Raheem; en fantastisk spelare men blev det för många Sterling?
Kan Sterling lyfta Chelsea till höjderna av den klubb han lämnar?

Raheem; en fantastisk spelare men blev det för många Sterling?

Att värva den spelaren som gjort mest mål för Pep efter Messi kan med alla mått mätt räknas som en första efterlängtad “statement signing” för Todd Boehly. Men hur kommer engelsmannen passa in i Chelsea? Innebär värvningen bra värde för pengarna?

Raheem Sterling har skrivit på ett kontrakt som gäller fram till 2027 för 47.5 miljoner pund, med en veckolön som uppges ligga på över 300 000 pund. Det här hade han att säga i sin första intevju som Chelseaspelare till klubbens officiella hemsida: 

“För det första vill jag säga att det är en ära att vara här. Jag har såklart redan uppnått mycket i min karriär, men det finns fortfarande mycket mer att åstadkomma och jag ser verkligen fram emot att göra det i en Chelseatröja under Thomas styre. London är mitt hem och där allt började för mig, och det är fantastiskt att jag nu har chansen att spela framför vänner och familj varje vecka på Stamford Bridge. Jag emotser synnerligen att se fansen där snart.

Jag vill ta tillfället i akt att tacka Todd, Behdad, ägargruppen, Thomas, och alla som varit involverade i processen att få hit mig. Jag kan inte vänta på att sätta igång nu och att låta fotbollen göra snacket.”


Todd Boehly kommenterade också värvningen “Raheem Sterling är en erfaren vinnare och hans värvning är ett viktigt steg i förbättringen av vår trupp. Vi är förtjusta över att se Raheem tillbaka i London med Chelsea, och vi bespetsar oss på att se hans världsklassiga talang på Stamford Bridge.”


Chelseas nya ägare, Todd Boehly (mitten), är nöjd med sitt första nyförvärv.


Låt oss börja med fotbollsspelaren Raheem Sterling. 27-åringen gjorde tre starka säsonger i Rodgers Liverpool för att sedan flytta till Manchester för 49 miljoner pund. Sedan han bytte till The Citizens har det blivit 78 Premier League mål på 161 matcher, vilket bara trumfas av Salah, Kane och Vardy under den perioden. Över varje av de senaste fem säsongerna har Sterling gjort fler mål än Chelseas bästa målgörare för varje säsong. Att Sterling tilldelats över 2000 minuter i Premier League varje säsong i City förutom den första säger också något. Det är en siffra som är mer imponerande än vad den låter, dels med tanke på hur mycket Pep gillar att rotera sina offensiva spelare, och dels med konkurrenskraften i ett lag som vunnit fyra av de senaste fem Premier League-titlarna i åtanke. De senaste två säsongerna har dock Sterling fått känna av den konkurrensen mer än någonsin, vilket kan ses som den största anledningen till att han lämnar Etihad.

I oktober 2021 gick han ut i en intervju med FT Business of Sports US Summit, och sa: “Om möjligheten fanns att spela för en annan klubb där jag skulle få mer speltid, skulle jag vara öppen till den.”

Vid det stadiet hade Raheem bara startat två av Citys inledande sju Premier League-kamper. Sedan säsongen 2018-19, där Sterling fick spela 82% av de tillgängliga minuterna i Premier League, har den siffran sjunkit successivt till sin nadir den föregående säsongen, där engelsmannen tilldelades fjuttiga 62% av minuterna. Men det som verkligen ska ha fått den Jamaicafödde spelaren att känna sig undervärderad var hans skrala speltid i de allra största matcherna, där han bara fick 28 minuter i dubbelmötet mot Real Madrid och 27 minuter sammanlagt i tungviktsmöten på Anfield och Stamford Bridge. Med Håland och Alvarez redan klara för City lär utsikterna för speltid inte bli ljusare. På så sätt känns en flytt till Västra London, där han växte upp, som en logisk utveckling.


Sterling uppgavs vara frustrerad över för få minuter

Sterling har ibland fått kritik för att vara en målsumpare. Alla spelare har någon gång stått för hårresande missar, men om de sker i en viktig match blir de mer rannsakade än andra, och kan leda till slutsatser med bristande sanningshalt om spelare. Expected Goals(XG) är ett objektivt mått på kvaliteten på de chanser en  spelare får, och tar då avstånd och vinkel från mål, typ av avslut, samt försvarare och målvaktens position i åtanke, för att beräkna sannolikheten att de skott en spelare tar går in. Över de senaste fem säsongerna fbref har fört statistik över XG i Premier League och Champions League, har Sterling suttit 90 baljor utanför straffpunkten på avslut värda 83.8npXG (non-penalty XG). Då var den myten kullkastad.

