2023-12-05 21:15

Luton - Arsenal
3 - 4

Rice hjälte igen när han sköt Arsenal till seger på stopptid

Arsenal såg ut att kasta bort två poäng i toppstriden borta mot Luton Town. Då klev Declan Rice fram och nickade in segermålet i den 97:e minuten.

Arsenal reste till Luton för sin sjätte raka seger och en möjlighet att tillfälligt dra ifrån i toppstriden. Hemmalaget skulle däremot chocka Arsenal som fick återkommande problem att spela igenom den höga pressen från Luton.

Det väntade 1-0 målet för Arsenal skulle tillslut ändå komma i den 20:e minuten genom Gabriel Martinelli, fint framspelad av Bukayo Saka. Arsenal fick däremot inte jubla länge för  endast fem minuter senare skulle Gabriel Oshos nicka in 1-1 på hörna.

Matchen, som vid en tidpunkt såg ut att bli en bekväm sådan för Arsenal, skulle istället svänga både en och tre gånger till.

Arsenal vaknade upp efter kvitteringen och tog tillbaka ledningen genom Gabriel Jesus efter ett mönsteranfall. Trots att Arsenal inte spelade övertygande, var känslan att laget skulle stänga matchen i andra halvlek. Istället bjöd man in Luton för andra gången i rad.

I den 49:e minuten nickade Adebayo in Lutons andra kvittering, återigen genom en hörna. Men det skulle bli värre för Arsenal. Efter 57 minuter spelade sköt Ross Barkley in hemmalagets första ledningsmål efter en rejäl tavla av David Raya – hans andra för dagen.

Arsenal replikerade däremot snabbt genom Kai Havertz i den 60:e minuten till 3-3. Med 30 minuter kvar att jaga efter ett segermål kändes det som att Arsenal tillslut skulle lösa en trepoängare, men målet såg aldrig ut att komma. Förrän i den 97:e minuten då Declan Rice höll sig framme och nickade in 4-3 till bortasektionens jubel bakom målet.

Återigen avgör Declan Rice ett möte i den 97:e minuten och har på egen hand spelat in 6 poäng i tabellen. Denna match bevisar att det inte finns några enkla matcher i den här ligan, utan jobbet måste alltid göras. Detta var en match som vi på förhand bara ville gå vidare från med tre enkla poäng och glömma bort. Men blev istället en match som vi nu, inte kommer att kunna släppa taget om på länge.

David Raya -1
Raya Gjorde två tavlor idag och höll på att kosta laget tre poäng, för dålig nivå helt enkelt.

Ben White - 2
Väldigt fin framspelning till Gabriel Jesus 2-1 mål men bör kanske ha kunnat sköta 3-2 målet bättre där han avvaktar länge.

William Saliba - 2
Gjorde inga större fel förutom att både han och Gabriel inte var tillräckligt bra i luftrummet idag. Ifall man släpper in tre mot Luton som mittback så blir man inte mer än godkänd.

Gabriel - 2
Precis som sin mittbackskollega var Gabriel inte direkt dålig idag men motiveringen till betyget kan ni läsa ovan.

Jakub Kiwior - 1 (ut 64’)
Kiwior såg inte alls bekväm ut i varken offensiven eller defensiven

Martin Ödegaard - 3
Till viss del direkt avgörande med sitt inlägg till Rice i sista minuten. Trygg med bollen och var ofta involverad i speluppbyggnaden men fick inte mycket att jobba med i och utanför offensivt straffområde.

Declan Rice - 5
Inte en av hans bättre matcher där han inte var överdrivet involverad – tills han blev det. Den där nicken kan betyda så otroligt mycket, kan inte hålla mig från att ge honom en femma.

Kai Havertz - 3.5
Kommer ifrån matchen med ett livsviktigt mål och ser ut att bli bättre och bättre för varje match. Erbjöd och alternativ i luften och hade bra driv med bollen.

Gabriel Martinelli - 3 (ut 64’)
Snyggt mål i första halvlek och jobbade hårt åt båda håll men missade i sin markering vid 1-1 målet.

Bukayo Saka - 3.5
Försökte konstant men tappade en hel del boll efter tuff bevakning. Kom loss sista kvarten och kunde skapa chanser.

Gabriel Jesus - 4 (ut 67´)
Hans assist och mål gör att betyget tillslut landar på en fyra. Bra match av Jesus men långt ifrån en av hans bästa.

Avbytare:
Leandro Trossard -  3.5 (in 64´)
Såg intressant ut, som han nästan alltid gör. Kommer till bra lägen och har den där avigheten, fötterna och kylan som krävs i sådana här situationer. Det visade han prov på idag.

Oleksandr Zinchenko - 3.5 (in 64´)
Borde ha bytts in tidigare för Kiwior. Offensiven blev genast mer flytande och han bidrog till att trycket ökade på Luton i slutet av den andra halvleken.