Lagbanner
Home Park, 2024-05-04 13:30

Plymouth - Hull City

Inför ödesmatchen : Plymouth Argyle - Hull City

Inför ödesmatchen : Plymouth Argyle - Hull City

Nu ska allting avgöras till sist! Kommer Argyle att säkra en plats i Championship 2024/5, eller kommer det bli respass tillbaka till League One efter blott en säsong?

Tabellläget
Förutsättningarna kring strecket är åtminstone förhållandevis enkla. Argyle har 48 poäng och -12 i målskillnad medan Birmingham har 47 och -16. Det blir därmed överlevnad vid vinst, eller om Birmingham inte vinner hemma mot Norwich. Vid oavgjort i den matchen räcker det att förlora med mindre än 5 mål. Båda Blackburn och Sheffield Wednesday kan teoretiskt åka ur istället om båda Argyle och Birmingham vinner, det påverkar dock inte oss eftersom vi ändå måste vinna för att ta oss förbi Birmingham. 

Båda Hull och Norwich är dessutom inblandade i playoffstriden. Norwich i 5:e har 73 poäng och +16 i målskillnad, medan West Brom i 6:e har 72 poäng och +20. Utmanaren Hull - utanför i 7:e just nu, har 70 poäng och +9. Hull kan alltså sno West Broms plats om de vinner och West Brom förlorar, men måste vinna med 11 mål om West Brom spelar oavgjort hemma mot Preston. För att sno Norwichs plats krävs vinst, förlust för Norwich och att den sammanlagda segermarginalen är minst 7 mål. 

Vi hejar därmed fram Norwich - förmodligen mer än Norwich själva gör - och indirekt West Brom (för andra veckan i rad)

Hur motiverade är Norwich?
Detta är något av en nyckelfråga om man ska säga något om våra chanser imorgon. Hull City är ett bra lag i toppform som gett sig själva en oväntad chans att ta en playoffplats i sista stunden. De kommer att ge allt för vinst - utan tvekan. Det enda man kan hoppas på är att de eventuellt öppnar upp sig något i ivern att vinna med några mål - och om West Brom kan ta sig till en trygg ledning kanske motivationen avtar mot slutet. Att rädda oss kvar genom att slå Hull kommer dock vara en bedrift under omständigheterna. 

Norwich har dock nästan en playoffplats i hamn redan, och frestelsen då blir att ta det lugnt och rotera truppen i väntan på viktigare matcher i playoff. Lag som är klara för playoff är på det sättet värre än mittenlag som inte har något att spela för. Det har vi tyvärr erfarenhet av från bara fem år sedan.

I sista omgången 2018/9 i League One behövde Argyle ett bättre resultat än krisande Southend, som mötte redan playoffklara Sunderland. Det lät som en självklarhet - tills Sunderland gjorde nio ändringar och i princip slängde in ungdomslaget. Southend vann matchen , Sunderland fick böter - man får ju officiellt inte göra så - och Argyle åkte ur trots att de vann sin match. Nuvarande Norwichtränaren David Wagner har också gjort detta tidigare - i självaste Birmingham när han gjorde 10 ändringar i sitt redan playoffklara Huddersfield 2017!

Räddningen kanske blir att Norwich inte är helt klara, och att ställa upp med ungdomslaget och få stryk med säg 4-0 samtidigt som Hull slår Argyle med 3-0 är en inte helt otänkbar scenario. Att mista en playoffplats på det viset hade varit svårförlåtligt för fansen (inget tyder på att bötern har blivit tillräckligt mycket för att avskräcka). Jag tror därmed att Norwich inte kommer att rotera alltför mycket, däremot mot slutet kan jag tänka mig att de slappnar av något och slänger in några truppspelare om det ser stabilt ut på annat håll. 

Sammanlagt...
Puh - där har ni förutsättningarna i alla tänkbara detaljer. Argyle ska åtminstone ha båda de defensiva mittfältarna Adam Forshaw och Jordan Houghton tillgängliga igen efter att båda missade Millwallmatchen. Det kommer att bli en lång och nervös match för alla Argylefans.

Argyle - Hull visas förstås på Argyle TV. Birmingham - Norwich går på Viaplay. Själv tänker jag försöka kolla på båda samtidigt, även om detta förmodligen inte är att rekommendera av hälsoskäl!
 

Geoff Bache2024-05-03 19:17:00
Author

Fler artiklar om Plymouth