Lagbanner
2023-08-12 16:00

Watford - Plymouth

Inför Watford - Plymouth Argyle
Steven Schumacher - varar längre än 10 Watfordtränare!

Inför Watford - Plymouth Argyle

Efter vunnen hemmapremiär och seger i första omgången av Carabao Cup är det dags för säsongens första bortamatch och en resa till Vicarage Road, Watford. En arena med fina minnen från 16 år sedan...

Vidare i Carabao Cup - till skillnad från helgens motståndare
Argyle och Watford hade fått ganska liknande lottningar i cupen, med varsin League One nykomligen som motståndare. Argyle tog emot fjolårets League Two mästarlag Leyton Orient, gjorde 10 ändringar jämfört med helgen och vann utan större bekymmer. Den nyazeeländska landslagsmannen Ben Waine gjorde bägge målen i 2-0 segern, sina första på Home Park. 17-åriga Freddie Issaka gjorde ännu en stark insats och stod för en assist. Argyle ska nu möta PL-laget Crystal Palace hemma i andra omgången.

Watford hade däremot lottats mot Stevenage, som slutade 2:a i League Two ifjol. De valde i kontrast till Argyle att ställa upp med ordinarie manskap och bytte endast ut målvakten jämfört med laget som hade krossat QPR med 4-0 i premiären. Trots tidig ledning på bortaplan hade de det ganska kämpigt och matchen slutade till sist 1-1. I straffläggningen vann det nyblivna League One-laget och det blev alltså respass direkt för Watford.

Vad ska man dra för slutsatser från detta? Svårt att veta om det var mest Watford som var bra i ligapremiären eller QPR som var dåliga. Jag lutar mest åt det sistnämnda. Watford har skeppat ut 18 spelare under sommaren och ändå ställt upp två gånger med en startelva där alla var med ifjol. Nyförvärven, bland annat Tom Ince från Reading och Rhys Healey från Toulouse, lär vara aktuella imorgon.

När det gäller Argyles lag är det svårt att gissa hur det kommer att se ut, förmodligen laget från i lördags + Pleguezuelo i backlinjen och kanske Cundle eller Warrington på mitten också. Blir utan tvekan en tuff match, men vi har absolut en chans.

Valerién Ismaël - den senaste på tränarkarusellen i Watford
Watford har blivit ökända för att ägarna hyr in tränare och sparkar dem igen i en rasande takt. Under de senaste fyra säsongerna har de haft hela 11 olika tränare! För ett år sedan hette tränaren Rob Edwards - han fick sparken efter 10 matcher med klubben på 10:e plats. Edwards drog till värsta rivalen Luton och tog dem till Premier League via playoff. In kom Slaven Bilic istället, han varade till mars innan han fick sparken med klubben på 9:e plats. Då kom Chris Wilder in fram tills säsongen var slut. Han byttes ut till förmån för Ismaël efter säsongen, där Watford slutade 11:a. 

Argyle har i kontrast haft två tränare under de senaste fyra åren, dessutom under Ryan Lowes period var Steven Schumacher assisterande, och blev befordrad när Lowe drog till Preston i december 2021. 

Vem är då denna Ismaël? Han är fransk-tysk dubbelmedborgare och har dessutom påbrå från Guadeloupe i Karibien. Watford blir hans tredje tränarjobb i England. Han fick mycket beröm under tiden i Barnsley 2020/1 där han överraskande tog klubben hela vägen till Playoff i Championship. Han tog sedan steget över till West Bromwich Albion där det gick mindre bra och det slutade med sparken efter en halv säsong. Hans senaste sejour i Turkiet med Besiktas har inte heller gått någon vidare.

Hans lag är kända för att inte vilja ha mycket bollinnehav, med stort fokus på hög press och kontringsspel. Vi får hoppas att Argyle lyckas lite bättre imorgon med att spela sig förbi pressen, det gick ju lite sådär med den biten mot Huddersfield.

Minnen från december 2007: Watford - Argyle 0-1
Argyle spelade senast i Championship mellan 2004-10. Efter uppflyttningen 2004 blev laget gradvis bättre för varje säsong och hösten 2007 var verkligen högvattenmärket. I december låg de på playoff plats och jag reste till Vicarage Road och bevittnade ett segermål i sista minuten av klubblegenden David Norris, som sänkte ett Watford som låg på andra plats och hade nyligen åkt ur Premier League. Det var verkligen en bortaresa att minnas. I januarifönstret 2008 blev dock laget sönderköpt och bland andra ovannämnda Norris flyttade vidare. Det blev aldrig riktigt lika bra igen innan nedflyttningen 2010 och den efterföljande ekonomiska krisen. 

Det känns ändå som klubben står på en mycket stabilare grund nuförtiden och att det finns en bit kvar till högvattenmärket denna gång! Ska bli spännande att se hur långt det bär...

Geoff Bache2023-08-11 21:24:00
Author

Fler artiklar om Plymouth