Lagbanner
2024-02-03 16:00

Swansea - Plymouth
0 - 1

Säsongens första bortavinst: 1-0 i Swansea!
Morgan Whittaker sänkte sitt gamla lag!

Säsongens första bortavinst: 1-0 i Swansea!

Morgan Whittaker stannade i klubben han älskar, blev lagkapten, sänkte klubben som ratade honom ifjol och leder nu skytteligan i Championship med sina 16 mål! Argyle kunde knipa säsongens första seger på resande fot och får nu räkna sig bland Championships formstarkaste lag.

Whittaker gör segermålet igen
Senaste gången Plymouth Argyle reste till Swansea för en match gjorde Morgan WhittakerMorgan Whittaker hattrick - för Swansea. Det var dock ligacupen och en rad Swanseatränare gav honom aldrig förtroende i ligamatcher. Han startade bara två matcher under våren för dem efter sin lånesejour i Plymouth hösten '22 och blev såld till Argyle för en miljon pund i somras. Det är svårt att komma på en mer lyckad värvning i någon liga i år. Att leda skytteligan när man har spelat merparten av säsongen som högerytter i ett lag på nedre halvan är verkligen en bedrift. Och idag fick han visa vad han går för på sin gamla hemmaarena.

Målet när den kom var en hörnvariant - vi gör ju aldrig mål från hörnor i vanliga fall! Alfie DevineAlfie Devine sprang ut från straffområdet och väggspelade med hörntagaren Adam ForshawAdam Forshaw. Samtidigt sprang Morgan Whittaker ifrån sin bevakare ut mot straffpunkten och mötte Forshaws inlägg med perfekt timing. Bollen satt otagbart i bortre hörnet. Uppenbarligen något man har övat på i träning.

Han har varit lagkapten i flera matcher nu - ovanligt att ha en så ung spelare i den rollen. När stämningen i matchen höll på att bli irriterad och flera spelare såg ut att vara på väg att snacka till sig varningar var Whittaker där och tydligt motade bort dem. 

Vi tackade nej till 8,5 miljoner pund från Lazio för honom. Känns som han kommer säljas för mycket mer än så när det väl är dags. Och det är inte så länge sedan Argylefansen tyckte det var spännande att lägga ut £15k till non-league för spelare...

Många chanser åt båda håll
Det blev en öppen och underhållande match och det var lite av en mirakel att det bara blev ett mål. Ryan HardieRyan Hardie var inte lika effektiv som vanligt och sköt ett friläge rakt i famnen på målvakten, och fick även snedträff från ett väldigt bra läge. Mickel MillerMickel Miller hittade bara burgaveln när man hade två mot en situation - möjligen väntade Devine lite för länge med passningen. Och mot slutet stal inhopparen Ben WaineBen Waine bollen från en back och fick friläge själv, men tog lite för lång tid på sig och skottet blev blockerat. Alla mycket kvalificerade chanser.

Åt andra hållet hade Swansea också tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Conor HazardConor Hazard i målet fick göra några riktigt svettiga räddningar och tog också ett friläge från Jerry Yates - vilket var tur eftersom Yates var tydligt offside på reprisbilderna men blev inte avblåst. I sista övertidsminuten reagerade han blixtsnabbt i en tilltrasslad situation efter en frispark in i boxen, segern kunde lätt ha försvunnit där. Enda gången bollen letade sig förbi honom tog Ollie Coopers långskott i ribbans översida.

Borde blivit minst ett rött kort
Swanseas nya brasse Ronald gjorde debut och såg ut som en bra värvning. Han spelade på högerkanten och bevakades av wingbacken Mickel Miller som inte såg bekväm ut och fällde honom flera gånger - och hade kanske tur att han bara fick ett gult kort. Men Swansea borde definitivt ha avslutat matchen med 10 man efer en mycket sen satsning från Cooper som redan var varnad. 

Adam Forshaw var överallt och ser också ut som en riktigt bra värvning. Han erövrade bollen flera gånger i bra lägen och satte igång farliga kontringar. Han var inte direkt rädd för att kasta sig in i tacklingarna men höll sig på rätt sida lagen. Han har spelat riktigt bra i två matcher nu och det är verkligen svårt att se varför Norwich inte ville ha honom.

Formen är playoffmässig!
Man har tittat över axeln i tabellen hela säsongen och oroat sig för resultat från lag som QPR och Huddersfield - som båda vann idag också. Det känns dock som dags att börja titta uppåt i tabellen. Argyle ligger på 15:e plats, men det är trots allt bara 9 poäng upp till Hull på 6:e plats och man har spelat en match mindre än många konkurrenter.

Laget har nu spelat 8 ligamatcher sedan Steven Schumacher stack till Stoke och tabellraden säger 3-4-1, femte bäst i Championship. Ian FosterIan Fosters facit sedan han tog över är nu fantastiska 3-2-0 (två FA Cupmatcher inräknade). Vi ser välorganiserade ut, skapar fortfarande massvis med chanser, har äntligen vunnit borta, vunnit två ligamatcher i rad och gjort mål från hörna. Se upp däruppe - här kommer Plymouth Argyle!

Geoff Bache2024-02-03 22:20:00
Author

Fler artiklar om Plymouth