Projekt: Real Madrid CF 2/2

Sedan 1905 har Chelsea FC funnits då Augustus 'Gus' Mears grundade föreningen. Sedan 1902 har Real Madrid CF funnits, världens största klubb. Men de har aldrig besegrat - världens just nu bästa klubb - Chelsea FC. År 1998.

Förord
I del 1 skrev vi om detta mäktiga Real Madrid CF som har vunnit mer UEFA Champions League än någon annan med mäktiga 13 titlar. Utövrer det har de en dragningskraft som är få förunnat och med ett emblem som förpliktigar och med en charm som är svårslagen. Lägg därtill 7 titlar i Club World Cup, 19 Copa del Rey och imponerande 34 La Liga-titlar.
Real Madrid har genom åren slagit i princip alla de kunnat antingen förr eller senare men det återstår bara ett lag de aldrig besegrat efter fem matcher.
Chelsea FC. 
och det är därför vi gör denna serien.
Senast tog vi er på en resa till Grekland och Karaiskakis Stadium, 1971 där Chelsea mot just Real Madrid vann sin första europeiska triumf i Cupvinnarcupen och brädade Real som då (som nu) hade flest europeiska triumfer. Nu blir det lite mer luxuröst, kompakt och magiskt när Monaco stod ansvarig som finalvärd där Chelsea hamnat efter FA-cupguld, Cupvinnarcupguld och nu chans på en tredje. 
 

                  1998
Stade Louis II, Monaco, 28 augusti 1998 och innan ni skall få läsa om Poyets eviga väntande så tar vi er tillbaka till varför Chelsea landat med kaviar på tallrikarna i Monaco. 
 
Slutspelsresumé
Första rundan
Chelsea- Slovan Bratislava 2-0 
Slovan Bratislava- Chelsea 0-2

18 september 1997 fick Chelsea slovakerna första matchen på Stamford Bridge där närmare 23.000 bemödade sig med att förflytta sig till Stamford där Boggi styrde med pipan. De som tog sig dit fick se di Matteo göra 1-0 i sjätte minuten och Granville punkterade i 80:e minuten. Två veckor senare stod det återigen 0-2 på resultattavlan efter ett självmål och återigen ett mål av di Matteo inför 13.850 åskådare så tog sig Chelsea vidare med 4-0.
Nu dags för andra rundan och Norge och närmare bestämt Tromsö IL... ja, vi elsker dette landet...

På mäktiga Alfheim Stadion, Tromsø så lyckas norrmännen besegra Chelsea med 3-2 framför 6,438 snögalna trots att Chelsea ville flytta matchen till Oslo (om ni undrar efter ordvalet så sök gärna på Tromsö Chelsea så får ni er en upplevelse och en indikator är bilden nedan) och som Tromsös tränare Håkan Sandberg uttryckte: 
''Det finns en sanning i Tromsö som gäller. Snöar det så snöar det''.
Nilsen och Fermann chockade med 2-0 innan tjugo spelade minuter innan en intensiv slutforcering gav tre mål på fem minuter när Vialli reducerade i 85:e minuten innan Årst utökade till 3-1 minuten senare innan Vialli fick sista ordet med reducering till 3-2. Om ni vill läsa mer om mötet så läs gärna William Sjögrens artikel från 2020.

Skulle detta räcka hemma? Skulle det fungera utan gula bortadräkter och snöfritt?
1-0 Petrescu 12
2-0 Villai 24
2-1 Johansen 39
3-1 Zola 43
4-1 Leboeuf 54 / straff
5-1 Vialli 60
6-1 Vialli 75
7-1 Petrescu 85

Det räckte. Adjö Norge och Vialli gjorde otroliga fem mål (de enda i turneringen) mot norrmännen och sköt laget raka vägen till kvartsfinalerna. 

5 mars 1998. Flo bombade bort Betis med två snabba mål efter 12 spelade minuter och de var på gränsen till identiska och 0-2 är otroligt läckert där tekniske Flo med en tvåfotare lurar bort sista back innan han läckert bredsidare in tvåan. Kolla själv! men utan markering reducerade Alfonso till 1-2 strax efter halvtid och avgörandet sker nu i London. 
19 mars 1998. Ed de Goey (love him) gör en otrolig parad på en frispark redan innan en minuts spel och Zola får bollen i stolpen innan Findi hittar nätet med en kanon vid straffområdesgränsen och nu står vi på 2-2 totalt. Zola stod sedan för en - som alltid - delikat frispark in som Sinclair nickade in 1-1 innan halvtid. Viktigt.
På väg in i spelartunneln uppstod tjafs efter en hård satsning av Lebouef sekvenser tidigare och efter halvtid gör såklart di Matteo otroligt läckert 2-1 när han snor bollen av en kickande motspelare och tar bollen med sig in i straffområdet och lurar sin försvarare och trycker distinkt in målet med sitt snaggade hår. Ridå ner för spanjorerna och Zola utökar sedan till totalt 5-2 efter skott strax utanför straffområdet precis vid vänstra stolproten. Semifinal.
 
