2024-04-20 16:00

Stoke - Plymouth
3 - 0

Vårresan del 1: Stoke - Plymouth 3-0
Bråket mellan målvakten Michael Cooper och Stokes Campbell som fick igång matchen

Det blev platt fall i Stoke till sist och strecket närmar sig igen. Hemmalaget dödade matchen med två snabba mål strax innan pausen och kunde sedan spela av matchen utan större besvär.

Storbråk fick igång publiken - och höjde tempot
Dagen började i en nollgradig Göteborg som sedan byttes till en fin vårdag i Stoke efter morgonflyget till Manchester. Argyle hade sålt ut sina 2600 biljetter bakom ena målet enbart till årskortsinnehavare - som tur är hade en av dem handlat åt mig denna gång! En taggad bortapublik sjöng mycket och högt innan matchen och under matchinledningen.

Under första halvleken var det en försiktig och jämn tillställning på plan. Argyle hade en del boll och ett par halvchanser - allra bäst var en frispark från Morgan WhittakerMorgan Whittaker som skruvade sig runt muren men precis utanför. Från vår vinkel såg det ut som mål - som firades en del på bortastå, med efterföljande hånfulla rop från Stokefansen förstås. Annars hördes inte så mycket från hemmapubliken.

Efter 36 minuter hämtade målvakten Michael CooperMichael Cooper en djupledsboll som var tänkt för Tyrese Campbell, som lämnade en fot kvar och träffade Cooper sent. Resultatet ser ni i bilden ovan... Cooper reagerade argt och plötsligt var det storbråk med nästan alla spelare inblandade. Domaren delade ut två gula kort var till lagen. Det verkade tagga igång hemmapubliken till sist, och hemmalaget höjde också tempot.

Två mål som dödade matchen
De fick sin belöning i form av två snabba mål strax innan halvtid. Först en snabb räd till höger såg Ki-Jana Hoever ta sig igenom ett stort hål i Argyles backlinje och rulla in ledningsmålet. Sedan kunde Million Manhoef vända och skjuta hårt mellan benen på täckande Brendan GallowayBrendan Galloway för att utöka ledningen.

Andra halvleken dominerades sedan av Stoke som hade kunnat utöka ett par gånger. Argyle hade förtvivlat svårt att skapa någonting framåt och var aldrig i närheten av en upphämtning.

På övertid kunde inbytte Wouter Burger fastställa slutresultatet med ett distinkt avslut när han lämnades ensam mitt i straffområdet.

Individuella dåliga dagar
Alla målen var bra prestationer från Stokespelarna men det var en del frågetecken kring försvarsspelet. Galloway hade en sällsynt dålig dag - han och Bali MumbaBali Mumba lämnade Hoever till varandra vid första målet och han var inte alls tillräckligt nära Manhoef vid mål nummer två. Innan dess hade han även slarvat med en passning, Hoever hade brutit och skjutit i ribban när Galloway sedan backade undan. Märkligt dåligt från en annars ganska pålitlig spelare. Kontraktet går ut efter säsongen - kanske tankarna är redan på annat håll.

Morgan Whittaker var om möjligt ännu sämre, särskilt i andra halvleken. Han har varit ur form ett tag men denna match var sämst för säsongen. Konstant slarv med bollen och till och med en hörna som han lade in bakom målet. Lazio ville ju köpa honom för 10 miljoner euro i januari och nu ryktas det att Sporting Lissabon jagar honom. De flesta räknar med att han försvinner till sommaren men risken är att priset sjunker om han fortsätter så här. Och man vill gärna att han avslutar snyggt och hjälper oss till nytt kontrakt förstås.

Två poäng till strecket nu
Det är lite för många konkurrenter som vinner oväntat just nu. Sheffield Wednesday tog en oväntad bortaseger mot Blackburn efter ett par rejäla målvaktstabbar, det gör att de är bara en poäng bakom Argyle nu. QPR slog Preston och tog sig förbi - de överlever förmodligen nu. Birmingham fick bara 0-0 mot jumbon Rotherham och tar över nedflyttningsplatsen. Huddersfield förlorade åtminstone - deras 0-4 hemma mot Swansea gör att de måste vinna båda sina matcher för att ta sig förbi oss nu och det ser ut som de sannolikt åker ur. Vem som gör dem sällskap är dock svårt att gissa sig till just nu.

Argyles återstående motståndare - Millwall och Hull - har åtminstone inte så mycket att spela för längre. Millwall är dock i bra form och vill kanske avsluta snyggt i sista hemmamatchen. Jag ska även närvara på den matchen på lördag på väg hem till Sverige - och jag hoppas såklart på en tydlig förbättring jämfört med Stokematchen!