igen temporärt
Många trodde säkert att den legendariska Neil Warnock skulle få uppdraget att hålla kvar Argyle i Championship. Han bor ju i närheten och brukar kolla på matcherna när han inte har något tränarjobb för tillfället. Han var även tränare tidigare 1995-7.

Det blev dock en återgång till "Director of Football" Neil Dewsnip och "Mr Plymouth Argyle" Kevin Nancekivell - duon som tog hand om laget över jul och nyår mellan Schumacher och Foster. Förra gången blev det tre oavgjorda och en förlust - och nio mål. Båda har ju varit i högsta grad en del av Fosters regim dock.

De får sex matcher på sig att rädda upp situationen - med början i TV-matchen mot jumbon Rotherham på fredag. Sedan får Argyle hela sommaren att leta upp en permanent lösning, som får en hel försäsong att hitta rätt spelare och bygga en spelidé, något som inte unnades Ian Foster.

Geoff Bache2024-04-02 16:32:00
Author

Fler artiklar om Plymouth