Lagbanner
Home Park, 2024-09-27 21:00

Plymouth - Luton

Inför fredagsmatchen: Plymouth Argyle - Luton Town
Dags för Rami Al Hajj (här mot WBA förra helgen) att starta?

Inför fredagsmatchen: Plymouth Argyle - Luton Town

Imorgon kväll är det dags för ännu en tuff uppgift - Luton Town på hemmaplan inför Skykamerorna. Luton var nyligen i Premier League och verkar ha kommit igång efter två segrar i de senaste två matcherna.

Ganska skadefria just nu
Anfallstalangen Freddie Issaka är tillbaka från sin avstångning nu, men återkom inte mot West Brom, det visade sig att han skadade sig när han var iväg med Wales U19. Det ska inte vara något allvarligt men han missar även denna match. Conor Hazard  i mål är förstås långtidsskadad, Daniel Grimshaw lär fortsätta.

Nya anfallaren Muhamed Tijani har varit skadad i omgångar i princip sedan han kom men återvände till full träning under veckan och är eventuellt tillbaka, förmodligen på bänken.

Det har blivit två positiva inhopp för svensken Rami Al Hajj och Rooney sade i en intervju att han bedöms vara redo att starta. Vi hoppas därmed se honom från start för första gången.

Luton började trögt men kommer igång nu
Luton vann ju playofffinalen 22/23 och har precis spenderat förra säsongen i Premier League. De hade betydligt mindre budget än lagen de åkte upp med, Burnley och Sheffield United, men hade en ganska positiv säsong och var inte långt ifrån att överleva. Det blev dock nedflyttning för alla tre. Men alla tre tippas ligga i toppen igen nu när de återigen befinner sig i Championship. 

Burnley och Sheffield United har dock inlett säsongen starkare, och båda ser ut som de haft ett bättre transferfönster än Luton. Det enda "stora" nyförvärvet har varit mittbacken Mark McGuinness från Cardiff och flera tunga namn har försvunnit, exempelvis Ross Barkley till Aston Villa. Man får dock komma ihåg att merparten av det här laget var med och spelade upp Luton för två säsonger sedan också.

För två matcher sedan stod de på blott en poäng, men sedan dess har det blivit en 1-0 vinst borta mot Millwall och en 2-1 vinst hemma mot Sheffield Wednesday, även om det verkar som de hade en del hjälp av vår gamla kompis Gavin Ward i den senare matchen. Ward är allmänt känd som Championships sämsta domare och gav ett mycket tveksamt straff- och utvisningsbeslut i Lutons favör.

Tidigare möten
Vi har ju inte mött Luton i ligasammanhang sedan mars 2019, när lagen spelade 0-0 på Home Park i League One. Innan dess var vi tillsammans i League Two i flera säsonger, en påminnelse om att båda Argyle och Luton har klättrat rätt mycket på senare år. Det gick dock urdåligt hemma med tre raka hemmaförluster, och ganska mycket bättre på Kenilworth Road. Alltid märkligt för ett lag som alltid tar merparten av sina poäng hemma. 

Senaste hemmavinsten - och hemmamål - mot Luton var alltså i Championship under 2006. Segermålet den dagen kom från en viss Bojan Djordjic. Upplagd alltså för ett nytt svenskt segermål signerat Al Hajj imorgon!

Det känns som länge sedan som lagen var rivaler som sådana, men i början av seklet var det faktiskt så i några år. Båda tenderade att ligga i toppen och kämpa om uppflyttning och Lutons tränare var den färgstarka Joe Kinnear, senare i Nottingham och Newcastle. Han hade alltid några spydiga ord att säga om Argyle och blev väl hatad av fansen som resultat. Kinnear gick ur tiden tidigare i år.

 

Geoff Bache2024-09-26 20:06:00
Author

Fler artiklar om Plymouth