Rapport: Lavia väljer Chelsea
Romeo Lavia (vänster) och Moises Caicedo (höger) ser ut att bli en del av Chelsea. Caicedo är redan klar, men Chelsea hoppas få klart med Lavia redan denna vecka.

Rapport: Lavia väljer Chelsea

Chelsea fortsätter att värva för mittfältet. Enligt flera rapporter har Southamptons Romeo Lavia valt Chelsea över Liverpool. Klubbarna är inte helt överens ännu, men en affär kring £50m plus “add-ons” förväntas vara tillräckligt.


Enligt David Ornstein för “The Athletic” har 19-årige mittfältaren Romeo Lavia valt att ansluta till Chelsea istället för Liverpool. “The Reds” har under en längre tid sett Lavia som en ersättare för Farbinho som lämnade Anfield för Al Ittihad tidigare denna sommar. Men nu får de leta vidare då Manchester City-produkten har valt Chelsea. Fabrizio Romano påstår att spelaren valde Chelsea då Londonlaget ville ha honom redan förra sommaren, då Chelsea sent i fönstret erbjöd £50m till Southampton trots att de köpte spelaren samma fönster.  

Rapporterad summa för Lavia ska vara runt £50m plus “add ons”. Enligt Ornstein är inte klubbarna helt överens, men parterna ska ha goda relationer och detta förväntas inte vara ett problem. Tidigare under dagen rapporterade Ben Jacobs att ett bud runt £60m från Liverpool accepterades av Southampton, men som sagt har spelaren valt att ansluta till Chelsea. 

Chelseas “Director of Recruitment” Joe Shields ska ha varit avgörande i att belgaren valt Chelsea då han övertalat 19-åringen att ansluta till det attraktiva lagbygget som sker på Stamford Bridge, rapporterar Ben Jacobs. Shields och Lavia har tidigare jobbat ihop i Manchester City när Shields var en del av “scouting-teamet” i Manchester. Chelsea hoppas på att få affären klar innan torsdag, menar Fabrizio.

Vem är Romeo Lavia?

Romeo Lavia är en 19-årig  defensiv mittfältare som kom från Anderlechts ungdomslag innan han 2020 anslöt till Manchester Citys akademi där han snabbt blev en av lagets bästa spelare, då han både dominerade i de inhemska ligorna och ute i Europa. Men trots sin lyckade ungdoms-karriär i City fick han aldrig chansen i A-laget. Därför, för att fortsätta sin utveckling, flyttade Lavia till Southampton för att få chansen i professionell fotboll och Premier League, något han gjorde galant.
 
I sin debutsäsong i Englands högsta liga tog han snabbt sin plats i startelvan för bottenlaget och ansågs vara en av klubbens bästa spelare redan som 18- och 19-åring. Förutom sin skada tidigt på säsongen så startade Lavia alla matcher för Southampton och oftast som en 6:a i flera olika system. I de 35 matcher han spelade för Southampton förra säsongen var 22 som en defensiv mittfältare. Men nästan alltid var hans ansvar att ta det defensiva arbetet på mittfältet bredvid James Ward-Prowse
 
Southampton hade en tuff säsong förra året och åkte ut PL för första gången på 10 år. Men de var inte på grund av Lavia. 19-åringen var en av de få ljusglimtarna i truppen förra året och hade flera bra prestationer mot större motståndare. Att ha ansvaret som ensam 6:a vid bara 18- och 19-års ålder är en stor uppgift och Lavia skötte det riktigt bra, även om hans ålder ibland syntes på planen.   
 
Trots att Lavia har sina styrkor utan bollen, är han inte som Moises Caicedo eller Rodri. Lavia är som bäst med bollen. Han är en fantastisk spelare i det progressiva spelet, då han ofta var bollförande för Southampton och kunde driva bollen framåt samt slå progressiva passningar till anfallarna. Han är lugn med bollen och är en smart spelare, som trots sin unga ålder, vet vilken pass han ska slå för att hjälpa sitt lag. Han har även en extrem motor och förmåga att hitta yta på fotbollsplanen. Han är alltid ett alternativ att passa för sina lagkamrater. Han är pressäker och blir sällan påverkad av motståndarna som springer runt honom. 

Men såklart är Lavia en bra defensiv spelare också när han spelar som en defensiv mittfältare. En bra bollvinnare som har en underskattad motor. Lavia springer hela matchen och om du tittar på en "Heatmap" efter en match kommer du se att Lavia befann sig på hela planen under de 90 minuter han spelade. Han har en god atletisk förmåga som hjälper honom i positioner där han hamnar fel. 

Såklart har Lavia även svagheter. Trots att Lavia är väldigt duktig på att läsa spelet och oftast gör rätt beslut med bollen, kan han ibland fatta fel beslut och sätta sitt lag i dåliga positioner. Särskilt om han spelar som ensam 6:a kan inte Lavia göra sånt, då de kräver att han slår rätt pass och vet när han ska slå den på sin egen planhalva. Han är även ingen “destroyer” som flera kanske vill ha från sin 6:a och som sagt har han sina bästa egenskaper med bollen. 

Jag tror att Lavia kan vara en fantastisk spelare för Chelsea både nu och lång tid framöver. Han har mycket som talar för honom och mer rätt utbildning samt tid kan han bli en av de bästa defensiva mittfältarna i världen. Men enligt mig kommer inte Lavia bli en spelare som Declan Rice, Rodri eller Fabinho som du kan eller kunnat förlita dig på att ha som en ensam 6:a. Lavia är enligt mig, som bäst bredvid en annan 6:a i t.ex ett tremannamittfält i en 4-2-3-1 eller 4-3-3 med två 6:or där hans mittfälts kamrat kan stötta honom i stunder han väljer att kliva upp med bollen. Tur nog har Chelsea nu värvat spelare som Moises Caicedo eller Lesley Ugochukwu som kan hjälpa honom med detta. Eller till och med Enzo som kan fylla den rollen. I rätt system så kan Lavia blomma ut till en riktigt bra mittfältare som kommer att hjälpa Chelsea i alla tre faser. 

Källor: David Ornstein, The Athletic, Fabrizio Romano, Ben Jacobs, Transfermarkt.com, Fbref.com, Totalfootballanalysis.com

Nils OlinNilsOlin012023-08-15 10:08:29
Author

Fler artiklar om Chelsea