Lagbanner
Morgan Whittaker återvänder permanent - för en miljon pund!

Morgan Whittaker återvänder permanent - för en miljon pund!

Det visar sig att ryktena stämde! Förra säsongens succélån Morgan Whittaker återvänder och ansluter permanent från Swansea City. Han har skrivit på ett fyraårskontrakt och Argyle har för första gången betalat en miljon pund för en spelare, och fördubblat sin transferrekord samtidigt!

Whittaker presenterade sig först för Argyles supportrar genom att göra hattrick för Swansea i en ligacupmatch mot Argyle under 2021/2. Så det fanns en viss spänning när han skrev på ett säsonglån förra sommaren. Man skulle inte bli besviken.

Lånet 2022/3
Under september svarade han för tre mål - inklusiv en pärla i krysset som sänkte främsta rivalen Ipswich - och vann Månadens Spelare för League One. Laget stormade fram i toppen av tabellen och Whittaker var kanske dess främsta anfallsvapen från sin "nummer 10" roll som offensiv mittfältare. Vid årsskiftet hade han 9 mål och hela 15 assist i protokollet.

Det var därför ett stort avbräck när beskedet kom att Swansea skulle avbryta lånet och återkalla Whittaker. Många trodde då att Argyles framstormning skulle stanna av eftersom han hade varit så pass tongivande. Enligt medierapporter var planen att sälja honom och Glasgow Rangers lade ett bud på drygt två miljoner pund - som Swansea tackade nej till. 

Turerna i Swansea under våren
Under våren fullföljde Argyle sin fantastiska säsong och vann League One med 101 poäng som bekant. Whittaker satt mest på bänken och ibland på läktaren i Swansea, och fick som bäst hoppa in de sista tio minuterna. Ryktena gick att han och tränaren Russell Martin inte kom så bra överens. Han syntes till och med i publiken på Home Park när Argyle nästintill säkrade uppflyttning mot Bristol Rovers.

Efter säsongen drog Martin vidare till Southampton och förra Barnsleytränaren Michael Duff har tagit över. När jag sammanfattade läget i truppen för någon månad sedan trodde jag inte att Argyle skulle ha råd att köpa Whittaker även om det var uppenbart att båda klubben och spelaren gärna skulle återförenas. Glädjande nog hade jag fel och han ingick tydligen inte i Duffs planer heller.

Med facit i hand var det kanske bra att Swansea återkallade honom. Hade han fortsatt spela och briljera under våren hade vi kanske vunnit ligan ännu mer övertygande, men hans värde hade skjutit i höjden ännu mer och vi hade förmodligen inte kunnat köpa honom nu!

Bland de mest spännande värvningarna någonsin?
Jag måste utnämna Whittaker till en av klubbens mest spännande värvningar genom tiderna med tanke på ovanstående. Förväntningarna är förstås skyhöga. Han har dock inte spelat så mycket sedan årsskiftet och har ganska lite erfarenhet på Championshipnivå så jag hoppas fansen har lite tålamod om inte allting klaffar direkt.

Geoff Bache2023-07-18 11:17:00
Author

Fler artiklar om Plymouth