       SEMIFINAL & FINAL 

Vicenza som på denna tid var ett mycket skickligt, italienskt lag mosade nederländska Roda JC med totalt 9-1 i sin kvartsfinal och i första möte nere i Italien vann Vicenza med 1-0 efter mål av Zauli efter en kvart som skickligt på riktigt målkungsmanér tillslut strumprullade in avgörandet och återigen väntade ett starkt Stamford med ett Chelsea i bortadräkter. 
16 april 1998. Efter en otrolig passning fram till Luiso så skjuter denna på halvvolley in 0-2 mot Chelsea och det ser ut att vara över då anfallaren firade intensivt med att även hålla fingret framför munnen och hyschade publiken. Men icke.  1-1 av Poyet på ett riktigt tungt mål som behövs precis vid sådana situationer. 
2-1 kommer på ett otroligt mål av italiensk fanfar där tränaren Vialli tar en löpning ute till höger och bombar in ett hårt, perfekt inlägg som Zola (?!) nickar så hårt att det kunde gjort hål i arenan om den träffat fel.
När Ed de Goey sedan drar iväg en av sina klassiska utsparkar studsar den upp för Hughes att arbeta på och han får bollen över sin försvarare och engelsmannen plockar sedan upp bollen och dunkar in bollen med vänsterfoten i det högra hörnet. YES! 33,810 supportrar vrålar ut glädjen när Chelsea når en final i Europa igen.

13 maj 1998. Chelsea FC- VfB Stuttgart 1 - 0 
VS
Legendariska Råsunda stod som finalvärd. Wow. 

Zola avgör med högern med en delikat prestation i den 71:a minuten och det bär Chelsea till sitt andra europeiska cupguld. Titta och njut av finalen och man tar faktiskt första titeln sedan just Real Madrid 1971 i Cupvinnarcupen.
Nu svävar vi tre månader framåt och avslutar där vi började på Stade Louis II i Monaco och vi sänder med ett citat inifrån Stamford Bridge när det begav sig. 

     

                UEFA SUPERCUPEN FINAL
                 STADE LOUIS II, MONACO
                         28 augusti 1998


Det har gått 27 år sedan lagen senast möttes och skulle det bli tredje gången gillt för Real? Detta var första gången Supercupen bara skulle avgöras under ett möte och på neutral plan från att tidigare ha spelat två på vardera hemmaplan. 
Hela lagen har ju såklart bytts ut och en ny generation har anlänt och lagen var senast nästan helt fyllda av landsmän men som synes har mycket hänt där - framförallt i kungsblått.
Ett Madrid som bara månaderna innan återigen erövrat Europa och vunnit, ganska nybildade, Champions League medan Chelsea tog vägen via Cupvinnarcupen.


Källa: Wikipedia
Tränare av Vialli och blivande Chelsealegendaren (interim) Guus Hiddink spelade lagen i ett hett Monaco inför 9,762 åskådare framblåsta av fransosen Marc Batta. 
Le Saux - som efter matchen bytte tröja med Raúl vilket han betonat var ett nöje för båda spelarna - beskrev åskådarantalet till chelseafc med:
''Det var en underlig atmosfär. Såklart fanns det fans från båda lagen på plats men det hela kändes rätt konstigt. En väldigt liten arena och inga uppbyggande fram till match så du fick inte känslan av något momentum och detta var en final! helt plötsligt stod man där och vi var utan tvekan underdogs'.
Spanske högerbacken med stark koppling till Barcelona berättade om känslan före matchen: ''Mina första tankar om matchen var lite märkliga då jag spelat för Barcelona i åtta år och det var framförallt märkligt att möta Real utan att bära Barcelonas färger. Den stora skillnaden är att bör du representerar Barcelona så förväntas du vinna och du är favorit inför varje enskild match men när kom till denna match med Chelsea så var vi inga favoriter''. 

