Lagbanner
Home Park, 2023-12-23 16:00

Plymouth - Birmingham
3 - 3

Julresan del 1: Plymouth Argyle - Birmingham City 3-3
Jordan Houghton och tillfälliga tränaren Kevin Nancekivell tackar fansen efter slutsignalen (Foto Bob Wright / greensonscreen)

Julresan del 1: Plymouth Argyle - Birmingham City 3-3

Tränarlösa Argyle kämpade sig till en poäng mot Birmingham på Home Park till sist. I en match med mycket drama låg man under med båda 0-2 och 1-3 men lyckades knipa en poäng efter en utvisning för bortalaget.

Om man bara kunde undvika dumma misstag i försvaret...
Ni som har läst mina matchrapporter tidigare vet att detta är en återkommande tema. Det ser jättebra ut framåt och målproduktion är ingen fara, men försvaret är bräckligt och man ger motståndarna minst ett enkelt mål per match. 

Denna match var inget undantag. Först nickade Exeterbekantingen Jay Stansfield in en hörna helt omarkerad, man undrar hur sådan enkel brist på organisation kan ske på denna nivå. Sedan hamnade Jordan James återigen omarkerad i straffområdet efter ett inlägg från kortlinjen och kunde dundra in 0-2 via ribbans undersida. Frågetecken kring Julio Pleguezuelo eftersom han verkade mest hänga i ingenmansland båda gånger. 

Vid det laget såg det mörkt ut, men som tur är kunde Birminghamfansen analysera matchen på liknande vis. Största gåvan i matchen kom strax innan halvtid när Birminghambacken Dion Sanderson lät bollen rulla under foten en stund. Högerbacken Joe Edwards var av någon anledning i närheten och kunde sno bollen och rulla in den för 1-2 och plötsligt hade Argyle en livlina.

Tredje matchen i rad med ett rött kort
I början av andra halvleken såg det plötsligt mycket ljusare ut när Krystian Bielik i Birmingham kastade sig in i en tackling mot Jordan Houghton. Han verkade ta mer av bollen än av Houghton men domaren bedömde att det var våldsamt och vårdslöst och plockade upp det röda kortet direkt. Är benägen att hålla med även om jag tycker att båda Rotherhams tacklingar som inte gav rött förra veckan var värre. 

Nu med en man mer väcktes förhoppningar om minst en poäng. Argyle tog över fullständigt och det var spel mot ett mål i tio minuter. Men sedan kom en snabb kontring och snabbe Stansfield sprängde Argyles offisdefälla och kom fri på kanten. Han lyckades rulla in Juninho Bacuna, som sköt en enkel chans rakt på Conor Hazard. Bollen slank tyvärr under målvakten ändå på något märkligt vis - han hade inte mycket tid att reagera men det får tyvärr skrivas som en målvaktstavla. 

Argyle gav dock inte upp och fortsatte att dominera. Inbytte Mickel Miller tog sig ner till kortlinjen efter 68 minuter och slog in ett hårt inlägg som Ben Waine och Birminghams Tyler Roberts kastade sig på. Målet tillskrevs Waine men jag är rätt säker att det var ett självmål av Roberts.

Frälsningen kom med fyra minuter kvar när Morgan Whittaker snappade upp en kort passning från Finn Azaz och sköt kvitteringen hårt och lågt från utanför straffområdet. Det var ett bra skott men målvakten John Ruddy var på den och kanske borde ha kunnat rädda också.

En bra poäng igen
Det röda kortet ändrade definitivt matchbilden och givet dominansen därefter hade man kanske kunnat hoppas på seger. Det var ett par tilltrasslade situationer efter hörnor på övertid och inbytte 17-åringen Freddie Issaka var nära att sätta 4-3 med matchens sista spark - vilket kalas det hade blivit!

Men det var ändå en rätt positiv stämning efteråt efter att ha legat under med 2 mål ett par gånger. En proppfull Home Park (som vanligt) sjöng mer och mer i andra halvleken och lyckades inspirera sina hjältar att ta sig tillbaka in i matchen

Efter turbulensen denna vecka med Schumachers sorti och skadorna kan man glädja sig åt en poäng och det faktumet att inget lag bakom Argyle i tabellen tog tre poäng (bottentrean förlorade allihopa)

Hur gick det för Argyles enda friska anfallare?
Mustapha Bundu var inte ens på bänken efter sin skada så Ben Waine fick spela toppforward i princip hela matchen. Åsikterna verkar gå isär om han spelade bra eller inte.

Å ena sidan är det inget fel på arbetsviljan och han påverkade matchen - det var han som stressade fram misstaget för 1-2 målet och var i högsta grad inblandad i 2-3 också.

Å andra sidan väger han fortfarande lätt och har svårt att hålla i bollen. Kändes också som om han borde kunna chansa lite mer - han fick flera låga hårda inlägg där han hade kanske kunnat göra mål om man hade satsat hårt mot första stolpen exempelvis.

Att åka tåg på matchdagen
Jag tog mig ner till Plymouth och tillbaka under dagen från Oxford där vi idag har firat jul med släkten. 13 timmar i runda slängor totalt med lite tid för att möta upp en kompis från Småland och ta en öl innan matchen! 

Tågen i England är dyra och inte särskilt pålitliga. De har dessutom akut personalbrist just nu och de strejkar en del.

Men jag älskar att resa med tåg på matchdagen ändå trots besvären och kan bara rekommendera det, särskilt om man reser ensam. Har man klubbens färger på sig så kan man snacka fotboll med fans till alla möjliga klubbar och de flesta är supertrevliga. 

På resan ner delade jag först vagn men en supporterskara från Bath Rugby där flera hade rätt bra koll på Championship också. Sedan i Bristol hamnade jag på samma tåg som ett gäng Birminghamsupportrar som också var mycket vänliga. På vägen hem lärde jag sedan känna en Argylesupporter som bor i Bristol 20 mil bort men har årskort ändå. 

Geoff Bache2023-12-24 22:43:00
Author

Fler artiklar om Plymouth