Lagbanner
2024-03-09 16:00

Blackburn - Plymouth

Inför Blackburn Rovers - Plymouth Argyle
Ian Foster - en man under press just nu

Inför Blackburn Rovers - Plymouth Argyle

Efter förlusten i ångestmatchen mot Sheffield Wednesday kommer ännu en ångestmatch. Blackburn ligger på samma poäng som Argyle med sämre målskillnad - och ännu sämre form.

Blackburn - körd i botten av Sveriges nya förbundskapten?
Jon Dahl Tomasson var Blackburntränare fram till för ungefär en månad sedan. Trenden när han slutade för att ta över Sverige var spikrakt neråt med ingen vinst sedan mitten av december. Han spelade gärna en extremt offensiv fotboll - ännu mer än Argyle under Schumacher - och kryssade knappt någon match. Det var vinst eller förlust, och oftast förlust mot slutet.

Allt var förstås inte Tomassons fel - Januarifönstret var inte så lyckat heller, de indiska ägarna har ekonomiska problem själva och klubben sjabblade bort värvningen av amerikanen Duncan McGuire genom att någon tryckte "Spara" istället för "Skicka" i systemet...

Sedan tog fd Birminghamtränare John Eustace över efter honom, som väntar ännu efter sin första vinst efter två förluster och fem oavgjorda. Enda vinsten hittills 2024 kom mellan de två, en 3-1 seger över Stoke under tillfälliga tränaren Damien Johnson.

Men Blackburn har också Sammie Szmodics - irländaren med det ungerska namnet som leder skytteligan med 20 mål. Med honom i laget utgör man alltid ett hot.

Blackburnakademiprodukten Ashley Phillips lär få uppdraget att hålla honom i schack, man kan i alla fall hoppas att han känner sin motståndare väl.

Upp till bevis för Foster
Ian Foster har nu varit på sin post i drygt två månader. I början av februari hade Argyle lyckats ta tre segrar och två oavgjorda under hans ledning och alla trodde han var en klar uppgradering på Steven Schumacher.

Månad två har minst sagt gått mindre bra. Sedan dess har laget bara tagit en vinst och en oavgjort, och förlorat sex gånger. En bekväm position strax under mitten av tabellen har bytts ut mot en superjämn nedflyttningskamp.

Det finns skäl till det, en tunn trupp, länge utan båda defensiva mittfältare, spelade åtta matcher på kort tid, ofta mot motstånd i den absoluta toppen. Stjärnan Morgan Whittaker har spelat nästan hela tiden - han är ju det största offensiva hotet vi har - men han är helt ur form och ser sliten ut. Han fick knappt kontroll på bollen i tisdags. 

Men i denna liga blir det så ibland, och om man åker ur så kommer ingen ihåg sådant efteråt. Stämningen kring Argyle är ganska dyster just nu. Många tycker att laget spelar tråkig fotboll, och en allt större andel av fansen vill byta ut Foster redan nu.

Jag tror dock inte att Argyle är en klubb som gärna byter en tränare redan efter tretton matcher, till skillnad från flera andra klubbar i Championship. Jag ser personligen gärna att han får lite mer chans än så. Det har definitivt inte alltid varit lika underhållande som under Schumacher men jag tror på Foster när han säger att han vill gärna gå för vinst i varje match. Men ibland är motståndarna för bra, ibland är man för trött, ibland är planen usel och ibland har man otur i en jämn match.

Men det känns som om vändningen måste komma snart om inte stämningen ska bli ännu mer hätsk. Morgondagens match borde bli en bra chans att återupptäcka formen, ta tre efterlängtade poäng och klättra lite bort från nedflyttningsträsket. Come on you Greens! 

Geoff Bache2024-03-08 20:34:05
Author

Fler artiklar om Plymouth