Lagbanner
2024-10-23 20:45

Millwall - Plymouth

Inför Millwall - Plymouth Argyle
Argyles Michael Obafemi i Millwalls färger under våren

Inför Millwall - Plymouth Argyle

På onsdag kväll är det dags för ännu ett försök för Plymouth Argyle att ta första segern på bortaplan under Wayne Rooney - blott fyra dagar efter senaste försöket som blev 0-5 förlust mot jumbon Cardiff. Millwall är ett ganska begränsat lag men är oftast starka hemma.

Dags att ändra laguppställning?
Plymouth Argyle är uppenbarligen ett helt annat lag på bortaplan, där man hittills tagit blott en poäng och gjort blott ett mål efter fem matcher (båda mot nya jumbon QPR). På Home Park har man däremot vunnit tre gånger i rad, gjort massor med mål och slagit flera toppkandidater. 

Man undrar lite om Wayne RooneyWayne Rooney har några tankar om att börja behandla bortamatcher på ett annorlunda sätt än hemmamatcher för att försöka råda bot på detta. Om inte man gör så efter 0-5 mot tabelljumbon kan man nog dra slutsatsen att ingenting kommer få honom att ändra sig. Han lovade ju anfallsglad fotboll - men jag tror att alla hade förlåtit lite mer försiktighet i de kommande bortamatcherna. 

Ett ganska uppenbart drag hade varit att börja spela med ytterbackar som prioriterar försvar - just nu blir det livsfarligt att ge bort bollen i mittfältet eftersom man vet att ytterbackarna är någon annanstans. Särskilt på vänstersidan är Bali MumbaBali Mumba en extremt offensiv spelare och nyförvärvet Nathanael OgbetaNathanael Ogbeta har också sett mycket bättre ut i anfallsspelet än när han försöker försvara. Lösningen hade kanske varit att slänga in Brendan GallowayBrendan Galloway, men tyvärr är han borta 4-6 veckor efter skadan han ådrog sig med Zimbabwe under landslagsuppehållet. 

På högersidan är 34-åriga lagkaptenen Joe EdwardsJoe Edwards en inspiration för lagkamraterna men är inte den snabbaste och det känns inte som han orkar spela varje match längre. Man har spelat med Victor PálssonVictor Pálsson där, men han är ju uppenbarligen mittback i första hand och inte snabbare än Edwards. Återstår Matthew SorinolaMatthew Sorinola som bara spelat en handfull minuter under Rooney, känns inte som Rooney tror på honom tyvärr. 

Annars kan man kanske ställa upp lite mer defensivt i mittfältet, säg med två defensiva och en offensiv istället för tvärtom? Vår laguppställning är ju 4-2-3-1 i teori men ser oftast ut som 4-1-4-1 i praktiken.

Revansch för Obafemi?
Anfallaren Michael ObafemiMichael Obafemi är på lån från Burnley och har startat längst fram i de senaste matcherna istället för Ryan HardieRyan Hardie. I januari värvades han på lån till Millwall av tidigare tränaren Jo Edwards som ville spela fotboll i snygga trianglar på marken, precis som Rooney vill nu hos Argyle. Millwall förlorade dock match efter match och sparkade Edwards till förmån för gamla klubbikonen Neil Harris, som återinförde luftbombardemang som spelidé och styrde klubben till säkerhet. 

Detta var dock knappast goda nyheter för en snabb 1,69m anfallare och Obafemi verkar genast ha blivit osams med sin nya tränare. Harris anklagade honom för attitydproblem och bänkade honom mer eller mindre permanent.

Hittills verkar han dock komma bra överens med Rooney och spelstilen borde passa honom bättre. Vi får hoppas att han är lite extrasugen att sätta dit sin gamla tränare imorgon.

Millwall ojämna på hemmaplan - men kanske mindre primitiva än ifjol
Jag var på The New Den för matchen i våras och det var verkligen som att resa tillbaka till åttiotalet - en match som bestod av långa bollar och höga inlägg från hemmalaget. Men det finns tecken att de åtminstone försöker att spela lite mer konstruktivt denna säsong.

Det har dock gått sådär och de kommer till matchen en poäng och en placering bakom Argyle i 20:e plats. På hemmaplan har de kört över båda Sheffield Wednesday och Preston, spelade oavgjort med Derby i lördags och har annars förlorat mot Watford och Luton. Inget av dessa lag är direkt toppkandidater just nu, men kapacitet finns uppenbarligen.

Det blir utan tvekan en svår match och jag hoppas laget kan båda glömma och lära sig ifrån kollapsen senast i Cardiff.

Nya tag och tre poäng. Come on you Greens!

Geoff Bache2024-10-22 19:04:00
Author

Fler artiklar om Plymouth