Potter ger sig in i klimatdebatten: Presskonferens inför Newcastle
Well said, Graham!

Potter ger sig in i klimatdebatten: Presskonferens inför Newcastle

I tider som dessa, där politiker förnekar klimathotet medan Mbappé och Galtier gapskrattar vid frågan om att ta tåg till bortamatcher är det skönt att ha en tränare som kan ta ställning i mer än bara laguttagningen på lördagen. 

Chelseatränaren Graham Potter har uppmanat Premier League-klubbarna att bidra till ett minskat klimatutsläpp genom att undvika att flyga till bortamatcher. Potters trupp tog den 50 mil långa resan till Newcaste med plan inför lördagens match på St James’ Park - deras längsta bortaresa hittills denna  säsong.

Med Cop27, FN:s 27:e klimattoppmöte som tar plats i Egypten i dagarna, känner tränaren att klubbar borde göra ett gott exempel genom att minimera inrikesflyg. “Generellt tror jag att vi kan göra bättre. Om man vill ha träningar i tropiskt klimat, och jag pratar om i Premier League, då förstår jag. Men om du tänker på mängden utsläpp som kommer från långdistansflyg. behöver vi förbättra oss. Det är något vi måste se över, men samtidigt spelar vi I Premier League och måste förbereda oss på bästa möjliga sätt. Att vi flyger till Premier League-matcher är något vi måste ompröva. Vi flyger inrikes - det är också en utmaning. Vi borde definitivt kunna hitta en lösning. Det är inga lätta beslut men om vi tar det här på allvar, vilket vi borde göra, så borde vi se över det.”

Efter de återvänder från Newcastle-matchen kommer flera av Chelsea-spelarna ta nya plan då de ger sig av mot Qatar. Bland dem är Raheem Sterling, Mason Mount och Conor Gallagher - där den senare fick chansen i Gareth Southgates VM-trupp trots att han bara gjort elva Premier League-framträdanden i en Chelsea-tröja. Gallagher har redan gjort fyra framträdanden i landslagströjan efter att ha imponerat på lån i Crystal Palace förra säsongen, och Potter tvekar inte på att 22-åringen kommer ta vara på de chanser han ges under turneringen. “Det är en fantastisk möjlighet för honom och förhoppningsvis blir det en positiv erfarenhet. Jag vet att han kommer ge sitt yttersta, ta vara på chanserna han ges och han kommer sannerligen gynnas av erfarenheten. Han tror på sig själv, sina förmågor och kvaliteter, men han har också ödmjukheten att förstå utmaningarna det innebär att vara med i Englands trupp i VM. Det gör de riktigt bra här i akademin. De producerar talangfulla fotbollsspelare men också bra människor. Conor har slitit riktigt hårt och han är en fantastisk person. Det är en fin historia - han har tagit sig upp genom klubben och varit på lån så att han nu får chansen att spela i VM är härliga nyheter.”

Men Chelseas ytterbackspar Reece James och Ben Chilwell - båda bland ett gäng nyckelspelare på skadelistan - har fått ge upp sitt hopp om att bidra i Qatar. James har varit skadad sedan han fick en knäskada under förra månadens Champions League-batalj mot AC Milan, medan Chilwell drog baksida lår i den sista gruppspelsmatchen mot Dinamo Zagreb för tio dagar sedan. “Det är naturligt att vara besviken. Reece trodde att han var nära och han gjorde allt han kunde för att ge sig själv en chans, men i slutändan räckte det inte riktigt. Såklart kan jag förstå både beslutet samt Reeces frustration och besvikelse. Vi försöker bara att fokusera på rehabiliteringen och att få tillbaka dem så fort som möjligt. Det är en VM-turnering och de inträffar inte så ofta, så att missa dem är såklart en besvikelse - men de är båda starka karaktärer. De kommer vara okej.”

Chelsea är också utan Kepa Arrizabalaga, Wesley Fofana och N’Golo Kanté inför mötet med Newcastle där de är ute efter sin första vinst på fem Premier League-matcher.

Källa: Ben Kosky på The Telegraph
 

Olle Lange@_ollelange2022-11-12 14:54:54
Author

Fler artiklar om Chelsea