Lagbanner
2023-09-19 20:45

Bristol City - Plymouth

Inför Bristol City - Plymouth Argyle
Argyles Luke Cundle (i Swanseas färger ifjol) får Bristol City ner på knäna...

Inför Bristol City - Plymouth Argyle

Det blir årets kortaste bortaresa på tisdag kväll för kanske världens längsta derbyresa! Vem blir bäst i väst: Plymouth Argyle eller Bristol City?

Derbymatch?
Matchen beskrivs ofta i media som en "Westcountry derby" vilket det i någon mening är. Men med tanke på att det faktiskt är 20 mil från Plymouth till Bristol känns detta alltid lite krystat för egen del. Finns det någon annanstans i världen där man kan resa lika långt och ändå säga att man spelar lokalderby? För City är nog Bristol Rovers och Cardiff mer att betrakta som derbymatcher, för Argyle är det förstås Exeter i första hand.

Det är ju i alla fall vår närmaste klubb som oftast har spelat på en högre nivå och har därför varit en bra källa till lånespelare under senaste 13 säsonger i League One och League Two. En sådan lär förmodligen starta för City imorgon - mittbacken Zak Vyner som gjorde bra ifrån sig i 17 matcher för Argyle i League One under 2017-8 och gjorde sitt första professionella mål hos oss.

1/9 bortapoäng möter 2/9 hemmapoäng
Det börjar bli dags för Argyle att faktiskt registera poäng i sina bortamatcher och inte bara spela bra. 0-0 i Watford har följts upp med 1-2 i Birmingham och Preston. City har dock inte startat fantastiskt bra hemma heller, med en 0-2 förlust mot Birmingham, 1-1 mot Preston och 0-0 mot West Brom senast. De är dock det enda laget som inte förlorat mot Preston hittills... och det har gått desto bättre för dem på bortaplan med vinster mot båda Millwall och Swansea och en bra poäng i Hull.

Efter viss efterforskning på deras forum här på svenskafans kan man konstatera att Bristol Citys första halvlek mot WBA i lördags var kanon men att de har problem med målskyttet!

Tidigare möten
Argyle vann inte alls på Ashton Gate under 77 år mellan 1931 och 2008 (!), och har inte vunnit där sedan dess om man inte räknar ligacupens första omgång med alla reserver på plan. 

Den matchen i mars 2008 blev minnesvärd av ett par skäl - Bristol City ledde The Championship innan matchen och Argyle hade en massa spelare otillgängliga inklusive alla seniora målvakter. Efter några rundringningar lånade man in en skotsk målvakt i Rab Douglas, som bara skulle spela en match för klubben. Dessutom fick nyazeeländaren Rory Fallon kliva ut från frysboxen för att spela toppforward. Douglas spelade briljant och räddade i flera avgörande lägen, Fallon gjorde två mål och det blev en otippad 2-1 seger! Man undrar om Fallons landsman Ben Waine kan tänka sig ett liknande ingripande? Vi kan bara hoppas.

Geoff Bache2023-09-18 22:05:00
Author

Fler artiklar om Plymouth