Ruben Loftus-Cheek om att ta ansvar
Loftus-Cheek tror på en återgång till vinnarspåret.

Ruben Loftus-Cheek om att ta ansvar

Ruben Loftus-Cheek är där han vill vara, i Chelseas A-lagstrupp. 25-åringen har äntligen etablerat sig i SW6, detta efter sin största motgång i karriären. Inför resan till S:t Petersburg intervjuades Loftus-Cheek av officiella hemsidan.

Efter två strålande månader i oktober och november har Chelseas form kommit av sig något. Prestationen mot Watford svajade, men man lyckades lösa en seger. Mot West Ham spelade man bättre, men förlorade trots det med 3–2. Ruben Loftus-Cheek är inte ovan fotbollens nyckfullhet.

”Jag antar att det är fotboll i ett nötskal, det svänger fort ibland. Vi har inte spelat jättedåligt, vi har bara haft en handfull misstag som har kostat oss, vi måste erkänna det. Men bortsett från det så har vi spelat riktigt fin fotboll, resultaten har inte kunnat visa det bara.”

För Loftus-Cheek är lösningen på formsvackan tydlig. I S:t Petersburg har man chansen att säkra gruppsegern om man matchar Juventus resultat mot Malmö.

”Vi måste se till att vårt grundspel sitter och att vi är vakna,” säger Loftus-Cheek. ”Om vi gör det grundläggande bra så kommer misstagen suddas ut, det ger oss en bra plattform för att vinna matcher.”

Konkurrensen hos de regerande CL-mästarna är mördande. Loftus-Cheek har inte blivit ordinarie under Tuchel ännu, men tack vare tre skador bland mittfältskollegorna så kommer speltiden öka markant för engelsmannen.

“Jag har såklart tvingats vara tålmodig. Det finns många bra spelare i Chelsea, särskilt på mittfältet. Nu har vi haft några skador, jag har kastats in och måste vara redo. Jag känner att jag har varit väl förberedd, jag mår bra i kroppen. Sedan handlar det om att ta ansvar, individuellt och som lag. När spelare skadar sig så måste du göra jobbet, men jag är redo att göra det.”

Oavsett omständigheterna bakom speltiden så är Loftus-Cheek glad att få spela. Han vet att ta vara på chansen när den kommer, oavsett vart på planen han placeras.

”Jag njuter av det, mest för att jag får vara på planen och spela mycket. Det har inte alltid varit en självklarhet de här gångna säsongerna. Så på grund av det är jag tacksam över att få vara frisk och spelklar. Vart jag än spelar så är jag bekväm med det. Jag spelade längre ned på mittfältet när jag var yngre och det är kul att få göra det igen. Det kommer med andra uppgifter, men jag tycker det är kul och är redo att spela när tränaren behöver mig.”

Loftus-Cheek är väldigt tacksam gentemot Thomas Tuchel när han pratar om sin återkomst till Chelseas A-lag. Sommaren 2021 var det långtifrån självklart att ”RLC” skulle vara del av Chelseas trupp inför kommande säsong.

”Han var väldigt förstående och insåg hur svårt det varit att komma tillbaka från den skadan och att lånas ut till Fulham,” säger Loftus-Cheek. ”Vi lade det bakom oss och fokuserade på vad som var viktigt där och då. Jag mådde bra när jag kom tillbaka till försäsongen, så för mig handlade det bara om att förbereda mig för säsongen och att spela bra. Det var allt jag kunde göra, jag kan inte älta det som hänt tidigare. Fulham var en tuff period för mig, så jag var tvungen att lägga det bakom mig. Jag fick min försäsong och mådde riktigt bra. Fysiskt så var jag i mitt livs form, det gav mig förutsättningar att prestera på träning och på match. Jag ville hela tiden hålla mig kvar för att se hur det gick, det visade sig att jag fick spela mycket. Du vet aldrig vart fotbollen kommer ta dig, det förändras snabbt.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-12-08 10:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea