Lagbanner
2024-04-27 16:00

Millwall - Plymouth
1 - 0

Vårresan del 2: Millwall - Plymouth 1-0
(Egen bild från bortastå)

Vårresan del 2: Millwall - Plymouth 1-0

I en nervig och chansfattig match lyckades Argyle inte ta segern som hade lett till förnyat kontrakt. Nu hänger allt på en ångestladdad sista omgång.

Ett lag för att inte förlora...
Det är länge sedan man läste en laguppställning för Argyle och tänkte att målet var uppenbarligen att ta en 0-0. Fyra stycken mittbackar startade - och högerbacken Joe EdwardsJoe Edwards spelade i centrala mittfält eftersom varken Adam ForshawAdam Forshaw eller Jordan HoughtonJordan Houghton kom till spel till sist - skador och sjukdomar man helst är utan i ett sådant avgörande läge. Längst fram fick Ryan HardieRyan Hardie äntligen vila och Ben WaineBen Waine fick chansen istället. 

Millwall var också kompakta och främst ett hot från fasta situationer, så det blev ingen överraskning att chanserna var få. Argyle hotade mest på kontringar men hemmalaget var snabba att jobba hemåt och täcka upp. 

...men det sket sig i slutet
Argyles långa mittbackstrio hade för det mesta bra koll på bombardemanget från hörnor och långa inkast, och med ett fåtal minuter kvar att spela såg det ut som om den där 0-0 skulle bärgas. 

En av dem - Ashley PhillipsAshley Phillips - fick dock kramp och behövde byta. In kom istället Julio PleguezueloJulio Pleguezuelo - 1,75m lång - och tog sin plats i backlinjen. Direkt efteråt slängdes en hög boll in i boxen och Pleguezuelo hamnade i nickduell med 1,93m Jake Cooper. Cooper nickade fritt och bollen seglade över Argyles Michael CooperMichael Cooper och in i mål. Surt såklart och förutsättningarna inför sista omgången blev lite svårare. Frågetecknet kvarstår om man kan vara mittback i Championship (eller League One) om man är såpass kort. 

Bra stämning - men märkliga scener i slutet
Det var en mer passionerad publik än mot Stoke en vecka tidigare, som sjöng hela matchen. Under första halvleken var dessutom min sektion överfull - de hade stängt övriga entreer tidigt och en massa fans med biljetter på andra sektioner var inklämda med oss. Det kändes som gammaldags engelsk ståplats - ståendes axel mot axel med fans som hoppar och skriker vid varje händelse. Officiellt är det förstås sittplats alltihop men det har man ju slutat med för ett tag sedan i praktiken.

Vid slutsignalen stormade Millwallfansen planen och firade som om de hade vunnit ligan, kändes märkligt. Massvis med publikvärdar stod och tittade. Framför oss hade de satt upp ett rep som fansen också bara sprang förbi. Man förstod direkt varför hela den nedre sektion av vår läktare stod tomt. Massvis med "kom och slåss" gester, också från Argylefansen i retur. Men eftersom ingen ville klättra upp eller hoppa ner stannade det hela med gester.

Vi blev i alla fall utsläppta direkt - polisen kanske bedömde att alla bråkstakar fanns på plan och tänkte därför avlägsna bortafansen så fort som möjligt... 

På tal om Millwallfans...
De hade ceremoni innan matchen för att hedra Roy Larner, annars kallad The Lion of London Bridge, som det känns värt att hedra här också. 2017 var det terroristattentat i London där tre stycken påtända jihadister sprang runt och anföll folk med knivar. Larner ropade "Fuck you I'm Millwall!" och gav sig på dem ensam med knytnävarna och räddade förmodligen många liv trots att han fick åtta stycken sticksår och nästan dog själv.  

Nervig sista omgång väntar
Jag ville ju ha hjälp från West Brom och Coventry men ingen av dem lyckades tyvärr. 5:e placerade West Brom fick nämligen stryk med 3-0 mot Sheffield Wednesday som därmed tog sig förbi Argyle. Coventrys match i Blackburn slutade även 0-0 och poäng för Blackburn tar även dem utom räckhåll. Ett tag såg det riktigt mörkt ut när Birmingham även ledde mot Huddersfield men den matchen slutade 1-1, ett resultat som gör att Huddersfield åker ur.

Förutsättningarna är i för sig enkla och endast Birmingham är relevanta nu. De möter Norwich samtidigt som Argyle möter Hull, båda på hemmaplan. Argyle klarar sig vid vinst, eller vid förlust för Birmingham. Om Birmingham spelar oavgjort räcker det att undvika femmålsförlust. Problemet är bara att Hull jagar en playoffplats, medan Norwich i princip redan har säkrat sin playoffplats - så motivationen kanske inte är på topp hos de sistnämnda. 
 

Geoff Bache2024-04-28 22:20:00
Author

Fler artiklar om Plymouth