Lagbanner
Warrington lånas in, plus lite allmänna uppdateringar
Blir det mer framgångar för Argyle i Championship?

Warrington lånas in, plus lite allmänna uppdateringar

Med bara fyra dagar kvar till säsongsstart tittar vi på det senaste nyförvärvet, sammanfattar försäsongen och kollar lite på läget i nuvarande truppen.

Lewis Warrington - defensiv mittfältare på säsongslån från Everton
Ännu en Premier League lånespelare på väg upp genom serierna, Warrington spenderade förrförra säsongen i League Two med Tranmere och sedan förra säsongen i League One med Fleetwood, där han startade 38 matcher. Nu får han ta ännu ett kliv uppåt i seriesystemet och även ett rejält geografiskt kliv bort från hemstaden Liverpool och älskingslaget Everton, där han haft kontrakt sedan han var nio år gammal (!)

En annan med Everton i hjärtat är förstås tränare Steven Schumacher som verkar ha utnyttjat sina kontakter igen - vi har ju redan värvat en annan Lewis (backen Gibson) från samma klubb för några veckor sedan. Kuriosa är att Schumacher var tidigare ungdomstränare där och har alltså redan varit ledare för Warrington under tiden i ungdomslagen. 

Fleetwood var ett av två lag i League One med plusstatistik mot Argyle ifjol och krigade till sig en 0-0 på Home Park i februari, där Warrington stod i vägen för det mesta framför deras backlinje. Han känns som en ganska direkt ersättare för vårens lån Jay Matete (som förresten är långtidsskadad nu efter en bra försäsong i Sunderland)

Försäsongen - gick ok men slutade med förlust
Resultaten var som följer. Inga av dessa matcher spelades på Home Park - fyra på bortaplan och två på neutral mark.

  • Hearts 1-0 (Issaka)
  • Plymouth Parkway 2-0 (Hardie,Waine)
  • Blackpool 2-1 (Miller,Hardie)
  • Torquay 1-1 (Whittaker)
  • Forest Green 5-1 (Hardie 2,Mumba,C.Wright,Whittaker)
  • Swindon 1-3 (Whittaker)
Det blev alltså fyra vinster, en oavgjord och en förlust mot lag som för det mesta placerar sig längre ner i seriesystemet (man kan diskutera skotska Premiership men den är enligt mig inte bättre än Championship). Sedan senaste sammanfattningen har vi alltså spelat oavgjort mot Torquay som numera befinner sig i National League South (dvs tier 6), krossat League Two-laget Forest Green och fått något oväntat stryk mot ett annat League Two lag i Swindon.

Svårt att dra för stora slutsatser från dessa resultat egentligen även om man är besviken med hur det gick mot Swindon. Man har experimenterat en hel del och oftast bytt ut hela laget, och ungdomarna har fått en hel del speltid. En intressant sak är att Argyle oftast spelat med fyrbackslinje - efter att ha spelat merparten av förra säsongen med trebackslinje och wing-backs. Håller man på att byta favoritsystem igen eller vill man bara luras lite med motståndarna? Vi får se.

Noterbart att Morgan Whittaker har gjort mål i alla tre matcher sedan miljonpundsvärvningen, varav två riktigt snygga distansskott. Han kommer att vara oerhört viktig för Argyle känns det som.

Läget i truppen nu
! nyförvärv
* skrivit nytt kontrakt nyligen
+ långtidsskadad
? ungdomsspelare som inte spelat i A-laget än


Målvakter: Michael Cooper+, Conor Hazard!, Callum Burton. Det senaste här är att Cooper beräknas vara spelklar igen efter landslagsuppehållet i september. Han kommer med all säkerhet återta sin plats om han är kvar i klubben då. Vem som kommer att stå fram till dess återstår att se men det känns som Hazard har fått mer speltid sedan han värvades och eventuellt kommer att stå på lördag. Jag är dock förvånad om alla dessa tre herrar är kvar i klubben när Silly Season är över. 

Försvarare: Dan Scarr*, Julio Pleguezuelo!, Lewis Gibson!, Brendan Galloway+, Macaulay Gillesphey+. Varken Galloway eller Gillesphey har deltagit i försäsongen efter att de fått skador. Ska vi spela med trebackslinje igen känns det som vi måste värva en till här, med fyrbackslinje är det kanske lugnare givet att någon av ovanstående är frisk igen snart. Pleguezuelo och Gibson känns som klockrena värvningar båda två men det kan ta en stund att spela ihop sig, försvaret blir ju rätt annorlunda jämfört med förra året och det såg lite svajigt ut mot Swindon. Hoppas det löser sig snabbt...

Wing-backs: Joe Edwards, Kaine Kesler-Hayden!, Bali Mumba!, Saxon Earley+, Mickel Miller, Tyreik Wright, Jack Endacott? Det är bara att konstatera att det fullständigt sprudlar av wing-backs just nu med båda Mumba och även KKH på lån, även om Earley blir borta en stund efter en bra försäsong. Om vi kommer att använda wing-backs vill säga. Det känns tunnare längre fram och särskilt T. Wright, Miller och Mumba är eventuellt tänkta för en mer renodlad anfallsroll, kanske som tia eller offensiv mittfältare. 

Mittfältare: Jordan Houghton*, Matt Butcher, Lewis Warrington!, Adam Randell, Freddie Issaka?, Caleb Roberts? Även här känns det som om vi har gott om alternativ. Warrington ersätter ju Matete rakt av och dessutom har vi två riktigt lovande tonåringar på gång med Issaka och Roberts.

"Nummer 10": Callum Wright, Morgan Whittaker!. Med förra årets system hade det inte räckt med två spelare här men som sagt är vissa på wingback-listan eventuellt aktuella också. Går fortfarande rykten om det tredje succelånet från 2022-23 Finn Azaz som eventuellt dyker upp på lån igen från Aston Villa, men uppenbarligen har man inte lyckats komma överens än så länge.

Anfallare: Ryan Hardie*, Ben Waine. Inga förstärkningar än så länge alltså och Cosgrove och Ennis borta. Lutar åt att den ena spelar ensam på topp och bytts mot den andra efter 60 minuter. Skulle tro på en eller två lån på ingång här innan fönstret stänger.
 

Geoff Bache2023-08-01 22:07:00
Author

Fler artiklar om Plymouth