Lagbanner
Home Park, 2023-12-16 16:00

Plymouth - Rotherham

Inför Plymouth Argyle - Rotherham United

Inför Plymouth Argyle - Rotherham United

Kontrasten kunde inte vara större jämfört med förra veckan. Från en bortamatch mot överlägsna Leicester till en hemmamatch mot jumbon Rotherham, som har inga bortavinster på mer än ett år. Förväntningarna på tre poäng är förstås väldigt höga, som kommer göra matchen ångestladdad...

Sist i Championship - men med ny tränare denna vecka
Rotherham ligger alltså sist i Championship med 13 inspelade poäng, bakom Sheffield Wednesday på målskillnad. De sparkade tränaren Matt Taylor (f d tränare i Argyles lokalrivaler Exeter City) för sådär en månad sedan men verkade ha svårt att hitta en ersättare. Det verkar som om flera kandidater tackade nej till uppgiften innan det till sist blev ett ja från före detta Wigantränare Leam Richardson tidigare denna vecka. Det blir hans andra match med laget efter 0-2 förlusten hemma mot West Brom i tisdags, och därmed hans första bortamatch.

Argyle har som bekant en usel bortafacit, med sina 4 poäng från 11 matcher. Rotherham har ännu sämre med bara 2 från 10. Deras senaste bortavinst kom den 8:e november 2022 (mot Sheffield United av alla lag). De 22 andra lagen i Championship har alla vunnit på bortaplan minst en gång denna säsong. Men på hemmaplan är Argyle starka och har tre vinster från de senaste fyra hemmamatcher. Det borde med andra ord bli en given trepoängare, men det finns förstås inga lätta matcher i Championship.

I Rotherhams mål finner vi Viktor Johansson, som numera även är aktuell för svenska landslagstruppen. Han värvades av Aston Villa som 15-åring och har därmed inte spelat en seniormatch i Sverige. Trots att laget har släppt in flest mål i serien så har Johansson presterat bra och har en hög räddningsprocent. Det känns lite som om han är värd en flytt till en klubb lite högre upp i tabellen. 

Skador och avstängingar
Dan ScarrDan Scarr är numera avstängd i tre matcher efter sitt röda kort mot QPR i onsdags. Man undrar lite hur det blir i denna match. Julio PleguezueloJulio Pleguezuelo, som kom in mot QPR, lär vara aktuell men han såg verkligen liten och svag ut när han var upp emot store Lyndon Dykes. Rotherham är ju ett lag som spelar lite gammaldags och lär slänga in en del höga bollar i boxen på deras Jordan Hugill. Det hade varit en given match för Scarr annars. Om Steven SchumacherSteven Schumacher tänker i liknande banor kanske det blir två vänsterfotade mittbackar och en återkomst för Macaulay GillespheyMacaulay Gillesphey.

Michael CooperMichael Cooper saknades i mål senast efter smällen mot Leicester och Conor HazardConor Hazard gjorde för det mesta det han skulle mot QPR, även om det blev en del utsparkar över sidlinjer och bollpetningar med handflatan där Cooper använder knytnäven och får mycket mer distans, tendenser man även märkte när Hazard var ordinarie i början av säsongen.

Tidigare möten
Rotherham tog alla tre poäng på Home Park för två säsonger sedan när de vann League One, och det har varit en del möten genom åren - mest i League One och League Two. Inget av lagen har spenderat många säsonger på Championshipnivå historiskt sett. Senaste mötet på den här nivån slutade 1-1 i februari 2005 med mål av klubblegenden och enklubbsmannen Paul Wotton, som numera gör succé som tränare för Truro City i National League South (tier 6).

Geoff Bache2023-12-15 20:58:00
Author

Fler artiklar om Plymouth