Lagbanner
Elland Road, 2023-11-11 16:00

Leeds United - Plymouth

Inför Leeds United - Plymouth Argyle
Kan Morgan Whittaker göra mål för fjärde matchen i rad?

Inför Leeds United - Plymouth Argyle

Imorgon blir det en av säsongens tuffaste matcher för Plymouth Argyle - borta mot ett Leeds i bra form. De flesta tippar en lätt seger för hemmalaget, men Argyle har visat sig vara starka framåt om man kan få lite ordning på defensiven.

Leeds högstanivå är skrämmande bra - men lägstanivån är mänsklig
När Leeds spelar som bäst är de svårstoppade och offensivt har de en rad spelare med erfarenhet från högre nivå som kan sätta skräck i vilket Championshipförsvar som helst. Senast har mycket fokus legat på vindsnabbe holländaren Crysencio Summerville, men de kan även skryta med tre landslagsmän till i Joël Piroe (Nederländerna U19), Georginio Rutter (Frankrike U21) och Daniel James (två mål för Wales mot Kroatien senast). Wilfried Gnonto, med 13 landskamper för Italien, får nöja sig med en plats på bänken. 

Senast för en vecka sedan vann de borta mot serieledarna Leicester och de flesta rapporter tyder på att Leeds imponerande och var väl värda segern. Det var bara andra gången den här säsongen som Leicester inte har vunnit.

Leeds har å andra sidan inte varit lika konsekventa som Leicester och Ipswich och har även noterats för några svagare insatser. Någon vecka innan hade de förlorat mot Stoke och sett ganska bleka ut. De är obesegrade hemma på Elland Road, men självaste Sheffield Wednesday lyckades ta en av sina ytterst få poäng där i början av säsongen.

Det verkar som om Leeds ska kunna mönstra samma manskap som i Leicestermatchen.

Dags för trebackslinje igen?
Det blir uppenbarligen en svår defensiv uppgift för Argyle, och känslan är att något måste ändras. Mickel MillerMickel Miller är avstängd efter att ha fått sitt femte gula kort mot Middlesbrough senast - men det var nästan en bra match för honom att missa tycker jag. En offensiv ytterback med en tendens att kasta sig in i tacklingarna, han hade känts som en risk rent av mot den där anfallslinjen som Leeds lär mönstra.

Det öppnar för lagkaptenen Joe EdwardsJoe Edwards igen, en mer defensiv ytterback och dessutom en ledare på plan. Men varken han eller Dan ScarrDan Scarr är snabba, Scarrs form är rätt tveksam och någon måste kunna hänga med Summerville om han inte bara ska blåsa förbi varenda gång. Så för min del hoppas jag se Julio PleguezueloJulio Pleguezuelo tillbaka i en trebackslinje för att krympa utrymmen lite för Leeds och för sin aggression i närkamperna.

Därmed inte sagt att Argyle kommer backa hem och ställa elva man i eget straffområde. Det har vi aldrig gjort under Schumacher och han lovade under veckan att laget ska spela sitt spel och inte visa Leeds för mycket respekt. Vi har ju våra egna offensiva förmågor och Morgan WhittakerMorgan Whittaker är i bra målform med tre mål på tre matcher. Ett och annat kontringsmål finns att hämta här om man spelar klokt tror jag.

Storpublik och dags att njuta
Från matcher på diverse små arenor i League One ifjol (tänk Burton Albion, Forest Green Rovers...) gör vi nu inträde på självaste Elland Road. Det händer inte så jätteofta så det är bara att njuta, oavsett hur det går. Det kan bli publikrekord för en Argylematch i ligan och The Green Army har sålt samtliga av sina 3000 biljetter. 

Senast det begav sig var en 1-2 förlust under våren 2007. Totalt har Plymouth Argyle spelat 20 gånger på Elland Road och vunnit blott en gång, en 3-2 seger 1962!

Jag vågar inte gissa hur det går och allt annat än förlust blir ju en ren bonus. Leeds har inga hemmförluster och vi har inga bortavinster. Men om vi spelar bra och Leeds har en mindre bra dag har vi absolut en chans.
 

Geoff Bache2023-11-10 20:12:00
Author

Fler artiklar om Plymouth