Lagbanner
2024-08-14 20:45

Plymouth - Cheltenham
3 - 0

Seger i ligacupen - men målvakten Michael Cooper lämnar
Adam Randell och Julio Pleguezuelo efter gårdagens seger (foto Bob Wright / greensonscreen)

Seger i ligacupen - men målvakten Michael Cooper lämnar

Det blev en enkel 3-0 seger över League Two-laget Cheltenham i ligacupens första omgång på onsdag kväll, en klar förbättring efter debaklet i Sheffield i söndags. Men idag blev det även klart att stjärnmålvakten Michael Cooper - som varit i klubben sedan han var 9 år gammal - säljs till Sheffield United.

Argyle för bra för Cheltenham till sist
Wayne Rooney hade varit starkt kritisk efter förlusten mot Sheffield Wednesday i söndags och till och med sagt att vissa spelare inte kommer att få spela igen om de presterar på det viset igen. Inför denna match hade han gjort hela nio ändringar i startelvan - enbart målvakten Conor Hazard och mittfältare Darko Gyabi överlevde från matchen i Sheffield. Det är i för sig inte helt ovanligt med tanke på att det var ligacupens första omgång där många lag brukar rotera rätt mycket. Inte ens Cheltenham ställde upp med sitt starkaste lag vad jag kunde se.

Det fanns ingen möjlighet att kolla på matchen för en gångs skull, så jag fick nöja mig med radio plus höjdpunkter. Det verkar som om första halvleken var ganska jämn, bästa chansen hade till och med bortalaget med ett skott i stolpen som studsade tillbaka i Hazards rygg och som tur var ut till hörna. 

I andra halvleken var det klassskillnad och en rejäl tempohöjning efter att vissa mer ordinarie spelare byttes in. Nya kantspelaren Ibrahim Cissoko verkar vara sommarens mest spännande nyförvärv och han snurrade upp Cheltenhams stackars högerback varje gång han fick bollen. 

1-0 kom när Adam Randells frispark räddades i ribban av målvakten, men returen studsade ut till Ben Waine som inte kunde missa. 

2-0 var riktigt vackert, en svepande sekvens i hög tempo som slutade med en perfekt boll från Morgan Whittaker ut till Cissoko och ett lågt inlägg som stöttes in av Ryan Hardie.

3-0 kom bara någon minut efteråt, Cissoko hittade Bali Mumba mitt i straffområdet, som rullade bollen tillbaks till Mustapha Bundu som sköt otagbart lågt i hörnet.

Riktigt skönt att studsa tillbaka med en seger, men det var trots allt en motståndare från två serier längre ner. Det är fortfarande upp till bevis på lördag när Hull City kommer på besök i Championship.

Michael Cooper säljs till Sheffield United
Detta har egentligen varit väntat sedan åtminstone helgen. Cooper hade bara ett år kvar på kontraktet, och Argyle hade erbjudit honom ett nytt kontrakt som hade gjort honom till klubbens bäst betalda spelare någonsin. Sheffield United har dock varit i Premier League nyligen och har därmed fallskärmsbetalningar bland annat. De har uppenbarligen råd med mycket högre lön än Argyle - dessutom blir det toppstrid istället för förmodad bottenstrid där. 

Jag hade hoppats att minst två klubbar skulle buda upp varandra, men problemet var att intresset från Premier League - främst Crystal Palace - skulle innebära att Cooper fick agera reservmålvakt. Det var han själv inte intresserad av. I Sheffield blir han förstavalet.

Övergångssumman avslöjades inte, som verkar snarare vara regel än undantag nuförtiden. Men enligt media handlar det om två miljoner pund i första hand, med en rad extraklausuler (ett visst antal matcher, uppflyttning till Premier League), som gör att det kommer upp till fyra miljoner om alla slår in. Dessutom får Argyle en slant vid vidareförsäljning, oklart vilken procentandel.

För en målvakt som var bland Championships främsta ifjol hade man kunnat hoppas på mer, men med bara ett år kvar och bara en intressent som var beredd att lova honom platsen som förstamålvakt var det inte så mycket att göra.

Det är såklart tungt att tappa honom, en kille som växte upp i Plymouth, gick med i akademin vid nio års ålder, och gjorde en dramatisk debut på Ewood Park vid 18 - där han ersatte den skadade Kyle Letheren och räddade en poäng till Argyle med en rad superräddningar. Han har varit en stor del av kiubbens framgångar de senaste åren. Bara att önska honom lycka till i karriären.

Rooney har mer eller mindre lovat att vi kommer att värva en ersättare innan lördagens match. Hazard är ju den enda seniora målvakten i klubben just nu. 

Geoff Bache2024-08-15 22:32:00
Author

Fler artiklar om Plymouth