En annan synpunkt Sterling-kritiker brukar ta upp är att Sterlings framgång mycket beror på mängden chanser City skapar, och att han skulle ha svårt att anpassa sig till en allt som oftast dysfunktionell offensiv i Chelsea. Visst ligger det något i det; Sterlings produktion lär minska något i Chelsea, särskilt om Chelsea fortsätter med samma pragmatiska och horisontella fotboll de har spelat under Tuchel. Men å andra sidan har Sterling burit de tre lejonen på sina 170 centimeter höga axlar om och om igen, där han redan gjort 77 framträdanden och varit en ljusglimt i ett ultradefensivt Southgate-bygge.

För att avgöra hur Sterling kommer passa in i Chelsea behöver det först redas ut vilken position Sterling är bäst på. Över sina senaste sex säsonger i Premier League har Raheem spelat drygt 15 000 minuter, varav 45 procent har varit på vänsterkanten, 38 procent på högerkanten, nio procent som falsk nia och en insignifikant andel på andra positioner. Trots att Pep har spelat Sterling mer ute till vänster berättar Manchester City-journalisterna Sam Lee och Simon Bajkowski samt Man City-youtuber Lawrence Bury, tre oberoende och Manchester City-kunniga personer att de starkt föredrar Sterling ute till höger, i Alex Goldbergs podd The Byline. Enligt Transfermarkt, som för statistik på mål och assist vid olika positioner i alla tävlingar, har Sterling spelat 253 matcher till vänster och 135 till höger, med ett snarlikt målsnitt både till vänster och till höger på ca 0.3 per match. Däremot har han gjort 0.37 assist per framträdande ute till höger, men endast 0.22 på vänsterkanten. Sterlings bästa tid i City var när han spelade till höger och Sané spelade till vänster, där Raheem kunde utmana och springa förbi ner mot kortlinjen, istället för att gå mot försvararen, som en högerfotad spelare behöver göra som vänsterytter. 


Sterling med sina nya lagkamrater.

Med tanke på att Ziyech ser ut att lämna för Rossoneri verkar det logiskt att Raheem ska hålla sig ute på högerkanten. Sterling har visat i Englandtröjan att han kan prestera i 3421, så på så sätt borde det inte vara något problem för engelsmannen att anpassa sig till Chelsea. Då Tuchel verkar intresserad av att värva två offensiva spelare och att Mount är given i startelvan, som för övrigt också brukar operera till höger i Chelseas 3421, finns det fog för att ändra formation. Liam Twomey på The Athletic skriver att Tuchel överväger att byta spelsystem, möjligtvis till en 442-formation, där Sterling skulle spela centralt. Där Sterling lär vara mest bekväm dock, är till höger i den 433-formation han spelat  merparten av sina sju år i City, vilket dessutom råkar vara en formation som lämpar sig väl till resten av Chelseas spelartrupp.

Ett sätt att kolla närmare på vilken spelartyp en spelare har, är med percentiler. Fbref för statistik över vilken percentil en spelare är i för olika färdigheter i ligaspel under de senaste 365 dagarna, i jämförelse med spelare i samma position. Sterling är väldigt skicklig på att få in bollen i straffområdet, med 2.3 passningar och 2.2 bolltransporter in i straffområdet per 90 minuter, vilket gör att Sterling hamnar i den 97:e respektive 94:e percentilen bland offensiva mittfältare/yttrar. Dessutom har Sterling ett oerhört smart rörelsemönster, vilket är en stor anledning till att han gör så många “enkla mål”, vilket backas upp av att Sterlings 0.51XG90 placerar honom i den 99:e percentilen. Mycket tack vare Sterlings rörelse utan bollen, så tar han emot 9.8 progressiva passningar per 90, vilket placerar yttern i den 95:e percentilen. Det var tydligt med värvningen av Lukaku att en spelare som inte pressar är skadligt för Tuchels system, både offensivt som defensivt. Sterling gjorde 0.55 tacklingar per 90 i offensiv tredjedel (92:e percentilen), 29.3% lyckade pressförsök (77:e percentilen) och totalt 86 återerövringar totalt, bäst i Citys offensiv. Timo Werner är praktexempel för att en spelare som jobbar hårt har mycket lättare att vinna fansens förtroende, vars betydelse inte ska underskattas när en spelare värvas för dyra pengar och med höga förväntningar på sig. Även om kreativitet inte är Sterlings största styrka är hans 0.2XA/90 också över medel, och placerar honom i den 60:e percentilen.

I och med att Havertz och Sterling lär utgöra två tredjedelar av en fronttrio, och båda gillar att göra löpningar i boxen för att göra mål, behövs det någon som kan leverera passningar och inlägg för att hitta deras löpningar, och som helst spelar till vänster. Hudson-Odoi passar in perfekt på den beskrivningen, vars blick och kreativitet är några av hans största styrkor. Eftersom Havertz ofta tar sig ut i högerytterzoner och Sterling gillar att ta sig in centralt från kanten finns det iallafall på pappret en bra dynamik för en sådan fronttrio.


Havertz och Sterling - Framtida radarpar?

