Resereportage från Wolves-museet i Bergen

Resereportage från Wolves-museet i Bergen

Under Kristi himmelfärdshelgen var SwedeWolves-redaktionens medarbetare Zingo på besök i Norge och passade på att hälsa på hemma hos Odin Henrikssen.

Bergen, ”the city of seven mountains”, bjuder på hisnande vyer med fantastiska miljöer. Det är verkligen en stad värd att besöka. Här finns allt: natur, vackra byggnader, kultur, stadsliv och ett Wolves-museum!

Odin Henrikssen slog upp portarna till West Norway Wolves Museum den 29/8–2015. Idén till detta mekka för oss ”Wolves-fans” fick han av sin fru. Fram tills idag har cirka 500 personer besökt museet som vi finner i Odins hem i Norges andra största ”by”. Bland de mest kända besökarna är John Richards, Kenny Hibbitt och Steve Daley.

Fördelat på två rum hänger massvis av tröjor från 1960-talet tills idag, nästan samtliga matchanvända. För den som vågar kan man utforska sina sinnen för att se om de nya tröjorna i samlingen fortfarande har svett-doft kvar. Att få se och röra vid alla dessa föremål gör att avståndet till Molineux från ett rum i Bergen inte alls känns så långt. Vi andas in djupt på Ruben Neves tröja för att se vad det blir för resultat. För inte så längesedan kunde man fortfarande känna av svettaromerna, enligt museets värd. 



Undertecknad och Odin tillhör olika generationer av Wolves-supporters men vi fick upp ögonen för denna klubb när vi var i samma ålder. Odin, 10 år, på tidigt 1970-tal. Zingo, 9 år, våren 2003 när Wolverhampton tog steget upp till Premier League efter play off-finalen mot Sheffield United.

Det går inte att ta miste på Odins passion och stora intresse för Wolves. Hans inlevelse och berättarförmåga är fenomenal och det är bara att luta sig tillbaka och ta del av denna historieskildring som vi besökare får uppleva under den två timmar långa guidade turen.

Självklart tar alla matchtröjor stort fokus i museet, 300 Wolves-tröjor, med en enorm spännvidd. De äldsta tröjorna har fått en alldeles extra plats på väggen. Här kan vi se Old Gold & Black-tonen och trikåer i 100 procent bomull. Vi rör oss vidare till en klädhängare där vi hittar de lite nya varianterna där färgen på hemmatröjorna bytt nyans till gul och där materialet är 100 procent polyester. Och det är inte bara hemmadräkten som har fått nya färgtoner. Flera bortatröjor och tredjetröjor tar också plats i samlingen i ett stort färgspektrum. Grönt, hawaii-blå-vit, rosa och lila. Med spelarnas namn och nummer på ryggen förstås. Lite mer kända profiler som nr 22. Nelson Semedo till mer bortglömda spelare som nr 26. Bright Enobakhare.



Odin är med på olika aktioner och budar hem matchanvända tröjor, de allra senaste, kommer fint presenterade i en ask. Snyggt visar han upp Sasa Kalajdzics tröja med poppey-märket från en match hösten 2023. Odin håller upp sin mobiltelefon och berättar om den senaste budgivningen han vann, Pablo Sarabias tröja från en match våren 2024.

I en monter tar Odin fram Diogo Jotas fotbollsskor, ett par rosa utan snören, och med den portugisiska flaggan som en extra detalj. Det var en försäljning som tog hårt på Odin. En bollkonstnär som verkligen satt avtryck i Wolves moderna historia.

Inte långt ifrån Jotas fotbollsskor står en tårtbit med Wolves-klubbmärket. Ett föremål som mitt öga fastnade på när jag klev in i rummet och självklart behövde jag fråga om historien till varför denna tårtbit står i museet. När Odin gifte sig 2017 beställdes det in en stor Wolves-tårta och ingen ville ta biten i mitten. Så nu står den här, cirka sju år senare, och det är som om tiden har stått stilla. Lika fascinerande som att den håller ihop är det att den fortfarande har en intensiv sockerdoft. Det enda som har hänt är att det orangea i Wolves-märket bytt skepnad till rosa. 



Ett något mer undanskymt föremål som nästan dolts är en krycka med vad som ser ut som en stor alpinpjäxa i hörnet av museet. Här berättar Odin att han fick chansen att spela en välgörenhetsmatch på Molineux tillsammans med andra supporterprofiler (bland annat Truls Månsson) för några år sedan. En match som slutade för huvudpersonen innan den knappt hann börja. Odin spelade bara några minuter innan hälsenan gick av. Givetvis finns Odins tröja och skorna han bar under matchen också att beskåda in en av montrarna.

När jag frågar Odin vilket som är hans favoritföremål i museet lyfter han fram sina scrapbooks, urklippsböcker. ”Helt unika”, för att citera honom. Själv fastnar jag nog för tårtbiten. Att gifta sig och designa bröllopstårtan med Wolves-märket kan inte vara annat än äkta kärlek.

För er som har vägarna förbi idylliska Bergen. Gör ett stopp hemma hos Odin Henrikssen och ta del av en minnestur genom Wolverhampton Wanderes långa historia.

*** *** ***


Odin håller upp Jim McCalliogs tröja från den första Tipsextra-matchen.


Odin och artikelförfattaren.

 

Zingo2024-06-04 10:00:00

Fler artiklar om Wolves