Lagbanner
2023-09-16 16:00

Preston - Plymouth

Inför Preston NE - Plymouth Argyle
Ryan Lowe - tränare i Argyle 2019-21 och i Preston sedan dess

Inför Preston NE - Plymouth Argyle

Argyle möter serieledande Preston borta efter ett par veckors uppehåll. Det blir också första matchen mot förra tränaren Ryan Lowe sedan han plötsligt sade upp sig i december 2021...

Internationella uppdrag - inte många minuter för Argyles spelare
Målvakten Conor Hazard reste iväg med Nordirland men fick sitta på en bänk i Slovenien och sedan en till i Kazakhstan - och såg sitt landslag få stryk bägge gånger. Nyförvärvet Mustapha Bundu var inte med alls när Sierra Leone förlorade sista kvalmatchen till Afrikanska Mästarskapet mot Guinea-Bissau. Eftersom han varit ordinarie hittills och laget redan var avhängda känns det möjligen som om han tackade nej till uppdraget, han verkar ha fått resa kors och tvärs över Europa för att lösa detaljer kring hans flytt från Anderlecht till Argyle. Den enda som spelade var Freddie Issaka i Wales U19, som gjorde ett par inhopp i två matcher mot Finland och fick ihop typ en halvlek sammanlagt.

Men den stora snackisen har varit Skottlands otroliga framfart och om skytteligaledaren Ryan Hardie kanske kan ta en plats i truppen som i princip är klar för EM redan. Eftersom det går så bra för Skottland blir det inte lätt att slå sig in i förstaelvan, men alla hans konkurrenter i truppen spelar i Championship eller på lägre nivå. Ska bli spännande att ha ett öga på Che Adams (Southampton), Lyndon Dykes (QPR) och Kevin Nisbet (Millwall) denna säsong - att Hardie kan tränga sig före någon av dem i kön under säsongen verkar inte alls omöjligt. 

Ryan Lowe - hjälte eller skurk?
Argyles tränare Steven Schumacher spelade tillsammans med Lowe i Crewe och sedan igen i Bury några år senare. När spelarkarriären var slut tackade han ja till jobbet som assisterande tränare till Lowe, som då var tillfällig manager i Bury. Lowe fick jobbet permanent, Schumacher blev kvar och Bury vann League Two på ett övertygande sätt 2018-19 trots återkommande ekonomiska problem. Under sommaren lockades dock Lowe ner till Plymouth - och tog hela sin stab med sig inklusive Schumacher. (Bury förklarades bankrutt kort därefter och försvann helt som klubb tyvärr)

Det blev succé även i Plymouth och första säsongen tillsammans där slutade med uppflyttning till League One igen - på poängsnitt efter att säsongen förkortades pga pandemin. Säsongen därpå (2020-1) anpassade man sig till livet på den högre nivån inför tomma läktare och slutade på en 18:e plats. Hösten 2021 gick det ännu bättre och i december låg laget på en fjärde plats, när Lowe plötsligt sade upp sig och återvände till Nordvästra England i egenskap av ny tränare för Preston.

Han förväntade sig nog att hela hans "gäng" skulle följa med återigen, men Argyle var blixtsnabbt ute och erbjöd jobbet till Schumacher samma kväll, och resten blev även kvar i Plymouth istället för att följen med Lowe en gång till. 

Det är ju uppenbarligen så att han kom till en klubb som hade åkt ur League One och inte bara tog dem direkt tillbaka dit utan efter två och en halv säsonger lämnade en klubb som var på god väg uppåt från samma liga. Eftersom Preston var ett bottenlag när han tog över, är ett av bara två obesegrade lag i Championship i skrivande stund och leder även tabellen efter 5 omgångar så får man också erkänna att det har gått hyfsat även där. 

Han har dock en tendens att säga något ogenomtänkta saker till media - och efter hans flytt till Preston gjorde han en ganska stor sak av hur mycket större och finare och bättre på alla sätt Preston var, och även hur Plymouth Argyle var ingenting innan han kom dit. Man fick lätt intrycket båda innan och efter flytten i hans intervjuer att allt handlade om honom - en tendens Prestonfans även brukar klaga på en del nuförtiden. Kontrasten med den lågmälda Schumacher som oftast väljer att lyfta fram andra kunde inte vara större på den punkten. 

Läget i lagen
Efter att ha passerat lägenheten i Belgien, flickvännen i Danmark och konsulatet i Paris under senaste veckan och nu till sist landat i Plymouth igår lär inte Mustapha Bundu vara redo för debut än. 

Det gick ju rätt bra senast till sist mot Blackburn (3-0) så ett bra tips är att samma lag får fortsätta, om inte någon utanför startelvan har utmärkt sig alldeles extra på träning under uppehållet. 

Preston har också haft spelare på landslagsuppdrag - och deras nya toppforward Will Keane skadade sig under sitt inhopp för Irland trots att han bara var på plan i 10 minuter. De har också värvat in en utländsk forward i sista stunden innan transferfönstret stängde, montenegrinen Milutin Osmajic från Cadíz i Spanien, men det är frågetecken om han är redo att göra debut heller. Så Preston kanske saknar en rutinerad anfallare imorgon.
 

Geoff Bache2023-09-15 21:30:00
Author

Fler artiklar om Plymouth