För att se hela matchen kasta en blick till Chelseas officiella hemsida och det är ett otroligt Madridlag vi kan bevittna men ett Chelsea som varit på uppgång några år och reser sig än mer. Real startade i högt tempo och både Ferrer och Babayaro hade dragit på sig gula kort runt halvtimmen. Seedorf var tung på mitten men Chelseas blivande världmästarbacklinje med Desailly och Lebouef var oftast omutliga. 
En otrolig frispark av mittbacken Hierro gav sånär 1-0 bakom långe Ed men den gick innerstolpe ut innan Lebouef en stund senare även han träffade stolpen och klockan tickade på där även Casiraghi var nära.. 

Zola och Poyet driver på framåt i (återigen) en kontring där de tillsammans har en rad turliga tillfällen i sina framstötar innan bollen tillslut återfinns ute hos Zola ute till vänster i straffområdet och en Poyet som löpt på står parkerad en kvart eller två och inväntar Zolas boll stillastående. 
Väntar och väntar... väntar.
Zola med huvudet neråt passar uruguyanen perfekt som precis innanför straffområdet vevar sitt ben bakåt och utan större problem skjuter in 1-0 på ett skott som kan gå vartsom och lyckas undvika Seedorf. 1-0 tamigfan! 
Zola, som assisterade till målet bakom Illgner och tagit laget till denna final efter Stuttgartmålet, sade:

''Jag såg att jag var på väg att bytas ut och jag sade för mig själv att jag måste göra någonting nu - och jag satte avgörandet strax efter! Det var ett bra mål av Gustavo och vi förtjänade att vinna. Vi spelade mycket bra mot Champions League-mästarna''.
Poyet som missat en del matcher under säsongen pga skada sade om avgörandet - som enligt honom var en av hans största matcher:
''Den enda final som jag någonsin gjort mål i var mot Real Madrid, i Supercupen, så jag kan aldrig glömma den stunden. Att få göra mål i en final som gjorde att vi vann''.

Real Madrid forcerar på med både Raúl och Morientes på plan men det räcker inte och Chelsea vinner sin första UEFA Super Cup leda av sin fantastiska (numera tragiskt nog cancersjuka) manager Gianluca Vialli och det går inte betona annat än att Wise såg till att festen efteråt var livad, en Wise som strax före finalen framröstats till ''Årets Chelseaspelare''. 
Wise menade att ägaren Ken Bates hade varit i diskussion med Madrids president efter matchen som skall ha frågat: ''Vem är er nr.11?'' 
''Det är vår kapten, Dennis Wise'' varpå han svarade: ''Han fortsatte konstant göra våra spelare upprörda, han sparkade på dem!''.


Duberry berättade efter matchen att han och Jody Morris hade begett sig till Madrids omklädningsrum och frågat deras tröjansvariga om de kunde ordna två tröjor i utbyte mot våra två.
''Det tog tio minuter och sedan kom han tillbaka med Duberry och Morris på ryggen igen! Så vi frågade Marcel att ordna tröjorna för oss och jag tror faktiskt att vi fick replikor av deras tröjor. Jag vill minnas att de tillochmed saknade namn...''
 
    UEFA SUPERCUPEN FINAL 1999
Säsongen efter spelade SS Lazio mot Manchester United i cupfinalen sedan Uniteds trippel säsongen tidigare. En match italienarna vann efter ett mål av chilenska Marcelo Salas i 35:e minuten och denna säsong gjorde Chelsea inträde i UEFA Champions League för första gången där man nådde kvartsfinal och föll mot FC Barcelona efter förlängning i andra matchen. Imponerande och Chelsea var numera ett lag att räkna med. 

Vill med detta hylla Vialli som bidrog till möjliggörandet.


Vi låter avsluta med citat av Wise efter segern enligt chelseafc:
''Det var kul, för ni alla vet att Real Madrid förväntades vinna och de trodde de skulle vinna. De trodde de kunde spela runt och köra lite smågrejer och vandra undan med trofén. Givetvis var vi inte beredda att låta dem göra det''. 

Andra gången Chelsea vann cupen var i Belfast 2021 mot Villareal efter straffavgörande och länken med gänget från 1998 är komplett.


Del 3. För första gången i Champions League eliminerade vi sedan Real Madrid men det låter vi vara en historia för framtiden. 
Låt oss kalla det för Tomheten och Evigheten.

Mattias Henriksson 2022-04-04 13:08:00
Author

Fler artiklar om Chelsea