Lagbanner
Szücs in, Scarr ut, försäsongen avslutad
Rooney verkar gilla långa spelare

Szücs in, Scarr ut, försäsongen avslutad

Det blir mittbacksbyte i sista stund hos Argyle. In kommer en 22-årig ungersk U21-landslagsman, Kornél Szücs, medan Dan Scarr har samtidigt sålts till Wrexham. Vi sammanfattar också försäsongen som avslutades med seger mot MK Dons.

Szücs köps in från Kecskeméti
Klubben fortsätter att leta utomlands efter talanger och den senaste att komma in är alltså en 1,90 lång mittback vid namn Kornél SzücsKornél Szücs (uttalas ungefär "Sytj"). Han har kostat ca 400.000 euro och kommer närmast från ungerska Kecskeméti, som slutade på 6:e plats i ungerska toppdivisionen ifjol. Han spelade 29 matcher från start ifjol och fick en hel del beröm i ungersk media för sina insatser.

Han blir sommarens sjätte nyförvärv och fortsätter trenden av att ta in spelare som är längre än 1,90m, vid sidan av exempelvis backkollegan Victor PálssonVictor Pálsson, forwarden Muhamed TijaniMuhamed Tijani och mittfältaren Darko GyabiDarko Gyabi

Förra gången Argyle var i Championship 2004-10 hade laget tre ungerska spelare, mittbacken Krisztián Tímár, kantspringaren Péter Halmosi och mittfältaren Akos Buszáky som alla mer eller mindre blev klubblegender. Så det blir roligt att återknyta kontakten med Ungern igen - vi får se om det kommer flera spelare därifrån också.

Scarr (och Burton) till Wrexham
Samtidigt säljs mittbacken Dan ScarrDan Scarr till Wrexham i League One. Scarr kom in gratis från League Two-laget Walsall under sommaren 2021 och var en central del i laget som tog Argyle upp till Championship 2022/3. Men han trivdes bäst centralt i en trebackslinje och i Championship ifjol försökte Steven Schumacher använda honom som en av bara två mittbackar och han höll inte riktigt för nivån i den rollen. Han blev petad totalt av Ian Foster under våren, för att sedan återkomma och spela en nyckelroll i den avslutande delen av säsongen när man säkrade överlevnad med en poängs marginal. Sammanfattningsvis en publikkär spelare som överträffade förväntingarna när han värvades - men tiden är kanske rätt att gå vidare efter 3 säsonger.

Han får sällskap i norra Wales av målvakten Callum Burton som också var en avgörande del av laget som vann League One 2022/3. Men han spelade bara i ligacupen ifjol, var i princip tredjemålvakt och släpptes av Argyle i maj. Nu plockar Wrexham in honom, förmodligen som reservmålvakt bakom Arsenaltalangen Arthur Okonkwo.

Wrexham är förstås inte bara en fotbollsklubb utan också en TV-serie, och ägs av Hollywood-skådisarna Ryan Reynolds och Rob McElhenney. Så det blir kul att följa Scarr och Burtons framfart i nästa säsongen av "Welcome to Wrexham".

Försäsongen avslutades med seger
Sedan förra artikeln här har Argyle spelat två försäsongsmatcher till. 

Först spelade man borta mot League One-laget Bristol Rovers, och förlorade med 2-1. Argyle dominerade spelet och chanserna men var ineffektiva framför mål och stundtals lite väl öppna bakåt. Målvakten Michael CooperMichael Cooper, i vanliga fall säkerheten själv, gav också Rovers ett gratismål, som drev spekulationen att han redan spelar på annat håll mentalt. 

I lördags var det sedan dags att möta League Two-laget MK Dons borta. Matchen vanns med 1-0 efter att MK-målvakten sparkade ut en boll rakt på Ryan HardieRyan Hardie. Mönstren var liknande, båda Muhamed Tijani och Adam RandellAdam Randell träffade stolpen men MK hade också sina chanser som man misstänker att ett Championshiplag hade förvaltat bättre. 

Rooneys försvarsidé verkar gå ut på att vänsterbacken Nathanael OgbetaNathanael Ogbeta fyller på i mittfältet när Argyle har bollen, medan högerbacken (hittills Victor Pálsson) blir till en tredje mittback. Vi får hoppas att detta sitter snart med alla nya spelare, vi kommer ju att straffas hårt om det blir lika rörigt som det har sett ut på försäsongen.

Försäsongsresultat:
Orlanda Pirates (SA) - Argyle 2-2 (i Spanien)
Cheltenham (L2) - Argyle 1-5
Torquay (NLS) - Argyle 0-2
Bristol Rovers (L1) - Argyle 2-1
MK Dons (L2) - Argyle 0-1

På söndag blir det på riktigt när Championshipsäsongen inleds borta mot Sheffield Wednesday.


 

Geoff Bache2024-08-08 10:50:00
Author

Fler artiklar om Plymouth