Sterling medför också fördelar som är svårare att kvantifiera. Även om han inte ses som en utåtriktad personlighet, har han varit en ledarfigur både för England och City. 27-åringen har också en viss status genom alla framgångar han uppnått. Både Foden och Hudson-Odoi har pratat om hur de ser Sterling som en förebild och att han har hjälpt dem med sitt spel. Då Sterling lär vara Chelseas äldsta offensiva spelare nästa säsong, kan hans mentorskap visa sig viktigt för ynglingarnas blomstring. Sterling håller sig också i god fysisk form, vilket förklarar varför han bara missat 25 matcher via skadefrånvaro de senaste tio säsongerna. 

Man kan också fråga sig vad Sterling har kvar att uppnå eller bevisa i Chelsea, när han vunnit allt som går att vinna med City, med Champions League som undantag, och en flytt från City innebär per automatik ett steg nedåt. Sanningen ligger förmodligen i att Sterling helt enkelt gillar att lira boll, och vill göra det så mycket som möjligt. Han klär sig i manteln han bär för England som en förgrundsfigur, och en sådan roll skulle förväntas för Londonlaget. Liam Twomey på The Athletic har rapporterat att Sterling har aspirationer på att bli en Ballon d’Or utmanare under sin tid i Chelsea, så det är inget fel på ambitionsnivån iallafall. 

Kanske viktigast av allt, för individer oavsett ämbete, är förmågan att kunna hantera bakslag och motgångar, och det vet Sterling om bättre än de flesta. När Sterling var två år gammal blev hans pappa skjuten i Jamaica. När Raheem var fem flyttade han med sin mamma till London. Fotbollen blev en tillflyktsort och hjälpte honom att hålla sig borta från kriminalitet. Som svart och stjärna för det engelska landslaget har Sterling fått ta emot väldigt mycket kritik från media. När Sterling lämnade Liverpool portätterades det som oambitiöst o pengadrivet. När England underpresterade i EM 2016 var det Sterling som fick bära hundhuvudet. En tidning kritiserade Raheem för sin pistoltatuering på höger ben, när det de facto var långt ifrån en glorifiering av vapenvåld, utan en hyllning till sin bortgångna fader. Sterling fick också genomlida rasistiska trakasserier från Chelseafans i december 2018. Kanske var det droppen som fick bägaren att rinna över, för dagen efter de rasistiska påhoppen gick Sterling ut med ett Instagraminlägg, där han belyste rasismen i samhället och i tidningar. Han tog specifikt upp ett exempel om hur hans lagkamrater Foden och Tosin Adarabioyo båda hade köpt hus till sina mammor, men medan den ena hyllades blev den andra kritiserad för samma sak. Det är inget snack om att de svårigheter Sterling fått motstå har varit karaktärsdanande och även har hjälpt honom att hantera problem även på planen. Han har också visat sig ha modet att stå upp mot orättvisor, och en sådan personlighet kan vara viktig att ha både i ett omklädningsrum eller när saker och ting hettar till ute på planen.


Sterling har noterats för 77 landskamper.

När Timo Werner tjänar 270 000 pund i veckan är det inte konstigt att Sterling rapporteras få drygt 300 000 pund, vilket kommer göra honom till Chelseas bäst betalda spelare. En så hög lön innebär dock att han förväntas ha en inverkan lik de Bruyne i City eller Salah i Liverpool. Det finns också risker med att ge ett femårskontrakt, med option på att förlänga ett ytterligare år, till en 27-åring. Även 47.5 miljoner pund i transfersumma är en hög penning, med tanke på att han bara hade ett år kvar på kontraktet och att andrahansvärdet för Chelseas del är minimalt. Som sagt har Sterlings skaderekord hittills varit näst intill fläckfritt, men han har också spelat extremt mycket fotboll, med knappa 34 000 professionella minuter i alla turneringar. Fysiskt lär Sterling därmed vara närmare en 30-åring. Det är inte alltid så uppenbart när en spelares nedgång stundar, kolla bara på Eden Hazard. Hans sista säsong i Chelsea var exceptionell och han hade innan Madridflyttern varit oerhört skadefri, men plötsligt började skadorna staplas på hög. Exemplet är även relevant eftersom Hazard spelar samma position som Sterling, han var också 27 när han lämnade London och han hade spelat en liknande mängd fotboll, ca 37 000 minuter. Eftersom ytter är en av de mest krävande positionerna fysiskt, peakar spelare även tidigare där, särskilt i en så intensiv liga som Premier League. Sterling har redan gått två sämre säsonger till mötes med mindre speltid, så det finns en reell risk att han har sina bästa år bakom sig. På så sätt finns det frågetecken kring huruvida Sterling kommer erbjuda bra värde för pengarna över ett femårskontrakt.

Likväl är det en högkaratig spelare Chelsea värvar, som kommer kunna erbjuda avlastning till Havertz på målfronten. Huruvida det kommer vara en vis investering över en femårsperiod får tiden utvisa, men det råder inga tvivel om att Sterling kommer vara fast besluten att göra ett intryck i SW6.
 

Olle Lange@_ollelange2022-07-13 20:08:00
Author

Fler artiklar om Chelsea