Lagbanner
2023-10-21 16:00

WBA - Plymouth
0 - 0

Resan del 1: West Brom - Plymouth 0-0

Det blev en underhållande 0-0 på The Hawthorns där Argyle var närmast segern efter ännu en stolpträff. Mest glädjande var att målvakten Michael Cooper äntligen gjorde comeback och lyfte laget med sin fantastiska bollfördelningsförmåga.

En bra poäng som kanske borde blivit tre
Första halvleken tillhörde definitivt Argyle som hade det mesta av spelet och de bästa chanserna. West Broms mittfält hängde inte med Argyles snabba passningar och Morgan Whittaker på högerkanten hade en bra dag mot den åldrande före detta holländska landslagsmannen Erik Pieters. Kombinationsspelet med Kaine Kesler-Hayden ledde ständigt fram till farligheter men som ofta tidigare valdes fel alternativ när man väl nådde fram till straffområdet. 

Whittaker tog sig förbi en gång och skruvade bollen i stolpens insida med målvakten stillastående. Returen landade hos Bali Mumba men han tog för lång tid på sig att hitta en fri Finn Azaz bakom och chansen försvann. Ryan Hardie passade sedan på att träffa stolpens insida igen men avvinkades för en marginell offside ändå. (Men det är helt sjukt hur mycket vi hittar målramen just nu!)

Sedan hittade en överlappande Adam Randell Kesler-Hayden fri mitt framför mål men han sköt rakt på den utrusande målvakten Alex Palmer (som för övrigt hade en bra säsong på lån hos Argyle för ett par år sedan och togs varmt emot av The Green Army). Under pausen mumlade Albionsupportrarna runt omkring mig att de borde egentligen ligga under med två eller tre mål.

Albion hade sedan mer boll i andra halvleken men skapade inte så mycket, det enda skott på mål de hade fick en jobbig styrning men räddades distinkt av Cooper till hörna. Mustapha Bundu bytte av Ryan Hardie efter en timme och var nära att presentera sig ordentligt med ett bra skruvat skott utifrån men Palmer räddade också bra. 

Green Army hördes mest
Jag satt i andra änden av The Hawthorns jämfört med tidigare besök och rätt nära hemmaklacken men allt som hördes för det mesta var de 2000 bortasupportrarna - samtliga årskortsinnehavare. Det fick bli en viss fokus på att inte avslöja mig när det blev spännande och inte sjunga med! En erfarenhet man för det mesta inte har på svensk fotboll om man undviker klacksektionerna. Men om Argyle hade fått in en boll i slutet vet jag inte om jag hade lyckats dölja glädjen...

Hemmafansen var minst sagt inte nöjda med dagen och sitt lags oförmåga att skapa något som liknade en målchans. Med fem minuter kvar började många ta sig hemåt, med kommentarer som "vi hade inte gjort mål om vi spelade fram till midnatt". 

Michael Cooper gör comeback i mål
Det är så himla bra att Cooper är tillbaka i mål, första gången sedan han drog korsbandet i Sheffield den 3:e februari. Egen produkt och Årets Målvakt i League One ifjol trots att han missade en tredjedel av säsongen. De flesta är överens att han kommer säljas för storpengar till Premier League förr eller senare.

Inget ont om Conor Hazard - som också är en rätt bra skotträddande målvakt och hade säkert hållit nollan i den matchen också - men Cooper bidrar med en helt annan lugn båda vid inlägg och när vi spelar ut. Han är också riktigt bra på att kasta ut bollen snabbt och sätta igång anfallsspel. Målvaktsspelet handlar ju om så mycket mer än att rädda skott nuförtiden.

Inte fel att Lewis Gibson gjorde återkomst också och gjorde bra ifrån sig - försvarsspelet kändes så mycket stabilare än innan uppehållet.

Lite mindre naiva - men sju gula kort!
Podden "Football's Coming Home" nämnde under veckan att Argyle har verkat något valpiga och naiva i sitt spel hittills som har bidragit till att det inte har gått bättre. Vi ledde också fairplayligan för någon vecka sedan. Steven Schumacher har varit lite inne på samma linje och har till och med sagt att han vill att vi är mer beredda att ge bort frisparkar när motståndarna har något lovande på gång.

Laget svarade med hela sju gula kort och ingen hade beskrivit den här tillställningen som naiv eller valpig. Vilket är säkert positivt i längden. Men det får inte gå till den andra extremen - vi har inte råd med en massa avstängingar också. Mittbacken Dan Scarr har nu fyra gula och är alltså avstängd nästa gång han blir varnad.

21:a plats nu - vinst krävs på onsdag
Trots detta är vi nu bara en plats ovanför strecket med 12 poäng. På onsdag tar jag tåget ner till Plymouth för matchen hemma mot Sheffield Wednesday. Ifjol var detta en av League Ones svåraste men Wednesday ligger sist och har inte vunnit än. Det känns verkligen som en måstematch att inkassera tre poäng och börja klättra igen.

Det är dock jämnt i Championship. Om alla ramträffar för båda lagen i våra matcher hade gått i mål hade vi haft 6 extrapoäng nu. Det hade räckt till en sjundeplacering strax utanför playoff. Vi får hoppas att turen börjar jämna ut sig snart. 
 

Geoff Bache2023-10-22 13:44:00
Author

Fler artiklar om Plymouth