Lagbanner
Läget i truppen - vem lämnar och vem är kvar?
Tack för allt, Bali Mumba (foto Bob Wright / Greens on Screen)

Läget i truppen - vem lämnar och vem är kvar?

Vilka försvinner från den segerrika truppen 2022-3 - och vilka blir kvar? Vi tar de dåliga nyheterna först - följd av de goda!

En del av truppen kommer vi tyvärr att se på Home Park i diverse motståndarlags färger. De flesta spelare kan ju få mycket större lön på annat håll i Championship om någon vill satsa på dem så det återstår att se vem som blir kvar - och sedan vem vi kan få in som ersättare.

Enligt principen att det är bäst att ta dåliga nyheter först och goda nyheter sedan så börjar vi med att recensera dem som nu lämnar. Sedan tar vi en titt på dem som blir kvar. Artikeln är ganska lång men förhoppningvis tillräckligt strukturerad för att man kan läsa de delarna man är intresserad av!

Lån som återvänder

  • Bali Mumba (wingback, Norwich City). Årets ungdomsspelare för League One. Bidrog med några riktiga kanonmål och vackra assist. Norwichtränaren David Wagner har mer eller mindre lovat att han blir ordinarie i deras lag i år. Han tänker dock spela honom som back som fick många i Plymouth att höja på ögonbrynen eftersom han är klart bättre offensivt än vad han är defensivt om man ska bedöma hans säsong hos oss.
  • Morgan Whittaker (offensiv mittfältare, Swansea City). Återvände redan i januari (se säsongssammanfattningen) vilket var en stor besvikelse just då eftersom han hade varit så pass tongivande. Swansea skulle sedan sälja honom till Glasgow Rangers för en summa som ryktades upp till ett par miljoner. Det blev inte av och han har mest suttit på bänken i moderklubben under våren. Men nu verkar tränare Russell Martin vara på väg till Southampton så vi får se hur den nya tränaren tänker.
  • Finn Azaz (offensiv mittfältare, Aston Villa). Var briljant under hösten men var borta tre månader med en skada och hittade inte riktigt storformen igen under våren. Antagligen inte aktuell för PL och kontraktet hos Villa tar slut denna sommar. Lär hamna i någon Championshipklubb, men gissningsvis någon som kan betala lite mer än vad vi kan.
  • Sam Cosgrove (anfallare, Birmingham City). En annan som började riktigt starkt men som inte spelade alls lika mycket under våren, där han användes mest som inhoppare när man försökte ändra på en matchbild. Birmingham har nog redan bestämt sig att han inte håller måttet i Championship och har sagt att de kommer att "lyssna på alla bud". De lär inte få mycket tillbaka av de två miljoner pund de spenderade på honom 2021.
  • Nigel Lonwijk (försvarare, Wolves). En ung och rå talang som också tappade sin plats i startelvan mot slutet. Kan bli riktigt bra men gör för många misstag för att kännas som ett bra alternativ i Championship än så länge. Skulle tippa på ett nytt lån på League One nivå.
  • Jay Matete (defensiv mittfältare, Sunderland). Kom in i januari och spelade en hel del under våren. Löpstark och tuff men samlade på sig hiskeligt många gula kort. Förmodligen inte tillräckligt tongivande för att Sunderland ska satsa på honom än, lär skickas ut på lån igen, gissningsvis också till League One.
Av dessa tror jag att det bara är Azaz och Matete där det finns ens en chans att de återvänder till Argyle under 2023-4. Däremot har Argyle nu rykte om sig att ta hand om lånespelare och förbättra dem, så jag har goda förhoppningar att vi kan locka ner några högklassiga lån till nästa säsong också!

Spelare som lämnar när kontraktet tog slut
  • Niall Ennis (anfallare, skrivit på för Blackburn Rovers). Ennis har enligt rykte flerdubblat lönen i Blackburn och dessutom skrivit på ett femårskontrakt hos dem. Det är bara att tacka för insatserna och önska honom lycka till. Han kommer såklart saknas - felvänd var han definitivt vår bästa anfallare med sin styrka och låga tyngdpunkt - för att inte tala om den underbara bicycletas mot Bristol Rovers. Rättvänd har han pangat in 13 mål trots en del skadefrånvaro. 
  • Danny Mayor (mittfältare, vill flytta hem till norra England). Trollkarlen på mittfältet fyller 33 till hösten och har även blivit småbarnspappa. Då vill han såklart spela lite närmare sin hembygd i nordvästra England. Ett ständigt problem för ett lag som befinner sig långt ner på en halvö med få andra klubbar i närheten (Bristol City? Bara 20 mil!). Blir förmodligen kvar i League One eller till och med League Two.
Spelare som vägrar (än så länge) skriva på nytt kontrakt och ryktas leta något längre
  • James Wilson (försvarare). Den 34-åriga backen har enligt rykte bara fått kontraktförslag på ett år och ryktas vilja ha något längre. Har varit en klippa i Argyles backlinje och alltid gått att lita på, men är inte den snabbaste och lär kanske inte vara ordinarie i Championship.
Spelare som släpps av klubben när kontraktet tog slut
  • James Bolton (försvarare). Har alltid varit stabil när han har spelat men har varit fruktansvärt olycksdrabbad och hinner knappt återkomma från en skada innan han drar på sig nästa. Bara 14 matcher från start på två säsonger talar sin egen historia tyvärr.
  • Conor Grant (wingback/mittfältare). En annan som varit skadad i princip hela säsongen. Varit i klubben längre än någon annan (sedan 2018) men kändes gissningsvis som ett för osäkert kort i Championship med tanke på skadorna.
  • Luke Jephcott (anfallare). Varit på lån i Swindon i League Two hela säsongen och suttit på bänken i långa perioder. Kändes riktigt het för ett par säsonger sedan men ingen är förvånad att han släpps nu.
  • Ryan Law (försvarare). Varit på lån i Gillingham (L2) och sedan Yeovil (National League) och inte varit ordinarie heller. Liksom fallet Jephcott har stor potential för ett par säsonger sedan inte riktigt infriats.
  • Brandon Pursall (försvarare), Adam Parkes (målvakt), Finley Craske (försvarare). Dessa har aldrig varit aktuella för A-laget.
Med andra ord försvinner minst 15 spelare från Argyle nu, varav 8 har bidragit stort till framgångssagan som var förra säsongen! Vilket kan låta rätt jobbigt. Men som tur är har vi haft en stor trupp och många tongivande spelare har även stannat kvar.
Vi tar en titt på lagdelarna och vem som är kvar nu.

