Lagbanner
2024-10-01 20:45

Burnley - Plymouth

Inför Burnley - Plymouth Argyle
Rami Al Hajj under matchen mot West Brom för en vecka sedan

Inför Burnley - Plymouth Argyle

På tisdagkväll är det första veckoomgången i Championship, och Argyle har en riktigt svår uppgift i och med en bortamatch på Turf Moor, Burnley. Men självförtroendet är på topp efter en övertygande seger mot Luton i fredags, och allting känns möjligt just nu!

Lagen
Lånet Michael ObafemiMichael Obafemi tillhör Burnley och kan därmed inte spela i denna match. Jag förväntar mig helt enkelt att Ibrahim CissokoIbrahim Cissoko startar igen till vänster, efter sina två mål som inhoppare där.

Ett annat lån, mittfältaren Darko GyabiDarko Gyabi, skadade sig i samband med 2-0 målet och låg fortfarande nere när Luton reducerade någon minut senare. Han kunde inte fullfölja matchen och räknas som tveksam här.

Annars borde 19-åriga anfallaren Freddie IssakaFreddie Issaka vara spelklar igen efter avstänging och skada. 

Burnley har själva en rätt lång skadelista men också en gigantisk trupp. Före detta Djurgårdenbacken Hjalmar Ekdal har en muskelskada och missar denna match. 

Var har man egentligen Burnley?
Laget från östra Lancashire åkte ur Premier League ifjol och behöll många av stjärnorna som lirade där långt in i augusti. De inledde därmed säsongen genom att krossa Luton borta med 4-1 och Cardiff hemma med 5-0. Sedan sålde de PL-laget, köpte in ett nytt lag och har gjort 4 mål på 5 matcher sedan dess. 

De ligger dock på en fjärde plats och tog en mycket meriterande seger borta mot Leeds för ett par veckor sedan. Ambitionen är säkert att återvända direkt till PL, och de flesta har tippat dem att ta en direktplats dit tillsammans med Leeds.

Precis som Argyle så finns det många nya spelare, en ny tränare, och nya spelidéer, så det är egentligen inte konstigt att det tar några matcher för allting att sitta. 

De lade flera bud på Morgan WhittakerMorgan Whittaker på Deadline Day och Whittaker har till och med uttalat sig att han inte hade haft något emot att flytta dit så han kanske hamnar där i januari om de återkommer med tillräckligt med pengar. Han har dock försäkrat fansen att han bär Argyles tröja för tillfället och att fullt fokus ligger där.

90-talets hatobjekt...
Argyle har inte spelat en ligamatch på Turf Moor sedan en 0-0 under 2008, och har inte vunnit där sedan en 2-0 seger 1977.

På 90-talet mötte man dock varandra regelbundet, och man minns särskilt en semifinal i Playoff 1993/4 (i nuvarande League One) där Burnley triumferade med 3-1, efter riktigt fult spel från några av deras spelare. Å sin sida skämde vissa Argylefans ut sig med rasistiska ramsor och inkastade föremål.

1998 var det dags för en direktavgörande match i slutet av säsongen, denna gången i andra änden av nuvarande League One. Argyle behövde en poäng för att undvika nedflyttning. Burnley behövde vinna av samma anledning och lyckades med detta med 2-1 trots en del tveksamma domarbeslut. Gästerna fick helt enkelt återvände till fjärdedivisionen, en mycket dyster dag i klubbens historia.

Med andra ord kan det bara bli bättre! Dags att revanschera sig för 1994 och 1998 och ta säsongens första bortaseger? Det hade onekligen varit en stor skräll...

Geoff Bache2024-09-30 17:18:00
Author

Fler artiklar om Plymouth