Stamford Bridge, 2022-04-24 15:00

Chelsea - West Ham
1 - 0

Pulisic avgjorde händelsefattigt derby

Chelseas tog tre blytunga poäng när laget näppeligen lyckades besegra ett reservbetonat West Ham i söndagens händelselösa 1-0-derby. Jorginho kunde ha blivit syndabock då han brände en straff i slutskedet, men Pulisic såg till att ordna segern i den 90:e minuten. Vinsten innebär att avståndet till jagande Arsenal och Tottenham är fem respektive sju poäng med en match mindre spelad för Londons blå.

Chelsea gick in till matchen ambitionen att vända den negativa hemmatrenden, med vetskapen om att Arsenal hade knappat in i tabellen efter lördagens seger mot Manchester United. David Moyes roterade sitt lag kraftigt inför EL-semifinalen mot Frankfurt, men hoppades nog alltjämt att de skulle ”ta dubbeln” mot Thomas Tuchels mannar.

Laguppställningar

Chelseas startelva: Mendy; Chalobah, Silva, Azpilicueta; Alonso, Jorginho, Kanté, Loftus-Cheek; Mount; Werner, Havertz.

Chelseas bänk: Kepa, Pulisic, Saúl , Kenedy, Ziyech, Sarr, Barkley, Lukaku.

West Hams elva: Fabianski; Creswell, Dawson, Johnson; Masuaku, Noble, Soucek, Coufal; Fornals, Yarmolenko; Benrahma.

West Hams bänk: Bowen, Areola, Rice, Král, Aliese, Vlašic, Fredericks, Lanzini, Antonio.

Matchen började i ett uppskruvat tempo med två aggressiva och högt pressande lag. Chelsea förde spelet och dominerade bollinnehavet (med 80 % - 20 % under de första tio minuterna), men lyckades inte hota gästernas mål nämnvärt. Istället var det West Ham som stod för matchens första avslut efter dryga kvarten. Azpilicueta slarvade med bollen på egen planhalva och Benrahma fick iväg en fjösare, möjligtvis menat som ett inlägg, från dålig vinkel. Mendy vållades dock inga problem.

Det blå hemmalaget fortsatte att bygga spel metodiskt, men hade svårt att hitta vägar igenom det disciplinerade och följsamma bortaförsvaret. Efter en halvtimmes spel hade Chelsea inget att skriva hem om förutom ett par missriktade skott och ”nästan-lägen”. Lyckligtvis kunde detsamma sägas om West Ham som kontrade regelbundet och hade en del fasta situationer. men stötte på patrull innan några notervärda farligheter uppstod.

Intensitet och intentioner saknades inte under den första halvleken. Spelkvaliteten var dock alldeles för låg och kreativiteten lyste med sin frånvaro, vilket innebar att inte en enda högklassig målchans skapades under den första fyrtiofemman. David Moyes hade all anledning att vara nöjd med matchbilden och sitt lags defensiva insats. 0-0 inför fortsättningen efter paus.

Den andra aktens inledning präglades av den låga kvalitet som hade varit framträdande i den första halvleken. Chelseas första ”nästan-lägen” kom efter dryga fem minuter minuter när Werner sköt på täckande spelare vid tre separata tillfällen.

Till slut tvingades Fabianski agera då Kantés skott ändrade riktning på ett täckande ben, men polacken hade reflexerna med sig och klistrade bollen. Ett par minuter senare tvingades han till ett desto svettigare ingripande när Chalobah testade skottlyckan från distans på bästa Rüdiger-maner, men West Hams trotjänare styrde undan det hårda avslutet.

Hemmalaget fortsatte att äga det mesta att bollen, men saknade allt som oftast finurliga idéer på offensiv planhalva. West Ham åt sig sakta men säkert in i matchen och utjämnade bollinnehavsstatistiken, men lyckades för den sakens skull inte heller att skapa några helgjutna hot mot Mendys mål.

Med drygt 20 mål minuter kvar öppnades matchen upp något med ett böljande spel, och den defensiva misstagen kom som en naturlig följd. Yarmolenko framtvingade en räddning av Mendy, men gjorde det från offiside. Chelsea replikerade genom ett skott i burgaveln från nära håll signerat Timo Werner. Tysken fick en ny chans i den 73:e minuten centralt placerad i boxen, men fick ingen fart i skottet som Fabianki inte hade några problem att hantera.

Med kvarten kvar kom Tuchels första taktiska drag när han satsade på ett trippelbyte och bytte formation till en renodlad fyrbackslinje. Pulisic, Lukaku, Ziyech in. Werner, Havertz och Loftus-Cheek ut.

Chelsea pressade på och till slut gav det effekt när Dawson drog ner Lukaku i straffområdet med 83 minuter på uret. Dawson visade ut för tilltaget efter VAR-koll, Jorginho stegade fram till bollen och… misslyckades totalt! Fabianski väntade ut brasse-italienaren och tog enkelt den tama straffen som gick mitt i målet. Fortsatt 0-0, men några minuters numerärt överläge för det jagande hemmalaget.

Det sista ordet var inte sagt. I grevens tid hittade Alonso fram till inhopparen Pulisic som stötte in 1-0 till Chelsea i den 90:e minuten. De lyckades sedan freda sig under de återstående minuterna, och efter 95 minuters spel var saken biff. En mycket viktig trea var bärgad i SW6. Avståndet till Arsenal var därmed bibehållet till fem poäng och diton till Tottenham utökat till sju pinnar, med en match tillgodo. Lyckan log mot det kungsblå laget idag.

Statistik från OneFootball App (i urval)

Bollinnehav (avrundat): 67 % - 33 %
Skott: 26 - 6
Skott på mål: 5 - 2
Blockerade skott: 12 - 2
Hörnor: 3 - 1.