Argyle har mest spelat ett 3-4-2-1 eller 3-4-1-2 system, med tre backar, två wing-backs, två (defensiva) mittfältare, en eller två offensiva mittfältare eller "nummer 10", och en eller två anfallare. Vissa spelare är förstås flexibla och kan dyka upp i olika lagdelar, men jag delar in dem efter var de har spelat mest för enkelhetens skull.

* skrivit nytt kontrakt nyligen
+ långtidsskadad
? ungdomsspelare som inte spelat i A-laget än
() kontrakt utgått, inget klart än så länge


Målvakter: Michael Cooper+, Callum Burton, Zak Baker?. Den stora frågan är när Cooper är spelklar igen efter sin korsbandsskada i februari. Man brukar säga 6-9 månader men tydligen kan det finnas en chans att han är redo för säsongsstarten vilket hade varit underbart. Hade han inte blivit skadad hade vi kanske förväntad oss att någon skulle vilja köpa honom för stora pengar nu, frågan är också om någon vågar ändå när han är skadad. Burton har vikarierat under hans frånvaro och gjort det han skulle för det mesta. I dagsläget kommer vi knappast att leta efter nya målvakter.

Försvarare: Macaulay Gillesphey, Dan Scarr*, Brendan Galloway, Oscar Halls?, (James Wilson). Här är det uppenbart att vi behöver värva eller låna in minst ett par nya spelare, särskilt om Wilson försvinner (se ovan). Halls ska gissningsvis skickas ut på lån någonstans. Galloway har varit väldigt skadedrabbad sedan han kom till Argyle. och även i tidigare klubbar. Gillesphey kändes länge som svaga länken i backlinjen men har utvecklats enormt under den gångna säsongen. Men det är fantastiskt att Dan Scarr har skivit på ett nytt kontrakt, det känns som han nickade bort varenda boll från vårt straffområde förra säsongen. Vilken utveckling det har varit för Scarr sedan han kom in gratis från League Two-klubben Walsall för ett par säsonger sedan.

Wing-backs: Joe Edwards, Saxon Earley, Mickel Miller, Tyreik Wright, Jack Endacott? Här lutar det hårt åt vänster, med bara lagkaptenen Edwards som hellre spelar på högersidan. Edwards fyller också 33 under hösten - har han kvar energin från tidigare år för att kunna göra avtryck i Championship? Mickel Miller är en annan som är fantastisk när han är frisk, vilket han inte var särskilt ofta ifjol eller året innan i Rotherham. Earley och T. Wright köptes i januari men ingen av dem har spelat särskilt regelbundet hittills. Endacott såg lovande ut men har bara spelat i pizzacupen (Papa Johns Trophy).

Mittfältare: Jordan Houghton*, Matt Butcher, Adam Randell, Will Jenkins-Davies?, Caleb Roberts? Houghton, Butcher och Randell delade på de två mittfältsplatserna under den gångna säsongen och alla gjorde bra ifrån sig. Särskilt akademiprodukten Randell går från klarhet till klarhet och har bidragit med några fina mål från utanför straffområdet. Här känns det rätt så lugnt. 

"Nummer 10": Callum Wright. Callum köptes i januari från Blackpool bara ett halvår efter att de hade köpt honom från Leicester, de tyckte tydligen att han vägde för lätt i Championship. Men han har spelat rätt mycket under våren, varit stundtals mycket kreativ och passat in rätt bra. Här har Whittaker, Mayor, Azaz och Ennis drivit Argyle framåt under 2022/3 (se ovan) så det är ganska uppenbart att vi behöver minst två till spelare här, även om T. Wright och kanske Randell kan spela här också.

Anfallare: Ryan Hardie*, Ben Waine. Mycket glädjande att skyttekungen Hardie också har skrivit på ett nytt kontrakt för någon vecka sedan. Han har en enorm energi och drar isär motståndarnas backlinje med sina outtröttliga löpningar in bakom - som skapar utrymme för andra att briljera bland annat. Han är ett oprövat kort på Championshipnivå, som många andra, men det ska bli spännande att se om han blir lika effektiv. Nyazeeländaren Waine - som spelar landskamp mot Sverige nästa vecka - köptes i januari från Wellington Phoenix där han har öst in mål i A-league. Har sett lovande ut och gjort ett par mål i Argyle men inte spelat jättemycket hittills, där har Ennis och Cosgrove oftast gått före. Det behövs troligtvis ett par nyförvärv även här.

Önskelistan just nu: Två försvarare, en högerytter, två offensiva mittfältare ("nummer 10") och två anfallare. Plus ersättare om någon vill köpa några av ovanstående. Jag räknar med att vi utnyttjar lånesystemet fullt ut som vanligt så det lär bli maximala fem spelare på lån.

Ska bli spännande att se vad Silly Season bär med sig, och vilka kommer representera Argyle när Championship drar igång i början av augusti!
 

Geoff Bache2023-06-08 22:32:00
Author

Fler artiklar om Plymouth