2019-01-02 20:45

Huddersfield - Burnley
1 - 2

Rekord-Lampard fixade seger
Frank Lampard är numera Chelseas bäste målskytt genom tiderna med sina 203 mål för klubben.

Frank Lampard är Chelseas bäste målskytt genom tiderna då han med sina två vändande mål både tangerade och slog Tamblings gamla målrekord i 1-2-segern över Aston Villa. De båda lagen fick avsluta den tuffa, täta och dramatiska matchen med tio man då både Ramires och Benteke fick syna det röda kortet. Segern innebär också att Chelsea i princip är klart för Champions League-spel nästa säsong.

Rafael Benítez gjorde fyra förändringar i den startelva som ställdes på benen mot Aston Villa. In kom John Terry i mittförsvaret bredvid Gary Cahill på bekostnad av Branislav Ivanovic medan Frank Lampard fick utgöra Ramires parhäst på det defensiva mittfältet. Moses tog plats i den offensiva mittfältstrion istället för Oscar och Ba valdes framför Torres i anfallet. I övrigt var det samma elva som spelade lika med Tottenham i veckan. Alltså: Cech, Cole, Cahill, Terry, Azpilicueta; Ramires, Lampard; Moses, Mata, Hazard; Ba.

Den första halvleken kom att bli en öppen historia präglad av anfallslusta från de båda lagen, även om det blev ganska ont om riktigt klara målchanser. Den första chansen, i matchens 15:e minut, betydde också mål för Villa. Benteke nickade en inspark, spelade vägg med Sylla varefter han tilläts promenera in med bollen i straffområdet innan han vände ut och in på Gary Cahill och placerade in 1-0 lågt i målvaktens hörn.
Chelsea hade inledningsvis svårt att öka tempot, till stora delar på grund av ösregnet, medan Villa jobbade bra för att begränsa bortaspelarnas möjligheter till kvittering.

Ba fick ett gyllene läge att replikera i den 23:e minuten då Mata hittade hans löpning med en briljant lyftning. Men Ba gjorde som han ofta gjort på sistone, brände, då han sköt rakt på den utrusande hemmamålvakten från nära håll.
Nästa fina möjlighet gavs Frank Lampard när Chelsea fick ett bra frisparksläge ungefär 25 meter från mål. Den målrekordsjagande mittfältaren sköt finurligt bredvid muren och tvingade Guzan till en kvalificerad räddning lågt nere vid den bortre stolpen. Amerikanen lämnade retur på det hårda skottet, men hann först fram till den förlupna bollen för att förhindra ett baklängesmål.

Villa bjöd sannerligen upp till dans, men lyckades utöver målet bara skapa ett par halvchanser. Målskytten Benteke kunde mycket väl ha åkt ut då han armbågade César Azpilicueta i halvlekens slutskede, men Lee Mason nöjde sig den gången med det gula kortet. Istället blev det än värre för Chelsea. Ramires fick lämna planen för en tidig dusch i den 45:e minuten då han var för högt upp med sulan två gånger om och fick sitt andra gula för dagen. Strax därpå blåstes den första halvleken av och Aston Villa gick ut till omklädningsrummet med en välförtjänt ledning.

Hemmalaget tog med sig sitt fina spel in till den andra halvleken och inledde energiskt med tre stycken halvchanser inom loppet av tio minuter då både Sylla, Benteke och Westwood sköt utanför. Paul Lambert mannar pressade tillbaka det decimerade Chelsea-laget rejält som till en början fick fullt sjå med att undvika ännu ett insläppt mål.

Men det skulle bli lättare. I den 58:e minuten visades nämligen även Benteke ut då hans dobbar träffade John Terrys bröst i samband med en luftduell, inte helt. Mason visade ögonblickligen upp det gula kort som följaktligen ledde till det rött för den belgiske målskytten.

