Rapporter: Försäljning av Chelsea möjlig trots allt
Ljusning i mörkret?

Rapporter: Försäljning av Chelsea möjlig trots allt

CSS:Redaktionen reder ut de senaste turerna kring vår klubb.

Det har minst sagt varit en händelserik vecka för Chelsea FC som kulminerade när nyheten om sanktionerna mot ägaren Roman Abramovich briserade i torsdag. Sanktionerna slog inte bara mot Abramovich som person utan även mot Chelsea som fotbollsförening och man fick omedelbart sluta med att sälja matchbiljetter och souvenirer. Man har även fått en tight ekonomisk budget att förhålla sig till och regeringens strama tyglar mot föreningen, som bland annat innebär att supportrar men också närmre 1400 människor som arbetar med Chelsea blir påverkade, har fått blandad kritik i media. 

Under lördagen kom även nyheten att man från från Premier Leagues håll diskvalificerar Roman Abramovich som direktör för Chelsea. Läs mer i CSS rapportering av den händelsen här.

Saker och ting är inte bara svart eller vitt. Man kan fördöma Rysslands invasion av Ukraina samtidigt som man kan tycka att restriktionerna slår lite väl hårt mot Chelsea som förening. Detta speciellt då den Engelska regeringen redan sedan tidigare deklarerat att Chelsea är en "kulturellt viktigt tillgång" och gett dem licens att fortsätta bedriva verksamhet. Föreningen har trots allt varit verksam i 100 år innan Abramovich intåg och det man kablat ut gör gällande att man inte har för avsikt att straffa klubben, människor som är involverade i den och dess supportrar. Undertecknat bemötte detta dilemma till TT under gårdagen i en artikel som fått stor spridning. Läs mer här.

"Chelsea har fått en speciell licens som tillåter dem att fortsätta bedriva deras fotbollsrelaterade verksamhet men det finns många restriktioner i denna licens och Chelsea tycker att restriktionerna är för hårda, vilket gjort att de varit i samtal med regeringen i dgarna om att få ändra några av dessa restriktioner" förklarar Sky Sports-reportern Kaveh Solhekol i en sändning.

"Chelsea känner att om restriktionerna står fast så kommer man inte kunna fullfölja säsongen."

För att exemplifiera; en av restriktionerna gör gällande att Chelsea bara får spendera £500 000 för att vara värd för en given hemmamatch. Chelsea spenderar i nuläget det dubbla och man kommer ha väldigt svårt att förhålla sig till dessa nya rådande omständigheter.

Nu verkar det dock som att regeringen backar något.

"Chelsea har nått ut till regeringen och påvisat att dessa restriktioner helt enkelt är omöjliga att förhålla sig till och det verkar som att regeringen svarar med att 'vi kommer försöka hjälpa er'". För missta er inte; regeringen vill att Chelsea ska fortsätta vara verksamma. Regeringen vill inte att Chelsea ska gå i konkurs. Detta har de gjort väldigt, väldigt tydligt. De vill inte bestraffa Chelsea, de vill inte bestraffa Chelseas supportrar, de vill bestraffa Roman Abramovich" förklara Solhekol.

Vad händer nu då? Status Quo? Moment 22? Nja, inte riktigt. I direkt motsats till de uppgifter som kom ut i torsdags - om att en försäljning av Chelsea nu var otänkbar -  rapporteras det nu istället att det finns en öppning.

Regeringen anser, enligt uppgifter från Chelseakorrespondenten Matt Law i The Telegraph, att en snabb försäljning av Chelsea är det bästa för klubben och supportrarna men för att detta ska hända måste Abramovich vara villig att skriva av de lån på över £1.5 miljarder klubben är skyldig honom. Detta har Abramovich i ett pressmeddelande redan uppgett att han tänkt göra. Signalerna är även att Abramovich redan nått ut till den amerikanska bank där många av hans tillgångar finns och meddelat dem hans intentioner, vilket tordes innebära att detta inte bara varit tomma ord.

En deadline ska också ha varit satt till slutet på nästa vecka för att få komma in med bud och enligt flertalet medier runtomkring i England är intresset för att köpa Chelsea stort. 

Kaveh Solhenkol stämmer in i uppgifterna: "Regeringen vill att Chelsea ska säljas så fort som möjligt för som läget är nu är regeringen i formell kontroll i över Chelsea och det är en position de inte vill vara i."

Positionen Chelsea befinner sig är inte nattsvart när man tar pulsen på media under lördagsmorgonen. De är till salu. De är Champions Leagie-mästare som nyss dessutom vunnit VM för klubblag. Och potentiella köpare kommer inte att vara involverade i en affär med en rysk oligark, med de risker detta kan medföra, utan med den brittiska regeringen. 

Solhenkol igen: "Om du är en businessman så kanske du tidigare var tveksam att involvera dig med en rysk oligark, men nu när den brittiska regeringen kontrollerar situationen kommer man tycka att man inte har något problem med det, för det kommer inte påverka ryktet. Ha också i åtanke att den brittiska regeringen säger att inte ett öre av försäljningen, om de ska tillåta den, ska få gå till Roman Abramovich."

Istället rapporteras det om att regeringen vill att pengar från försäljningen ska gå till drabbade i Ukraina och välgörenhetsorganisationer som röda kortset har nämnts. 

"Potentiella köpare kommer tycka att även  detta är bra nyheter"

Inte nattsvart alltså. Igår lät även en av Chelseas huvudsponsorer Trivago meddela att man inte hoppar på tåget att klippa banden med Chelsea. Sedan tidigare har det rapporterats att telecomföretaget 3 avslutat sitt samarbete med klubben. Trivago resonerar annorlunda:

"Som ett globalt företag inom resenäreingen tror vi på att verka för att föra samman människor. Dessa värderingar delas av Chelsea Football Club, en institution som är nu 117 år gammal med en tradition som är så viktigt för supportrar och samhällen, både lokalt och globalt, och det är därför vi bestämde oss för att sammarbeta med klubben förra året.

"Osäkerheten över situationen med nuvarande ägarskap av Chelsea har varit utmanande. Framöver är det viktigt för oss att fortsätta stötta klubben, fansen och samhället samtidigt som vi stöttar de viktiga arbete Chelsea Foundation gör för att hjälpa de i nöd. Vi ser fram emot ett nytt ägandeskap så fort som möjligt och vill stötta klubben i denna process."
Läs uttalandet i sin helhet här.

Sista ordet i denna händelseutveckling är långt ifrån sagt. CSS:Redaktionen kommer göra allt för att hålla er uppdaterade.

Daniel Joannou2022-03-12 14:34:00
Author

Fler artiklar om Chelsea