Lagbanner
Portman Road Stadium, 2023-10-28 16:00

Ipswich - Plymouth

Inför resan del 3: Ipswich - Plymouth
Bali Mumba - gjorde drömmål på Portman Road i januari

Inför resan del 3: Ipswich - Plymouth

Imorgon blir det långresa österut mot fina Portman Road, Ipswich. Till skillnad från senast blir allt annat än förlust en överraskning - så man slipper bli alltför nervös i alla fall!

Ipswich överträffar alla förväntningar
De flesta tippade att Ipswich skulle klara sig bra i Championship efter uppflyttningen förra året. Vi tippade dem som 10:a inför säsongen och det var inte otypiskt. Det var dock få som hade förutsett att de skulle ha 10 vinster av 12 i slutet av oktober och ha 9 poängs marginal ner till tredjeplatsen med en hängmatch också. Om inte Leicester hade varit ännu mer överlägsna hade de varit klara serieledare. 

Stommen från laget som tog andraplatsen i League One bakom Argyle ifjol är kvar, med några få förstärkningar under sommaren. Största utropstecknet bland de nya har varit tjeckiska målvakten Vaclav Hladky som har briljerat på den högre nivån i Championship. 

På bortaplan har de mest vunnit med uddamålet, medan målkalas i matcherna på Portman Road har inte varit ovanliga. De har spelat 4-3 mot Blackburn, 3-4 mot Leeds och 4-2 mot Preston bland annat.

Bekanta motståndare igen
Kontrasten med veckans motståndare Sheffield Wednesday kunde knappast vara större. Vi mötte båda i League One förra året och lagen tog 101 (Argyle), 98 (Ipswich) och 96 (Wednesday) poäng.  Trion var alltså överlägsna alla andra lag i serien. Medan Wednesday har kraschat fullständigt har Ipswich bara blivit ännu bättre.

I slutet av säsongen var Ipswich fullständigt omutbara och krossade lag till höger och vänster. På den senaste 30 ligamatcherna har de bättre facit än något annat lag i Europa tydligen. Många pratade om dem som League Ones bästa lag någonsin. Vilket ändå blir lite konstigt med tanke på att de faktiskt inte vann serien...

Senast på Portman Road i januari blev en fantastiskt rolig match, spelat i ett tempo som var väldigt sällsynt i den serien. Morgan WhittakerMorgan Whittaker var återkallad till Swansea, Ipswich hade värvat stort och dyrt och många trodde att Argyles dagar i toppen var räknade. Det såg ut att bli en hedersam förlust, men på övertid klev Bali MumbaBali Mumba fram och skruvade in ett drömkvittering från utanför straffområdet. Det målet betydde nog mycket för självförtroendet och säsongen som helhet.

En ny arena
Jag har aldrig varit på Portman Road tidigare - alltid roligt med nya arenor. Jag minns glädjen från ovanstående matchen bara att komma till en klubb som mäktade med en fin spelyta i januari. De två bortamatcherna innan dess hade mer eller mindre spelats på leråker. 

Det blir dock hemmaläktare igen för egen del - en gammal bekant som hejar på Ipswich erbjöd sig att skaffa biljetter eftersom det lutade åt att bortasektionen skulle sälja slut igen. Men det verkar vara så att Argyle faktiskt har återlämnat 700 biljetter överraskande nog. Inga tåg från London just nu, den relativt enkla resan till West Brom förra veckan och det mer lockande besöket på Elland Road, Leeds om två veckor (där Argyle inte spelat sedan 2007 och inte vunnit sedan 1962) har nog gjort att bortaföljen blir mindre än vanligt imorgon. 

Geoff Bache2023-10-27 21:45:00
Author

Fler artiklar om Plymouth