Logiskt nog avtog Villas dominans något och istället tryckte Chelsea på gaspedalen. Det gav utdelning blott tre minuter senare då Hazard spelade fram Lampard som dundrade in kvitteringen med ett vansinnigt hårt vänsterskott avlossat kring straffomårdesgränsen. Vilt jubel utbröt då målet inte bara betydde kvittering utan också att Lampard med sitt 202:a mål för klubben slutligen hade tangerat Bobby Tamblings gamla målrekord. Men det skulle komma mer från den engelske landslagsmittfältaren.

Om den första halvleken saknade klara chanser så kompenserades det med råge i den andra halvleken. Den sista halvtimmen blev minst fullspäckad. Villa var nära ett återta ledningen i den 67:e minuten med god hjälp från Ashley Cole när vänsterbacken styrde Lichajs inlägg strax över ribban.

I den 72:a minuten lär debatten kring målkameror ha utbrutit i många hem och stugor då Gary Cahill trodde sig ha forcerat in Chelseas 2-1-mål men Lee Mason var av en annan åsikt. Cahill hade bröstat ner bollen och skjutit bollen genom Villa-ben fram till mållinjen där den precis hölls utanför. Ba följde upp och stötte returen mot mål innan Westwood rensade undan. De efterföljande repriserna visade att bollen med största sannolikhet precis korsade mållinjen och på vägen fram mot mål tog den dessutom på den redan tidigare varnade Bakers hand. Men det blev varken straff eller mål och Chelseas jakt på ett ledningsmål gick vidare.

De avslutande tio minuterna bjöd på en kavalkad av chanser. Lampard nickade precis över ribban, Mata sköt en frispark utanför, Guzan stötte undan en David Luiz-frispark och Cech styrde ut ett giftigt avslut av Westwood innan Lampard klev in i handlingarna igen.

I den 88:e minuten kombinerade sig Hazard och Cole sig fram till ett inläggsläge för den förstnämnde till vänster i straffområdet. Hazard slog in bollen hårt längs marken utan och tveka och vem dök upp om inte Lampard som på klassiskt Lampard-manér stötte in bollen på ett tillslag. Väntar var över och rekordet var slaget. Lampard hade till slut blivit klubbens bästa målskytt genom tiderna med 203 fullträffar, och vilket viktigt mål det var! Vackert var ordet.

Men Villa fick god tid på sig att kvittera då Lee Mason hittade sju minuters tilläggstid. Cech och grabbarna i Chelsea-försvaret fick rycka ut i tjänst vid ett flertal tillfällen under slutminuterna men lyckades alltjämt hålla stången och efter drygt 98 minuters spel var vinsten ett faktum. Chelsea hade slagit Aston Villa på bortaplan, men framför allt hade Frank Lampard med sina två mål vänt matchen och skrivit in sig i historieböckerna. Fotbollspoesi.

Analys

Det såg bra mörkt ut när Ramires svingade med sulorna och tog ett onödigt rött kort. Villa spelade riktigt bra, men Chelsea visade karaktär när det behövdes som mest och vände matchen på ett snyggt sätt, lett av Super Frankie Lampard – klubbens kanske främste spelare genom tiderna (i konkurrens med Zola) förstås. Skönt också att bollen på mållinjen inte fällde avgörandet för matchen. Smolk i glädjebägaren är dock de sena skadorna på Terry och Hazard som kan ha avslutat deras respektive säsonger.

Nej, spelet var inte prickfritt. För många misstag begicks i defensiven och offensiven hackade betänkligt länge. Men det gick ju till slut, och det var det viktigaste.

På Champions League-fronten ser det nämligen riktigt ljust ut efter dagens seger. Det ska till en förlust mot Everton samt 35 plusmål för Spurs på två matcher för att Chelsea ska missa Champions League, och endast en pinne kan räcka för att undvika kvalplats. En seger garanterar det. Låt det ske.

Men det får vi se först om en vecka. Idag gläds vi med Super Frankie Lampard.

Matchfakta från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Azpilicueta, Cahill, Terry (c) (Ivanovic 76), Cole; Ramires, Lampard; Hazard, Mata, Moses (David Luiz 88); Ba (Torres 87).

Oanvända avbytare Turnbull, Ake, Benayoun, Oscar.